начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Как законово се тълкува метална стълба?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как законово се тълкува метална стълба?

Мнениеот liusien » 15 Апр 2010, 18:05

Здравейте!
Искам да помоля за помощ. Живея в краен квартал и в имота ми има построено кафене с открита лятна тераса. Подхода към нея до сега беше с дървена стълба, но тя вече е премахната защото е повредена /изгнила е/. Искам да направя метална стълба на нейно място. Въпроса ми е - металната стълба как я водят - "масивно строителство" или "временно"? Ще бъда благодарен ако ми посочите член от ЗУТ в който ясно е написано изискването. Имам още един въпрос - ако тази стълба я водят "временно" строителство, допустимо ли е законово тя да бъде монтирана до имотната граница? Предстои ми ново узаконяване на постройката, тъй като стария Акт за узаконяване беше приет от съда за "нищожен" след десет години от момента на издаването му. Без подход към откритата лятна тераса, не можело да се узакони летния бар, а и постройката като цяло.
Предварително ви благодаря!
Аватар
liusien
Младши потребител

Re: Как законово се тълкува метална стълба?

Мнениеот magodeoz » 15 Апр 2010, 19:25

За използваемо становище информацията е недостатъчна, дори според критериите на Алф.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот liusien » 15 Апр 2010, 20:11

magodeoz написа:За използваемо становище информацията е недостатъчна, дори според критериите на Алф.

:D Благодаря за Алф!... Сега сериозно - ще кача скица на кафенето и дано се ориентирате!... Не знам каква информация ще е нужна още, за да се каже дали може да се монтира метална стълба до оградата на мястото на старата - дървена?!
Последна промяна liusien на 16 Апр 2010, 01:32, променена общо 1 път
Аватар
liusien
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 15 Апр 2010, 20:43

Е тя разликата между метална и дървена е в материала.
Съмнява ме, клиентите да са се качвали по преместваема дървена бояджийска стълба.
Странен въпрос.
nikiboy
Потребител

Мнениеот liusien » 15 Апр 2010, 22:04

nikiboy написа:Е тя разликата между метална и дървена е в материала.
Съмнява ме, клиентите да са се качвали по преместваема дървена бояджийска стълба.
Странен въпрос.

Извинявай, но подиграваш ли се или какво? Много ясно съм написал горе, че подхода беше по дървена стълба! Никъде не пише "бояджийска" стълба!!! :evil:
Аватар
liusien
Младши потребител

Мнениеот anserk » 15 Апр 2010, 22:43

liusien написа:Въпроса ми е - металната стълба как я водят - "масивно строителство" или "временно"? .........
.....Предстои ми ново узаконяване на постройката, тъй като стария Акт за узаконяване беше приет от съда за "нищожен" след десет години от момента на издаването му. Без подход към откритата лятна тераса, не можело да се узакони летния бар, а и постройката като цяло.

Без подигравки: проблема не е в материала и конструкцията на стълбата (технически категории), проблема не е и във "времененна" или "с постоянен статут" - правна категория :wink:
Проблем може да ти бъде градоустройствения статут на цялата сграда в имота, към която си направил пристройки, надстройки...., както и отстоянието до имотните граници на съседите (ЗП на стълбата влиза в РЗП на сградите :idea: )
Само не ми казвай, че АУ е паднал, защото стълбата е била дървена
и изгнила :roll: Това, че не е отговаряла на известни норми, видно от чертежа, е друг въпрос!
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 15 Апр 2010, 23:07

Не се подигравам, просто се чудя каква е разликата между старата дървена и новата метална стълба. Ако по размер са почти еднакви, аз лично не разбирам защо да имате проблем, щом досега сте нямали.
nikiboy
Потребител

Мнениеот liusien » 16 Апр 2010, 00:12

anserk написа:.........
Без подигравки: проблема не е в материала и конструкцията на стълбата (технически категории), проблема не е и във "времененна" или "с постоянен статут" - правна категория :wink:
Проблем може да ти бъде градоустройствения статут на цялата сграда в имота, към която си направил пристройки, надстройки...., както и отстоянието до имотните граници на съседите (ЗП на стълбата влиза в РЗП на сградите :idea: )
Само не ми казвай, че АУ е паднал, защото стълбата е била дървена
и изгнила :roll: Това, че не е отговаряла на известни норми, видно от чертежа, е друг въпрос!

Акта за узаконяване падна поради съвсем други причини! Имам обяснение, но тук не е мястото за обяснение!!! Както и да е... Много трябва да пиша и обяснявам, затова въпроса ми е - в момента мога ли да монтирам метална стълба до оградата? Отстоянието между стълбата и оградата е около 10 сантиметра. Няма разминаване на строежа със застроителен план на местността, няма проблем с градоустройството и подробния устройствен план. Не съм юрист и не мога да пиша термините така като специалист. Непрекъснато задавам този въпрос, защото говорим с познати, роднини и случайни хора по тоя въпрос. Те ми казват, че ако стълбата е направена от железобетон - в тоя случай се води като масивно строителство и задължително трябва да има отстояние 3 метра от оградата!!! Ако е дървена или метална - тя е временно строителство и може да не се съобразя с изискването за задължително отстояние от 3 метра... Само че, едно е на приказка, и друго - законно! Затова молбата ми е - ако е вярно твърдението на хората, да ми кажете ако знаете, в кой закон се разрешава поставянето на метална стълба до оградата!
Последна промяна liusien на 16 Апр 2010, 01:33, променена общо 1 път
Аватар
liusien
Младши потребител

Мнениеот liusien » 16 Апр 2010, 00:30

nikiboy написа:Не се подигравам, просто се чудя каква е разликата между старата дървена и новата метална стълба. Ако по размер са почти еднакви, аз лично не разбирам защо да имате проблем, щом досега сте нямали.

Ще обясня... Началото на януари 1999 год. влезна в сила нов регулационен и кадастрален план на квартала в който живея. По силата на регулационния план към имота ми се придава от съседа в лицето около 4 метра. Това придаваемо е било още от 1956 год., но го научихме малко преди 99година... Този строеж на кафенето беше изпълнен от сестра ми и нямаше проблем. 10 години не мога да се преборя с общината да ми предадат документите в Столична голяма община за уреждане на сметки по регулация! В годините десетки пъти съм ходил в общината и накрая ме излъгаха да подпиша молба за нанасяне на имота ми в кадастъра.Използваха тая молба и пуснаха Заповед за частична промяна на кадастър и регулация... Пълни измамници!!! Пусках опровержение на заповедта, пуснах жалби до прокуратурата, имаше съдебно дело... От всякъде ми казват, че "няма проблем"!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Бесен съм на тая порочна корупционна практика!!! В случая старата дървена стълба я махнах, защото беше изгнила. Искам да направя на нейно място метална. Понеже ще ми струва доста пари, искам да съм сигурен при положение, че е до оградата - дали може да я поставя там законно или да не си давам парите... В съседен пост съм писал за разликата между метална и бетонна стълба...
Аватар
liusien
Младши потребител

Мнениеот anserk » 16 Апр 2010, 04:30

liusien написа: Непрекъснато задавам този въпрос, защото говорим с познати, роднини и случайни хора по тоя въпрос. ...
...в кой закон се разрешава поставянето на метална стълба до оградата!

ЗП на стълбата влиза в РЗП на сградите Защо ли?
Защото тази стълба не може да бъде без площадки (има правила), обслужва к. +3.00 (махнал си чертежа), ще има подпори (стойки) до терена (анкерирани в бетон), с една дума - конструкция (метална, ст.бетон,дърво, алуминий, ....). А всичко, което стъпне на земята и е с h над 1,20 м - ЗП (РЗП) ! Тази стълба е комуникация между две нива и обслужва обект, а не води към господ!
И сега: сградата на кафенето(вкл.стълбата) - по кой член ще я таксуваш: чл.50 т.1 в) на ЗУТ -временен строеж , чл.42 на ЗУТ - допълващо, или по чл.37 на ЗУТ -основно ? Има ли комбинация и каква е ? Ще се иска ли съгласие от съседи за намалените отстояния :cry:
Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Временните строежи по чл. 50 се разрешават само еднократно в един поземлен имот въз основа на виза за проектиране с указан начин на застрояване, издадена от главния архитект на общината, и строителни книжа, издадени по общия ред. В случаите по чл. 50, т. 1 може да се допусне намаляване на нормативно установените разстояния до имотните граници със съгласието на заинтересуваните лица, изразено в заявление до кмета на общината с нотариално заверени подписи.
Ало... обади се на АРХИТЕКТ - да не е познат, да не е роднина и да не е случаен :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Апр 2010, 07:20

liusien , задаваш четири въпроса! Ето моите отговори:
1. Съгласно един много стар нормативен акт издаден по приложението на ЗПИНМ(отменен) и запазил действието си съгласнно чл.205 ЗТСУ(оотменен)действащ и до сега до толкова до колкото материята в него не противоречи на ЗУТ, строителството е масивно, полумасивно и паянтово.ЗУТ - с изключение хипотезата по чл.36 ал.1 ЗУТ не борави с тези термини. Те останаха в приложното поле на ЗКИР и все още други няма. Така че дървената стълба не(!)може да се характеризира като масивна или паянтова така, че тази характеристика да е от значение при изграждането и в УПИ, независимо от мат'ряла от който е сътворена. Ако отидем на вариант згъваема метална стълба (или на колела, подобно на тези по летищата) - това е механизъм, който не е строителство по смисъла на §5 т.т.38 и 40 ДР на ЗУТ.
От друга страна временното строителство е правна фигура на чл.49 и 50 ЗУТ и представлява само това което е посочено там - отново без значение от това, с какви мат'ряли е изградено. Така че въпросът Ви дали направеното от стомана (метал) е временно или не строителство може да има своя отговор единствено в затворения интервал на казаното в чл.49 и 50 ЗУТ.
Въпроса може ли такава стълба да бъде монтирана до границата със съседите е уреден в чл.51 ал.1 изр 2 ЗУТ.
Третият въпрос е свързан с прогласяването от страна на съда на АУ за нищожен.Тук само ще вметна, че един нищожен акт е такъв не от деня на датата на която се е произнесъл съда, а отдатата на възникването му.
На четвъртият въпрос ще отговоря с въпрос и той е: Изгнилата дървена стълба част ли е от незаконното строителств,чиито АУ е прогласен за нищожен?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 16 Апр 2010, 08:22

julyanvonemona написа:ЗУТ - с изключение хипотезата по чл.36 ал.1 ЗУТ не борави с тези термини.

Чл. 36. (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) За запазване на заварени годни сгради се допуска в работните устройствени планове фактическото разположение на заварените сгради да не отговаря на изискващите се разстояния, ако сградите са масивни и имат трайност най-малко още 25 години или са обекти на културно-историческото наследство по смисъла на Закона за културното наследство. В тези случаи изискващото се разстояние между заварените сгради и предвидените с плана сгради в съседните урегулирани поземлени имоти може да бъде намалено най-много с една трета, като линиите на застрояване се установят в съответствие с разположението на заварената сграда.
(2) Въз основа на работен устройствен план заварените масивни сгради могат да се надстрояват заедно с необходимото за това пристрояване, като се спазват изискващите се най-малки разстояния между сградите в съседните урегулирани поземлени имоти, без да е необходимо да се спазва и изискващото се най-малко разстояние от сградите до съответните имотни граници. В този случай се допуска разстоянието между сградите, включително и през улица, да се намалява най-много с една трета в зависимост от положението на заварените масивни сгради и възможностите за застрояване.

julyanvonemona,това ли имаш в предвид - отнася се за друг подобен казус (за моя консумация) ?
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Апр 2010, 09:53

Имам предвид "...ако сградите са масивни и имат трайност най-малко още 25 години..."
С други думи под масивност единствено следва да се разбира това което е казано в т.н. "Инструкция за изработване и поддържане на кадастралните и регулационни планове", както вече казах по приложението на чл.52 от ЗПИНМ. След нея друга няма и за това си позволих да коментирам разпоредбите по чл.203 от ЗТСУ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 16 Апр 2010, 10:07

Не, питам за РУП, при положение, че има издадено РС от 996 г. с одобрени проекти (спазени), изградени сгради, но при намалено отстояние (има заверка на протокол само на к.0.00 от общината, но 4 год. след РС). Сега при презаверката на РС - с днешна дата :roll: , гл. архитект иска РУП за "изградени" строежи.
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Апр 2010, 11:45

@anserk: А как стои въпросът с градоустройствената основа към датата на издаване на РС (1996)?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Апр 2010, 15:46

magodeoz, бъди милостив и не разработвай повече anserk защото сам знаеш какви последствия може да има това за него. Може да се окаже че градоустройствена основа няма, а от тук и приложимост на хипотезата по чл..225 ал.2т.1 ЗУТ.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот liusien » 16 Апр 2010, 17:22

julyanvonemona написа:liusien .............
На четвъртият въпрос ще отговоря с въпрос и той е: Изгнилата дървена стълба част ли е от незаконното строителств,чиито АУ е прогласен за нищожен?

Да, част е от строежа. Преди две години нямаше проблем с отстоянието, но както писах по-горе служителите от Техническа служба ме измамиха да попълня молба за нанасяне в кадастъра на имота ми, която впоследствие видоизмениха и пуснаха заповед за частична промяна на кадастъл и регулация в разрез на всички закони на България и най-вече - несъобразявайки се с Решения на Софийски градски съд и Върховен административен съд!!! При сегашното положение стълбата която преди две години имаше отстояние повече от три метра от регулационната линия, днес е на не повече от десетина сантиметра от оградата...
Аватар
liusien
Младши потребител

Мнениеот liusien » 16 Апр 2010, 17:25

anserk написа:.............
Ало... обади се на АРХИТЕКТ - да не е познат, да не е роднина и да не е случаен :idea:

anserk, Благодаря ти за изчерпателния отговор!!! :D Накрая хубав съвет е написан, но къде да намеря архитект който не е случаен?!... :idea:
Аватар
liusien
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Апр 2010, 17:34

Неслучайните архитекти са в списъка на онези с пълна правоспособност, публикуван от КАБ. Май в сайта има и форум - вижте и там, може някой да Ви хареса.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 16 Апр 2010, 18:24

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 19:39, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация