начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Въпрос относно регулационна линия между два имота

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно регулационна линия между два имота

Мнениеот mavrodiorama » 22 Юни 2009, 20:36

Тези дни очаквам да ми издадат строително разрешение за строеж на къща на калкан. В съседния имот на границата има барака, външна тоалетна, баня. От моя страна срещу тези постройки има барака и лятна кухня. Трудно мога на този етап да проследя границата,но имам съмнения,че съседа е навлязъл с тоалетната в моя имот окопо 12-15см
Това сигурно е станало отдавна със устното съгласие на баща ми-не знам точно. Банята му ползва за стена тази на моята лятна кухня. След като ми се даде строителна линия при положение,че съмненията ми се окажат вярни и че за да се направи калкана трябва да съборя и част от лятната кухня значи ли ,че не мога да го направя при това положение.
Кави са законовите положения в такива случаи?
Много моля за компетентна помощ !
Предварително благодаря на отзовалите се.
mavrodiorama
Младши потребител

Re: Въпрос относно регулационна линия между два имота

Мнениеот Melly » 23 Юни 2009, 16:52

mavrodiorama написа:Тези дни очаквам да ми издадат строително разрешение за строеж на къща на калкан. В съседния имот на границата има барака, външна тоалетна, баня. От моя страна срещу тези постройки има барака и лятна кухня. Трудно мога на този етап да проследя границата,но имам съмнения,че съседа е навлязъл с тоалетната в моя имот окопо 12-15см
Това сигурно е станало отдавна със устното съгласие на баща ми-не знам точно. Банята му ползва за стена тази на моята лятна кухня. След като ми се даде строителна линия при положение,че съмненията ми се окажат вярни и че за да се направи калкана трябва да съборя и част от лятната кухня значи ли ,че не мога да го направя при това положение.
Кави са законовите положения в такива случаи?
Много моля за компетентна помощ !
Предварително благодаря на отзовалите се.

Защо винаги нещата се правят отзад напред.... :roll:
Ами като имате съмнения, защо не си заснехте имота и да проверите в кадастъра има ли някакво разминаване?, пък ако има - първо да си оправите границата??, пък после да искате Разрешение за строеж? :roll:

Изводите ще си ги спестя!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот l____ » 24 Юни 2009, 12:33

Ами като имате съмнения, защо не си заснехте имота и да проверите в кадастъра има ли някакво разминаване?

И като го заснеме - какво? Да речем, че е заснет.

И като го провери в кадастъра - какво? Да речем, че е проверено в кадастъра.

И като е установено разминаване - какво? Да речем, че е установено. Къде е казано, че 'кадастъра' има вещно-правно действие? Никъде!... Щото 'кадастъра' няма такова действие.

Кой може да гарантира, че в СГКК имота е нанесен 'правилно'. А какво ли значи 'правилно'. Кой определя кое е 'правилното'?

пък ако има - първо да си оправите границата??

Ако възникне спор...., границата се оправя много трудно. А като се замисля как се 'оправя' граница... нерви ми се образуват.

Та... гледайте да се разберете със съседа си с добро. Иначе... спор за материално право... съд... вещи лица...експертизи...решения...обжалвания...

Ако наистина си струва да спорите за 10-15 см - спорете /понякога си струва/!
Но ако не си струва... направете компромис - отстъпете.
Решете си Вие. Но граница се 'оправя' трудно, особено ако СГКК реши да спази всички процедури по изменението на одобрена кадастрална карта. И особено ако и съседа ви се "запечЕ".

Отгоре на всичко, СКГГ май не се занимават с грешки в имотните граници по-малки от 17 см. /За това последното - не съм на 100% сигурен. Може и да греша. Но в ЗКИР ли беше, в наредбите към него ли беше, има текст, който ограничава изменения по-малки от определен размер. Не знам защо в главата ми е останало числото 17. / Вероятно греша. Но е добре да проверите и този момент - много зависи от това как е нанесена границата в 'кадастъра' - дали след преки геодезически измервания, или след дигитализиране на по-отдавнашни кадастрални планове. Проверете. Не се доверявайте.
l____
Потребител

Мнениеот super_c » 01 Юли 2009, 17:19

Ще се съглася с колегата
l____ написа:гледайте да се разберете със съседа си с добро. Иначе... спор за материално право... съд... вещи лица...експертизи...решения...обжалвания...

Само ще уточня относно точността на Кадастралната карта:

НАРЕДБА № 3 ОТ 28 АПРИЛ 2005 Г.
ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СЪЗДАВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИТЕ РЕГИСТРИ
В сила от 13.05.2005 г. Обн. ДВ. бр.41 от 13 Май 2005г., изм. ДВ. бр.16 от 21 Февруари 2006г.

Чл. 18. (1) Точността на нанесените в кадастралната карта поземлени имоти и сгради се определя чрез изчисляване на стойностите на:

4) Допустимите стойности на и за урбанизирани територии са:

1. когато координатите на точките са определени чрез геодезически измервания:

а) за точки от трайно материализирани граници на поземлени имоти и очертания на сгради от основното застрояване 30 сm и 20 cm;

като се има предвид и

(7) По целесъобразност и в зависимост от характера и застрояването в различните територии изпълнителният директор на АК може да определи с техническо задание допустими стойности на и , различни от определените по ал. 4 и 5. (ДВ, бр. 16 от 2006)
super_c
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Мар 2010, 21:34

Ако въпросните летни кухни и бани са законно построени за тях трябва да има разрешение за строеж и протокол за стр. линия и ниво независимо през кой век е правено законното строителство. Ако строителството е незаконно (нещо което е поне 60% вероятно) - въобще не може да служи за репер от който да се съди за навлизане или не с каквито и да са сантиметри. Липса на официално трасиране на имотната граница може да служи за мотив да се доказва грешка или не в кадастралния план. Въпроса е доста сложен, като се вземат под внимание,режима до изменението на чл.59 ЗТСУ(ДВ бр.34 2000г.), теклата придобивна давност по чл.181 ЗТСУ и и сега по ЗУТ. Едва след като се уточнят тези дадености може да се говори за допустими (или не) грешки в кадастралната карта (кадастралния план ако няма одобрена КК)
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация