- Дата и час: 25 Ное 2024, 18:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как мога да си купя парцела все още общинска собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
как мога да си купя парцела все още общинска собственост
Имам нотариален акт за къща, но парцела е все още общинска собственост, питането ми е как мога да си купя парцела и да си го узаконя. Самият парцел е даден доколкото си спомням по 22 постановление от общината, какви документи трябват за да го закупя.
- yazata75
- Нов потребител
Re: Малко помощ
yazata75 написа:Имам нотариален акт за къща, но парцела е все още общинска собственост, питането ми е как мога да си купя парцела и да си го узаконя. Самият парцел е даден доколкото си спомням по 22 постановление от общината, какви документи трябват за да го закупя.
Здравейте, основният въпрос за бъдещата сделка е дали къщата ви е законна.
Най-добре ще отговори на въпросите ви обаче вашият адвокат!
Успех!
- zelen
- Потребител
yazata75 написа:Имам нотариален акт за къща, но парцела е все още общинска собственост, питането ми е как мога да си купя парцела и да си го узаконя. Самият парцел е даден доколкото си спомням по 22 постановление от общината, какви документи трябват за да го закупя.
Има един ЗОС (закон за общинската собственост) и ППЗОС (правилник за прилагане). Можете да си купите земята.Дадена е такава възможност.Но, както ви пише zelen, ако не ви се четат закони и наредби, идете при адвокат с нотариалния акт на къщата, скица на имота и си поискайте от общината с молба заверено копие от акта за общинска собственост - частна. С молба до кмета се иска закупуване на имота, като сте наясно че ще заплатите възнаграждението на оценителя, избран от общината. Цената е пазарна, каквото и да значи това.Кмета издава заповед, прави се оценка, плащате и се скл'чва договор за продажба.Всичко това е регламентирано законово.
А не знам защо зелен смята, че ако къщата има нотариален акт, може да е незаконна?
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:
А не знам защо зелен смята, че ако къщата има нотариален акт, може да е незаконна?
Ето къде е разликата между надзора и адвоката, драги ми anserk...
Това е правен въпрос и е нормално да не се разбира от неюристи. Затова сме ние.
А може би греша, тъй като ми се мерна някъде ваша препоръка за адвокат - вероятно имате самочувствието, че и правните въпроси по надзора и строителството са ви ясни.
- zelen
- Потребител
zelen строителен надзор съм втори мандат (първите лицензи са от септември 1999г).А иначе съм първокласен строителен инженер.В строителството (през целия инвестиционен цикъл) съм вече 32 година. Повечето от надзорниците са минали през всички стъпала на строителната стълба, вкл. и адвокат, но за съжаление не ни е в полза и почти не го ползваме. С правната материя на инвестиционния процес се сблъскахме от естеството на работа като строителен надзор и се наложи доста да почетем допълнително, както и да ползваме услуги на нотариуси и адвокати.Е, за 10 г. установихме, че са сравнително малко т.н. "юристи по оградите" (разбирай ЗУТ). По правните въпроси знам толкова, колкото да препоръчам на инвеститора в определен етап и момент да потърси правна помощ или да го изпратя при някой.
Вие, адвокатите не ни обичате, защото мислите че ви късаме от залъка. Дълбока ЗАБЛУДА! Дано да се убедите от участито ни във форума!
Вие, адвокатите не ни обичате, защото мислите че ви късаме от залъка. Дълбока ЗАБЛУДА! Дано да се убедите от участито ни във форума!
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:zelen строителен надзор съм втори мандат (първите лицензи са от септември 1999г).А иначе съм първокласен строителен инженер.В строителството (през целия инвестиционен цикъл) съм вече 32 година. Повечето от надзорниците са минали през всички стъпала на строителната стълба, вкл. и адвокат, но за съжаление не ни е в полза и почти не го ползваме. С правната материя на инвестиционния процес се сблъскахме от естеството на работа като строителен надзор и се наложи доста да почетем допълнително, както и да ползваме услуги на нотариуси и адвокати.Е, за 10 г. установихме, че са сравнително малко т.н. "юристи по оградите" (разбирай ЗУТ). По правните въпроси знам толкова, колкото да препоръчам на инвеститора в определен етап и момент да потърси правна помощ или да го изпратя при някой.
колега anserk ,
никога не бих си позволила да влизам в спор с Вас по въпроси от чужда компетентност (примерно по част "конструктивна") ..........причините са разбираеми и за това пиша само в правен форум !
благодаря ВИ ,че ще прочетете внимателно поста ми !
колкото до тезата ВИ,че ако къща има НИ не може да е незаконна - може и да ви се удаде случай да се убедите в обратното.
- zelen
- Потребител
Това, че дадена постройка е вписана (под една или друга форма) в нотариален акт съвсем не означава, че същата е законна. Тя може да е търпима (по смисъла на ЗУТ), а може да има и статута на "заварен строеж". Дали бъдещи строежи следва да се съобразявят с нейното разположение зависи изцяло от предвижданията на действащите общи и подробни устройствени планове, което пък, от своя страна, няма нищо общо с предвидената от закона възможност да бъде предмет на разпоредителни сделки при определени условия. Основният въпрос в поста е на какво основание е построена сградата в чужд терен - учредено право на строеж, незаконен строеж, обхванат от някоя от многобройните "амнистии", или друго. При всяко положение обаче, при желание за покупка на земята трябва да се съобразите с действащите подробни устройствени планове и със ЗУТ.
- e_velev
- Младши потребител
yazata75 wrote:
Имам нотариален акт за къща, но парцела е все още общинска собственост, питането ми е как мога да си купя парцела и да си го узаконя. Самият парцел е даден доколкото си спомням по 22 постановление от общината, какви документи трябват за да го закупя.
Здравейте, основният въпрос за бъдещата сделка е дали къщата ви е законна.
Най-добре ще отговори на въпросите ви обаче вашият адвокат!
Успех!zelen
zelen И аз желая успех на адвокатската преценка, относно законностане едно незаконно строителство!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
И аз гласувам ЗА - не всяка къща в нотариален акт е законна!
Гласувам и ЗА - не адвоката може да прецени в пълен обем относно законността на постройката!
Дадох два пъти ЗА!
Гласувам и ЗА - не адвоката може да прецени в пълен обем относно законността на постройката!
Дадох два пъти ЗА!
- probcho
- Активен потребител
probcho помогни малко! ратълкувай ми
Дадох два пъти ЗА!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|