- Дата и час: 29 Ное 2024, 12:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус с ремонтна дейност и преминаване през чужд имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Казус с ремонтна дейност и преминаване през чужд имот
Здравейте!
Имам следния проблем и се нуждая от съвет.
Притежавам имот в жилищна сграда пусната в експлоатация преди 1 година.
След първата зима( вече втора) се оказа че хидроизолацията не е направена и по стената се появи теч и мухъл след дъждовете и снеговете (първи етаж). Проблема е валиден и за собствениците на гаражи.
Проблем 1: Строителя обяснява че не е могъл да направи изолацията защото е имал проблем със съседите и въпреки гаранционния срок от 5 години не мисля че ще склони доброволно да го направи.
Проблем 2: Съседите не са съгласни да се навлиза в техния двор за извършване на ремонт. Предприела съм следните действия и моля да ме посъветвате по какъв друг начин мога да потърся правата си.
Молба до общината въз основа на чл.193, ал.3 от ЗУТ за достъп до съседен имот.
Писмена рекламация пред строителя с обратна разписка в която го уведомявам че очаквам да подпише споразумение спрямо което е съгласен да извърши корекциите за негова сметка (според ЗЗП трябва да ме уведоми за това дали счита рекламацията за валидна)
В случай че той не се съгласи да подпише споразумението ще му изпратя нотариална покана, и ще заведа иск за разходите за ремонт.
Въпросите ми са:
Има ли експертна институция която да останови какви са щетите и разходите за отстраняване на дефекта. Сигурна съм че строителя ще извади от 9 кладенеца вода че нарочно искам да си правя ремонт итн...
Има ли процедура общината да го задължи да направи ремонта - гаранцията на новопостроение сгради се определя със закон и той е длъжен да я спазва.
На базата на кои членове и закон имам право да заведа този иск.
Не ми е ясно как строителния контрол не е давал забележки след като дефекта е видим (аз подписах акт 15 със забележка че хидроизолацията има дефекти). Според ДНСК Строителния контрол също носи административни и наказателна отговорност. Може ли в този случай сттроителния контрол да ми помогне или и той също носи отговорност за щетите.
Благодаря ви предварително за отговорите!
Имам следния проблем и се нуждая от съвет.
Притежавам имот в жилищна сграда пусната в експлоатация преди 1 година.
След първата зима( вече втора) се оказа че хидроизолацията не е направена и по стената се появи теч и мухъл след дъждовете и снеговете (първи етаж). Проблема е валиден и за собствениците на гаражи.
Проблем 1: Строителя обяснява че не е могъл да направи изолацията защото е имал проблем със съседите и въпреки гаранционния срок от 5 години не мисля че ще склони доброволно да го направи.
Проблем 2: Съседите не са съгласни да се навлиза в техния двор за извършване на ремонт. Предприела съм следните действия и моля да ме посъветвате по какъв друг начин мога да потърся правата си.
Молба до общината въз основа на чл.193, ал.3 от ЗУТ за достъп до съседен имот.
Писмена рекламация пред строителя с обратна разписка в която го уведомявам че очаквам да подпише споразумение спрямо което е съгласен да извърши корекциите за негова сметка (според ЗЗП трябва да ме уведоми за това дали счита рекламацията за валидна)
В случай че той не се съгласи да подпише споразумението ще му изпратя нотариална покана, и ще заведа иск за разходите за ремонт.
Въпросите ми са:
Има ли експертна институция която да останови какви са щетите и разходите за отстраняване на дефекта. Сигурна съм че строителя ще извади от 9 кладенеца вода че нарочно искам да си правя ремонт итн...
Има ли процедура общината да го задължи да направи ремонта - гаранцията на новопостроение сгради се определя със закон и той е длъжен да я спазва.
На базата на кои членове и закон имам право да заведа този иск.
Не ми е ясно как строителния контрол не е давал забележки след като дефекта е видим (аз подписах акт 15 със забележка че хидроизолацията има дефекти). Според ДНСК Строителния контрол също носи административни и наказателна отговорност. Може ли в този случай сттроителния контрол да ми помогне или и той също носи отговорност за щетите.
Благодаря ви предварително за отговорите!
- jacky2006
- Младши потребител
Re: Казус с ремонтна дейност и преминаване през чужд имот
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 19:42, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Да имам предвид строителния надзор, който по мои разбирания трябва да осигурява контрол ...
Подписах че имам забележка към отстраняването на дефектите в хидроизолацията в акт 15 - бях с адвокат и това ме посъветва. Същите забележки следва да бъдат коригирани преди въвеждане в експлоатация.
Не знам каква категория е сградата - в удостоверението за въвеждане в експлатация пише жилищна сграда на 2, 3 етажа.
Имам договор за покупка на етап груб строеж със строителя (акт 14) в който няма никакви гаранции но iспоред тази наредба
http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=324940
и по точно следната част от нея
Глава четвърта.
МИНИМАЛНИ ГАРАНЦИОННИ СРОКОВЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИ СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ, СЪОРЪЖЕНИЯ И СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ
Чл. 20. (1) За осигуряване нормалното функциониране и ползване на завършените строителни обекти и отстраняване на скритите дефекти след приемането им и въвеждане в експлоатация (ползване) се определят минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти.
(2) Гаранционните срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти се определят с договора между възложителя и изпълнителя за съответния строителен обект и те не могат да бъдат по-малки от минималните срокове, посочени в тази наредба.
(3) Гаранционните срокове започват да текат от деня на въвеждането на строителния обект в експлоатация (издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация).
(4) Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти са:
1. за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях - 10 години;
2. за възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии - 8 години;
3. за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения в неагресивна среда - 5 години, а в агресивна среда - 3 години;
следва че той дължи гаранция от 5 години по хидроизолационните и топлоизолационни работи, първите липсват ако се съди по щетите които имаме.
Не съм получила никакъв доклад от стр надзор и никога не съм се срещала с тях, сградата е въведена в експлоатация преди по малко от година.
Притесняваме какъв резултат имат такива дела, кой определя какви са щетите, и колко време се точи всичко това. Някой имал ли е опит с подобен случай? Може ли вещо лице да се назначи за да останови щетите или това се прави след завеждане на иск?
Съжелявам че купищата въпроси, материата ми е доста далечна, а напоследък прочетох доста противоречиви неща по темата...
На вас Ви благодаря много за коментара!
Подписах че имам забележка към отстраняването на дефектите в хидроизолацията в акт 15 - бях с адвокат и това ме посъветва. Същите забележки следва да бъдат коригирани преди въвеждане в експлоатация.
Не знам каква категория е сградата - в удостоверението за въвеждане в експлатация пише жилищна сграда на 2, 3 етажа.
Имам договор за покупка на етап груб строеж със строителя (акт 14) в който няма никакви гаранции но iспоред тази наредба
http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=324940
и по точно следната част от нея
Глава четвърта.
МИНИМАЛНИ ГАРАНЦИОННИ СРОКОВЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИ СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ, СЪОРЪЖЕНИЯ И СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ
Чл. 20. (1) За осигуряване нормалното функциониране и ползване на завършените строителни обекти и отстраняване на скритите дефекти след приемането им и въвеждане в експлоатация (ползване) се определят минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти.
(2) Гаранционните срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти се определят с договора между възложителя и изпълнителя за съответния строителен обект и те не могат да бъдат по-малки от минималните срокове, посочени в тази наредба.
(3) Гаранционните срокове започват да текат от деня на въвеждането на строителния обект в експлоатация (издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация).
(4) Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти са:
1. за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях - 10 години;
2. за възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии - 8 години;
3. за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения в неагресивна среда - 5 години, а в агресивна среда - 3 години;
следва че той дължи гаранция от 5 години по хидроизолационните и топлоизолационни работи, първите липсват ако се съди по щетите които имаме.
Не съм получила никакъв доклад от стр надзор и никога не съм се срещала с тях, сградата е въведена в експлоатация преди по малко от година.
Притесняваме какъв резултат имат такива дела, кой определя какви са щетите, и колко време се точи всичко това. Някой имал ли е опит с подобен случай? Може ли вещо лице да се назначи за да останови щетите или това се прави след завеждане на иск?
Съжелявам че купищата въпроси, материата ми е доста далечна, а напоследък прочетох доста противоречиви неща по темата...
На вас Ви благодаря много за коментара!
- jacky2006
- Младши потребител
Строителният надзор е длъжен да приеме изпълнените хидроизолационни работи. Свържете се с тях и поискайте документацията им - трябва да има актове за скрити работи и тям подобни. За експертно становище се обърнете към Камарата на инженерите, но го направете писмено, и изискайте писмен отговор. Относно жалбите и завеждането на искове - посетете адвокат, но не пречи да се обърнете с жалба (сигнал) и към следните браншови организации: БААИК (относно строителния надзор), и Камарата на строителите (относно некачествено строителство), а също и към КЗП (относно неспазване на гаранционните срокове).
- magodeoz
- Активен потребител
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 19:43, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
probcho написа:Може би за да не си губите времето, направо през адвокат и две дела - едното срещу изпълнителя и другото срещу стр.надзор!
Браво Две дела, а през това време мухъл, теч и ...... адвокат
Писмено, с обратна разписка, уведомете предприемача за проблема.
Гаранцията (по закон) е 5 години и се вписва задължително в РП (наредбата)!
Писмено, с обратна разписка, уведомете строителния надзор за проблема! Фирмата и лиценза, както и всички данни вижте в РП (разрешението за ползване). А в него трябва да фигурира и вашето име като възложител, щом имате НА за груб строеж.
След като получите и/или не получите отговор и/или (не) подпишете протокол за поправката на хидроизолацията, се обърнете към АДВОКАТ и тогава не ми се мисли .............
За сведение от мен: строителния надзор не може да сложи подпис и печат на КП обр.15 ако има и едно само становище, от който и да е участник в процеса, при такава забележка черно на бяло! Вие спомняте ли си писмено какво сте давали като становище (задължително) към обр.15? Има винаги за какво да се хванете, но опитайте първо с нарочни писма-известия, а после ......
А преминаването през чуждия имот за сега е проблем на предприемача, не ваш
- anserk
- Активен потребител
Благодаря за мненията - ще почна от последното (след малко ще имам повече време да прочета още веднаж нещата и ще пиша по подробно).
Накратко - Строителя твърди че не може да влезне в имотите, и това е мой проблем.
Аз съм купила имота на акт 14 от строителя, и определено си спомням на 100% че се подписах със забележката че хидроизолацията не е изготвена и има дефекти и дори уточних че са по източната страна. Протокол никога не съм подписвала за нищо.
Нямам документите пред мен но се надявам да видя въпросния строителен надзор как фигурира в тях... Знам че положението е борба с вятърни мелници, но дефектите са очевидни а закона си казва че има гаранция 5 години...
Накратко - Строителя твърди че не може да влезне в имотите, и това е мой проблем.
Аз съм купила имота на акт 14 от строителя, и определено си спомням на 100% че се подписах със забележката че хидроизолацията не е изготвена и има дефекти и дори уточних че са по източната страна. Протокол никога не съм подписвала за нищо.
Нямам документите пред мен но се надявам да видя въпросния строителен надзор как фигурира в тях... Знам че положението е борба с вятърни мелници, но дефектите са очевидни а закона си казва че има гаранция 5 години...
- jacky2006
- Младши потребител
jacky2006 написа:Аз съм купила имота на акт 14 от строителя, и определено си спомням на 100% че се подписах със забележката че хидроизолацията не е изготвена и има дефекти и дори уточних че са по източната страна. Протокол никога не съм подписвала за нищо.
Абсурд! А констативен протокол обр.15 ?
Или в НА за груб строеж (не знам къде другаде нотариално - в предварителен договор ли ?) сте дали право на предприемача да ви предствлява при обр.16 и затова не сте подписвали никакъв обр.15 ! При обр.14 няма какво да подписвате със забележка - няма такъв протокол, където да се изисква ваш подпис.
Не казвате цялата истина Не ви изнася Имате угризения за ....
И сега
- anserk
- Активен потребител
jacky2006 написа:Не ми е ясно как строителния контрол не е давал забележки след като дефекта е видим (аз подписах акт 15 със забележка че хидроизолацията има дефекти).
Ще прощавате, ама не четете ли какво пишат хората?
anserk написа: След като получите и/или не получите отговор и/или (не) подпишете протокол за поправката на хидроизолацията, се обърнете към АДВОКАТ
А Вие какво пишете, помните ли?
- magodeoz
- Активен потребител
anserk написа:подпишете протокол за поправката на хидроизолацията,
Това е протокол за извършени СМР (за хидроизолация) в гаранционния срок в днешния момент, при положение че предприемача си поеме доброволно задълженията по Наредба 2 на МРРБ (вписани в РП-то).
Малко трудничко ще докаже, че обекта е приет с лошо изпълнена хидроизолация, при наличие на акт обр.12 , декларация за съответствие и КП обр.15
- anserk
- Активен потребител
На въпроса "Абсурд! А констативен протокол обр.15 ?"
Ок, грешката е моя, не знаех че акт 15, се нарича констативен протокол обр. 15, вчера си проверих документите и вие сте прав.
А за "Не казвате цялата истина Не ви изнася Имате угризения за .... "
Това съвсем не е точно. Казвам всичко което знам, но сами разбирате че цялата материя и терминология са доста сложни. Интереса ми е да знам как мога да се преборя ремонта да бъде направен спрямо законните гаранции и срокове.
Благодаря на всички за мненията и помощта. Когато има някакво развитие ще питам пак .
Ок, грешката е моя, не знаех че акт 15, се нарича констативен протокол обр. 15, вчера си проверих документите и вие сте прав.
А за "Не казвате цялата истина Не ви изнася Имате угризения за .... "
Това съвсем не е точно. Казвам всичко което знам, но сами разбирате че цялата материя и терминология са доста сложни. Интереса ми е да знам как мога да се преборя ремонта да бъде направен спрямо законните гаранции и срокове.
Благодаря на всички за мненията и помощта. Когато има някакво развитие ще питам пак .
- jacky2006
- Младши потребител
jacky2006 написа:Интереса ми е да знам как мога да се преборя ремонта да бъде направен спрямо законните гаранции и срокове.
Не сте си пуснали ЛС и затова ви отговарям тук.
Това, което с адвоката сте предприели по отношение на предприемача, направете и по отношение с надзора. Гаранционните срокове се отнасят и за него. Да преподпише протокола и заедно с предприемача да дадат решение (за какво са куп специалисти в надзора ). И ако двамата (да ви имам късмета ) не могат да решат, то се обърнете към друг специалист. Има винаги изход, зависи кой го показва
- anserk
- Активен потребител
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 19:44, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
anserk написа:jacky2006 написа:Интереса ми е да знам как мога да се преборя ремонта да бъде направен спрямо законните гаранции и срокове.
Не сте си пуснали ЛС и затова ви отговарям тук.
Това, което с адвоката сте предприели по отношение на предприемача, направете и по отношение с надзора. Гаранционните срокове се отнасят и за него. Да преподпише протокола и заедно с предприемача да дадат решение (за какво са куп специалисти в надзора ). И ако двамата (да ви имам късмета ) не могат да решат, то се обърнете към друг специалист. Има винаги изход, зависи кой го показва
Благодаря още веднаж! Надявам се надзора поне да знае какво трябва да се направи . Ще им изпратим протокола-споразумение и на тях. Нямам идея по какви пътеки имам право да се обърна към друг специалист, в най-лошия случай ако и те не знаят какво да се прави, но това ще го мисля като ми отговорят от надзора.
За probcho - ще пиша със сигурност какво е станало, да бъда поне малко полезно и за другите потребители на форума.
- jacky2006
- Младши потребител
probcho написа:Само бих искал, като спечелите делата, да публикувате и решенията по тях
За сега не води дела, а върви с помощта на адвокат по нормалната процедура за появили се дефекти в СМР в гаранционните срокове
Предполагам (почти сигурно е), че няма да се стигне до съд! Предприемачите не са чак такива измамници
- anserk
- Активен потребител
Така се опитвам да правя anserk, надявам се след като строителят се подписа надзора да няма възражение и също ще подпише протокол-споразумение(тук логиката ми следва от това че строителя-предприемач ще поеме разноските) Иначе каквото и да се случи ще пиша, но вече в нова тема - притеснявам се че тази стана много дълга.
P.S. А аз най накрая си пуснах личните
P.S. А аз най накрая си пуснах личните
- jacky2006
- Младши потребител
Здравейте,
Строителя хубаво се подписа че ще направи ремонта. Сега проблема е с достъпа до имота на съседите. Писах за това в друга тема viewtopic.php?f=26&t=41324 Не знам вече какво да правя Моля някой да даде съвет. Без достъп не може да направи ремонта
Строителя хубаво се подписа че ще направи ремонта. Сега проблема е с достъпа до имота на съседите. Писах за това в друга тема viewtopic.php?f=26&t=41324 Не знам вече какво да правя Моля някой да даде съвет. Без достъп не може да направи ремонта
- jacky2006
- Младши потребител
Здравей jacky2006,
Какъв протокол подписахте със строителя?
Как изглежда този протокол-споразумение?
Какъв протокол подписахте със строителя?
Как изглежда този протокол-споразумение?
- bbonev00
- Нов потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|