начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Надстрояване на етаж на стара къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот i_marinov » 16 Яну 2010, 23:33

Моля,помогнете!
Става дума за една къща собственик на която е баща ми.Къщата е 47г. в добро състояние е и искаме да надстроим етеж.До тук добре но се оказва, че нашият съсед не е на това мнение и от тук се започват мъките.Лошото е, че къштата е построена на приблизително 1,5м. от границата ни с въпросния съсед.Питането ми е дали има някакава законова възможност да се построй етажа без потписа на съседа?
Моля за съвет и предварително благодаря.
i_marinov
Младши потребител

Re: Надстроиване на етеж на стара къща

Мнениеот advokat__nikolov » 17 Яну 2010, 00:05

Правото на надстрояване е самостоятелно вещно право какви комшии.

Освен това при получаване на разрешение за надстрояване или пристрояване заинтересувани лица са : възложителят, собствениците и носителите на ограничени вещни права в поземления имот.
advokat__nikolov

Re: Надстрояване на етаж на стара къща

Мнениеот nksuccess » 17 Яну 2010, 00:53

ЗУТ:
Чл. 131. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Заинтересувани лица при съгласуването и одобряването на устройствени схеми и планове и техните изменения са собствениците и носителите на ограничени вещни права според данните от имотния регистър, чиито недвижими имоти са непосредствено засегнати от предвижданията на подробния устройствен план.
(2) Непосредствено засегнати от предвижданията на подробния устройствен план недвижими имоти са:
1. имотите - предмет на самия план;
2. съседните имоти, когато са включени в свързано застрояване;
3. съседните имоти, включително имотите през улица, когато се допускат намалени разстояния;
4. съседните имоти, когато се променя предназначението на имота - предмет на плана;
5. имотите, които попадат в определените с нормативен акт хигиенно-защитни зони, изискващи се за предвиденото по плана застрояване.

Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) За издаденото разрешение за строеж от главния архитект на общината (района) или за отказа да се издаде такова разрешение се съобщава на заинтересуваните лица при условията и по реда на Гражданския процесуален кодекс. Отказът се прави само по законосъобразност, като се посочват конкретните мотиви за това.
(2) Заинтересувани лица по ал. 1 са:
1. в случаите на нов строеж, пристрояване или надстрояване на заварен строеж - възложителят, собствениците и носителите на ограничени вещни права в поземления имот, лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон;
2. в случаите на преустройство и промяна на предназначението на заварен строеж - лицата по чл. 38, ал. 3 и 4 и чл. 39, ал. 2;
3. в случаите по чл. 185, ал. 1 и 2 - собствениците и носителите на ограничени вещни права в сградата, съответно собствениците в етажната собственост.
(3) Разрешението за строеж заедно с одобрения инвестиционен проект или отказът за издаването му могат да бъдат обжалвани от заинтересуваните лица по законосъобразност пред началника на регионалната дирекция за национален строителен контрол в 14-дневен срок от съобщението за издаване на съответния акт.
.........................
nksuccess
Потребител

Мнениеот nksuccess » 17 Яну 2010, 01:08

Кажете на каква фаза сте в момента? Идейна или вече сте говорили със специалисти ( инженер, архитект, адвокат, служителите в общината) и сте започнали да си набавяте необходимите документи? Може да се окаже, че съседът няма да е най-големия ви и единствен проблем....
nksuccess
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 17 Яну 2010, 01:19

Човека горе ви е пейстнал част от ЗУТ-а... какви фази, какви инженери.
Щом няма 3 метра от съседа, зависи изцяло от него - един вид баджанаци са станали. Без негово съгласие не може да пръдне (с извинение)...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Надстроиване на етеж на стара къща

Мнениеот i_marinov » 17 Яну 2010, 14:34

i_marinov
В момента съмн на начална фаза чакам актуална скица от опщината и щях да пускам молба за виза.Знам че това трябва да се направи като начало.Коментирал съм така на прима виста с един проектант но и тои ми каза, че сигурно ще трябва подписа на съседа защото нали ви казвам растоянието от къщата до границата на имота ни е около 1,5м.Разбрах сищо така,че (незнам дали е така) ако искам да строя без негово разрешение ще трябва да изместя втория етаж на още 1,5м. т.е. да си направя 3м. от границата но това не ме устроива.
p.s.Други проблеми смисъл със собственост на имота и така на татак нямам.
i_marinov
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 17 Яну 2010, 15:02

Проверете какви са предвижданията на действащия подробен устройствен план (план за застрояване). Може сградата Ви да не е елемент от този план (да е предвидено ново петно). Тогава можете да реализирате надстройката като строеж с временен устройствен статут.
Имайте предвид също, че за строеж на намалени отстояния е необходимо не съгласие на съседа, а процедиране и одобряване на работен устройствен план. Може дасе осъществи в хипотезата на чл. 36 (2) от ЗУТ.
Въз основа на работен устройствен план заварените масивни сгради могат да се надстрояват заедно с необходимото за това пристрояване, като се спазват изискващите се най-малки разстояния между сградите в съседните урегулирани поземлени имоти, без да е необходимо да се спазва и изискващото се най-малко разстояние от сградите до съответните имотни граници. В този случай се допуска разстоянието между сградите, включително и през улица, да се намалява най-много с една трета в зависимост от положението на заварените масивни сгради и възможностите за застрояване.По този начин обаче може да се намаляват отстоянията най-много с една трета.
В този случай меродавно ще бъде разстоянието между сградите (намалено евентуално с до една трета), а не отстоянието от страничната регулация.
magodeoz
Активен потребител

Надстроиване на етеж на стара къща

Мнениеот i_marinov » 17 Яну 2010, 15:51

Да обаче къщата на въпросния съсед е на 3 етажа и е на 3м (дори няма и толкова) от границата ни.И в това полужение мисля, че пак няма да има отстоянието.
По принцип ми позволяват 10м.к.к.
i_marinov
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 17 Яну 2010, 16:21

Хайде сега малко елементарна аритметика.
При височина на сградите до 10 м необходимото отстояние от вътрешните граници е 3 м, т. е. разстоянието между сградите (по норматив) е 3+3=6 м. Това разстояние може да се намалява най-много с една трета - т. е. 6/3= 2 м. В такъв случай намаленото с такъв план (РУП) разстояние между сградите ще бъде по норматив не по-малко от 6-2=4 м. Вие казвате, че къщата на съседа Ви е на 3 м, а Вашата на 1,5 м от общата Ви граница. Това прави общо 4,5 м, което удовлетворява изискванията за строеж на намалени отстояния.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот i_marinov » 17 Яну 2010, 18:07

Да така е благодаря.Тъй като не съм много в час с тези неща може ли да ми светнете какво ще рече " В условия на работен устройствен план " т.е. какво трябва да стане за да са в сила всички тези отстояния?
i_marinov
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 17 Яну 2010, 23:56

Трябва да се изработи, обяви и одобри работен устройствен план, в който да се предвиди надстройката на намалени отстояния. Основанието, както писах по-горе, е чл. 36 (2) от ЗУТ. Конкретната процедура зависи от предвижданията на подробния устройствен план (ПУП), тъй като работен устройствен план (РУП) се прави или в съответствие свлязъл в сила ПУП, или едновременно с него.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот i_marinov » 18 Яну 2010, 10:46

Мого благодаря!
i_marinov
Младши потребител

Мнениеот i_marinov » 18 Яну 2010, 10:50

А при това обявяване и одобрение дали ща се иска и мнението на съседите?Т.е. дали те могат нещо да попречат?
i_marinov
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Яну 2010, 14:28

Проектът ще трябва да се обяви на съседите Ви, и те ще могат да възразят - първо по административен, а след това (при обявяване на заповедта за одобрението му) - и по съдебен ред, пред съответния административен съд.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот i_marinov » 18 Яну 2010, 17:16

Лошо......Благодаря много за информацията все пак беше ми много полезна.Щте трябва да се борим с комшията явно. :)
i_marinov
Младши потребител

Мнениеот anserk » 18 Яну 2010, 23:48

i_marinov написа:Лошо......Благодаря много за информацията все пак беше ми много полезна.Щте трябва да се борим с комшията явно.

Вариант за избягване на РУП (за намалените отстояния): виза за "реконструкция на жилищна сграда с пристройка и надстройка до к.к.+10м".
Компромис: реконструкция на същ.сграда: изместване с 1.5м на фасадната строителната линия (без пипане на същ. ст.б.к-ция), като на кота 0.00 това остане като тераса (до 1.2м).
Направете пак консултация с архитекта и опитайте варианти с мин. реконструкция!
Успех :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 19 Яну 2010, 15:02

Горното е валидно само ако сградата е елемент от подробен устройствен план, т. е. има траен устройствен статут. Иначе - преустройство на таван в хипотезата на чл. 50 от ЗУТ.
Успех и от мен!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот i_marinov » 19 Яну 2010, 15:14

Това с изместването на вторя етаж с 1,5м ми го позволяват и съседа ми така е съгласен но мен това не ме устройва.Бърка ми много от нещата......Ще ходя пак да се моля :D
i_marinov
Младши потребител

Мнениеот probcho » 27 Яну 2010, 23:15

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:13, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот anserk » 28 Яну 2010, 11:19

magodeoz написа:В този случай меродавно ще бъде разстоянието между сградите (намалено евентуално с до една трета), а не отстоянието от страничната регулация.

magodeoz написа:Трябва да се изработи, обяви и одобри работен устройствен план, в който да се предвиди надстройката на намалени отстояния.
anserk
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация