начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

До колко метра под земята ни принадлежи имота?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

До колко метра под земята ни принадлежи имота?

Мнениеот batman08 » 25 Яну 2010, 23:40

Здравейте!
Имам следният казус - интересуваме до каква дълбочина и до колко метра под земята имота се води частна собственост и след колко метра държавна собственост?
Интересува ме, ако съм собственик на сграда в София и Общината реши да прокара инфраструктирно съоръжение да голяма дълбочина от основите на моят имот, то тя - СО дължи ли ми обезщетение за това че тя иска да изгради съоръжението и ако аз откажа подобно да бъде изградено то какво ще направи тя? Пример - изгражда се метротунел на дълбочина 70 метра под земята, но минава под моята собственост. Аз собственик ли съм на земята на 70 м. дълбочина или не и може ли СО да изгради метротунела без да ми плаща обезщетение?
Ако някой може да ми помогне ще му бъда много благодарен!
Благодаря предварително!
batman08
Нов потребител

Re: До колко метра под земята ни принадлежи имота?

Мнениеот Melly » 26 Яну 2010, 00:40

batman08 написа:Здравейте!
Имам следният казус - интересуваме до каква дълбочина и до колко метра под земята имота се води частна собственост и след колко метра държавна собственост?
Интересува ме, ако съм собственик на сграда в София и Общината реши да прокара инфраструктирно съоръжение да голяма дълбочина от основите на моят имот, то тя - СО дължи ли ми обезщетение за това че тя иска да изгради съоръжението и ако аз откажа подобно да бъде изградено то какво ще направи тя? Пример - изгражда се метротунел на дълбочина 70 метра под земята, но минава под моята собственост. Аз собственик ли съм на земята на 70 м. дълбочина или не и може ли СО да изгради метротунела без да ми плаща обезщетение?
Ако някой може да ми помогне ще му бъда много благодарен!
Благодаря предварително!

Мъка, мъка.... Ако това те успокоява и ти помага.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот l____ » 28 Яну 2010, 13:08

Нямаше да се намесвам в темата, ако тя не ми се вижда много странна. 'Странна' е много слаба думичка в случая.

Замислям се в няколко посоки:
- защо някой трябва да се съобразява с това, чия е собствеността на повърхостта на земята, ако това, което иска да построи под земята по никакъв начин няма да повлияе на собственика?
- а какво значи "по никакъв начин няма да повлияе"? Кой може да каже, дали ще влияе, или няма да влияе?
- защо някой ще се набутва да плаща на някого обезщетения, след като метрото минава на 70 м под повърхността на земята?
- как така собственика на метрото няма да плаща? Какво като метрото е на 70 м под повърността? Ако поземления имот е мой - веднага бих афиширал намерение, че аз искам да строя, примерно сграда с 27 подземни етажа и метрото ще ми пречи. Защото никъде не откривам забрана да строя сграда с 27 подземни етажа. Но и никъде няма да намеря проектант, който насериозно да ме приеме като инвеститор на сграда с 27 подземни етажа.
- а ако някой поиска да построи тунел под "Шипка" - трябва ли да пита собствениците на горите над тунела?... Какво ще им пречи тунела?
- а как няма да ги пита? Ще ги пита и още как? Как така ще им човърка под краката...

Та... Закона за подземните богатства... май че не се отнася за случая. А ЗУТ... почти мълчи. Или казва странни, на пръв поглед, нещица...

А някакъв специализиран закон ... за изграждане на тунели, дали има?

Абе.... странна тема. Не че лично ме засяга...
l____
Потребител

Мнениеот SteelDragon » 28 Яну 2010, 13:27

Дай да искаме обезщетение и от самолетите дето ти прелитат над имота на 10км височина!
SteelDragon
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Яну 2010, 13:35

ЗУТ, чл. 189:
(1) Със специализирани подробни устройствени планове може да се предвижда подземно строителство на транспортна техническа инфраструктура и съпътстващите я елементи, публична собственост на държавата или на общините, които не са свързани с намиращите се на повърхността поземлени имоти и полуподземни и надземни строежи.
(2) Заинтересовани лица по тези планове са собствениците и носителите на ограничени вещни права върху поземлени имоти и полуподземни и надземни строежи, разположени непосредствено над подземните строежи по ал. 1.
(3) Подземните строежи по ал. 1 не могат да влошават условията за ползване или застрояване на поземлените имоти на повърхността.
(4) Собствениците и носителите на ограничени вещни права върху поземлени имоти и полуподземни и надземни строежи, разположени непосредствено над подземните строежи по ал. 1, се обезщетяват еднократно от собственика на подземния строеж, преди започване на строителството, по реда на чл. 210.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот l____ » 28 Яну 2010, 14:24

(3) Подземните строежи по ал. 1 не могат да влошават условията за ползване или застрояване на поземлените имоти на повърхността.

Да, де! :)

Да попроменим малко въпроса:

И да го зададем така: "Имам следният казус - интересуваме до каква дълбочина и до колко метра под земята трябва да са тунелите на метрото, щото да не се влошават условията за ползване или застрояване на поземлените имоти, които са на повърхността на земята."

Експертите ли по метрото ли?... Да ги оставим настрана техните ... приказки.

Като че ли, само и единствено, отчуждаването слага точка на споровете по ал. 3.
Но отчуждаването слага начало на едни други спорове - пО НАземни, поне. Но... това вече е друга... бира.
l____
Потребител

Мнениеот magodeoz » 28 Яну 2010, 19:19

Телето, което търсите под вола, всъщност е в обора на комисията по чл. 210.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Фев 2010, 19:59

Ако имотът е твой по твои си съображения и съгласно текстовете на ЗУТ можеш да си строиш колкото си искаш. Пази боже обаче да дръзнеш да употребиш в строителството камъните, които ще извадиш за да създадеш нужното пространство за строеж, без да ти е учредена концесия за добив.Те, камъните са елемент от подземните недра поради което и държавна собственост.
Държавата винаги гепи мангизи!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Фев 2010, 12:33

Не съм много на "ти" със ЗУТ, но може би е налице право на преминаване /сервитут/ на общината, учредено със заповд на кмета - чл. 194 ЗУТ?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот namakak » 07 Фев 2010, 23:27

Колкото е по-голяма сградата,толкова повече гаражни етажи може да има под нея,и според устойчивостта.
Разбираемо е ,че никой не иска под негото леговище или дом да има тунел с некви панелки,то може всичко да се случи и хоп спалнята в метрото пред скоростта на мотриса.
Има логика във въпроса по темата,иначе на всеки ще има по два метра. :evil:
Интересен въпрос по време на некадърни служители,инжинери и всички с нови дипломи :mrgreen:
Застраховката е добър вариант.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот anserk » 08 Фев 2010, 10:44

namakak написа:Интересен въпрос по време на некадърни служители,инжинери и всички с нови дипломи

За метрополитените има охранителни зони (т.н.сервитут) за забрана на строителство с оглед противоземетръсни, геоложки и др. технически характеристики. Така че се отчуждават изцяло имотите в тази зона. Тя не е права линия, успоредна на трасето.
Справка - изграждането на метрото в София! Е, питайте Стуци Янев и СОС, кой разреши по бул.Т.Александров да се наруши този сервитут с изграждането на банковите офиси и хотела на ЛУкойл (оставиха забраната само за жилищно) :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Фев 2010, 21:29

anserk, тези сервитути произхождат от нормативен акт по приложението на ЗУТ или ЗУЗСО, или от нещо си там? :twisted:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 17 Фев 2010, 00:26

julyanvonemona написа:тези сервитути произхождат от нормативен акт по приложението на ЗУТ или ЗУЗСО, или от нещо си там?

Те се изчисляват от инженери (с програми) и са към проектнната документация на метрополитена. Представляват едни сложни графики, които отчитат влиянието от динамичните и особени натоварвания на земната основа (геофизика, статика, динамика, кинематика,теория на еластичността...) :wink:
Леле..... съвсем ви ошашавих :D
Зададените сервитути на мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура в законите са на база такива инженерни изчисления - къде по-точни, къде приблизителни (знам ли :wink:)
И защо julyanvonemona не си си пуснала още ЛС?
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 17 Фев 2010, 00:36

Инженери? С програми? Изчисляват сервитут? Сигурно се шегувате...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 17 Фев 2010, 00:58

magodeoz написа:Сигурно се шегувате...

Съвсем не :D
Нали не смятате, че сервитутите на ел. проводите ВН (най-нагледно) са ги измислили в числа архитекти и юристи :wink: Затова са наредбите :idea:
И понеже техническите науки са точни (от опит на три континента), уверявам ви, че техническите правила са еднакви по света :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Фев 2010, 15:03

Не magodeoz! anserk не се шегува! Той ошашавя! А julyanvonemona, не си е включила личните съобщения, защото администраторите на форума са направили така,че в този си вид да бъде по привлекателна
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация