начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

давност на суперфиция

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

давност на суперфиция

Мнениеот iliana77 » 28 Авг 2009, 15:56

97 год. баща ми получава безсрочна и безвъзмезна суперфикция да пристрои /към съществуващ един етаж/ и да надстрои 3 етажа+таван , но не успява да направи последния етаж+тавана поради финансови съображения. Издадено му е разрешително за строеж 99г. за срок от 5 г. Този срок изтече, а баща ми не го продължи .Преди 2 год. поискахме да довършим строежа , но един от суперфикантите е починал и сина му не ни разрешава. От общината ни заявяват , че срока на суперфикцията е изтекъл и непременно трябва подписа на наследника.НО!!!Допитахме се няколко лица компетентни в тази сфера и се оказва ,че мненията са доста противоречиви:едни казват ,че е БЕЗСРОЧНА и не би трябвало да е проблем,други че изтича заедно със срока на разрешителното, трети .........Въпросът ми е :Къде и в кой закон пише ,че веднъж издадена БЕЗСРОЧНА суперфикция за частна собственост ,губи давност с изтичане на срока за разрешително за строеж??????????????????Един архитект ми даде малка надежда, но каза да подчертая в закона ,че срока е БЕЗСРОЧЕН и от общината да ми разрешат да продължа. :(
iliana77
Нов потребител

Re: давност на суперфикция

Мнениеот sunrise » 28 Авг 2009, 16:12

За суперфикцията не знам как е, но за суперфицията нещата стоят по следният начин:
Суперфицията е ограничено вещно право, даващо право на притежаващият го да построи и държи постройка в чужд поземлен имот. Суперфицията е уредена в Закона за собствеността и някои други, но предполагам по написаното,че се касае за частен имот, затова ще коментираме само него.То е уредено в чл.63-67 от Закона.
2. СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ПОСТРОЙКА
Чл. 63. Собственикът може да отстъпи на друго лице правото да построи сграда върху неговата земя, като стане собственик на постройката.
Също така собственикът на земята може да прехвърли отделно от земята собствеността върху вече съществуващата постройка.
Собственост върху постройка, отделно от земята под нея, може да се създаде и чрез доброволна делба.
Чл. 64. Собственикът на постройката може да се ползува от земята само доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото, е постановено друго.
Чл. 65. Когато правото на собственост върху постройката е установено със срок, след изтичането на срока собствеността върху сградата преминава безвъзмездно върху собственика на земята.
Чл. 66. Собственикът на постройката може да я продаде на трето лице при съответно приложение разпоредбите на чл. 33.
(Ал. 2, нова - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Правото на строеж не се погасява, ако постройката или част от нея погине, освен ако в акта за учредяването е предвидено друго.
(Ал. 3, нова - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Предмет на правото на строеж може да бъде и строеж под повърхността на земята.
(Ал. 4, нова - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Право на надстрояване и право на пристрояване се учредява за надстрояване, съответно пристрояване на съществуваща сграда.
Чл. 67. Правото да се построи сграда върху чужда земя (чл. 63, ал. 1) се погасява в полза на собственика на земята по давност, ако не се упражни в продължение на 5 години.

Видно от закона, правото се погасява с петгодишна давност.Не зная, кои са били компетентните лица и по какво са били компетентни , но са Ви объркали тотално. А с какъв акт е учредена суперфицията?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот iliana77 » 07 Сеп 2009, 13:48

Суперфицията е учредена чрез натурален акт.Това може ли да промени нещо? :( . Оказа се, че е изпусната и думичката /да пристрои/и сега кашата става пълна.Знам,че ни е нужна адвокатска помощ.Може ли да ме насочите/ в това море от адвокати/ да избера някой който ще може да ми помогне ??? :? :?
iliana77
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 07 Сеп 2009, 14:06

Съжалявам, но това е изгубена кауза, не можете да принудите наследника да подпише. :cry: "Безсрочно" е във връзка с чл.65 от ЗС. Вижте чл. 113. от ЗЗД. "Недействително е съглашението, с което се скъсяват или удължават установените давностни срокове, както и отказът от давност, преди тя да е изтекла."
Принципно правото на строеж си е погасено по давност. Обаче- давността не се прилага служебно, необходимо е изявление-чл. 120 от ЗЗД (Изм. - ДВ, бр. 16 от 1977 г., бр. 30 от 1990 г.) Давността не се прилага служебно, поради което административните органи са длъжни да ви издадат необходимите разрешения.
Все пак, спорен е въпросът дали срокът е давностен или преклузивен. Затова получавате и различни отговори. Аз лично застъпвам становището, което ми е удобно според случая... :wink:

В защита на първото ми твърдение, че срокът е давностен и като такъв би следвало да има изявление:
Решение № 936 от 17.07.2007 г. на ВКС по гр. д. № 506/2005 г., V г. о.
"Собственост и право", бр. 11/2007 г., стр. 17
чл. 67,

чл. 109 ЗС
Когато в съсобствен недвижим имот е извършено строителство в отклонение от строителните правила и норми, то е незаконно и съставлява "неоснователни действия" по смисъла на чл. 109 ЗС. Изграденият при нарушение или в отклонение от строителните норми и правила за устройство на територията обект, по отношение на който не може да се приложи узаконяване, смущава правото на собственост на останалите съсобственици и подлежи на премахване. Не се прилага служебно погасителната давност при изтекли 5 години от момента на възникване правото да се построи сграда върху чужда земя, ако собственикът не направи възражение за това.
Последна промяна bebitor на 08 Сеп 2009, 00:28, променена общо 4 пъти
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот iliana77 » 07 Сеп 2009, 14:08

За да направя поправка на суперфицията пак ще се наложи подпис на наследника на починалия суперфикант.Има ли правен момент при който наследника да не успорва волята на починалия суперфикант?? Знам , че е много трудно трудно да се оправят грешки от миналото , но все пак трябва да има някакъв начин какъвто и да е той.
iliana77
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 07 Сеп 2009, 14:17

По-горе си допълних мнението, за да не го накъсвам- прочетете!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот iliana77 » 07 Сеп 2009, 18:33

Оставям e-mail / iliyana@visota.com / ако все пак някой може да ме насочи да избера някой който ще може да ми помогне ??? :?
iliana77
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация