- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
строеж извън регулация без ПУП съгласно ОУП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
строеж извън регулация без ПУП съгласно ОУП
Възможно ли е да се строи в поземлен имот попадащ извън регулация, но съгласно параметрите му на затрояване, такива каквито са дадени в предвижданията за имота по общия устройствен план без да се прави ПУП или поне до като тече процедурата по одобряването му? Според общия устройствен план, отреждането му е за жм с плътност 40%, Кинт 1.3 и кота корниз 10 м. Имота се намира в София.
- silva78
- Нов потребител
-
Melly - Старши потребител
Re: строеж извън регулация без ПУП съгласно ОУП
Здравейте, какав е статута на парцела - дворно място или нива?
- optiriri
- Нов потребител
Как бихте коментирали чл. 150, ал. 1, където се цитира, че кмета на общината(поне в случая, едва ли сме за областния управител или още по-малко за министъра-става въпрос за строеж на складове или някакво чисто производство) може да разреши изработването на комплексен проект за инвестиционна инициатива, който съдържа ПУП и инвестиционнен проект, като те се одобряват едновременно? Тъй като въпросния имот се намира в София и Столична община е районирана, дали не става въпрос за кмета на съответния район или текста се разбира буквално т. е. кмета на Столична община. Ако е така, тази процедура май ще се точи с години.
Спроед мен се подразбира, че комплексния проект е от компетентността на ДАГ, т. е. на гл. архитект на София.
Относно мотивираното искане, не ми става ясно също какъв ли трябва да е мотивът за да е достатъчно основателен и да ни издадат това разрешение? Да не би да се има в предивид мотивирано предложение за разположението в имота и параметрите на самия строеж?
Също така никъде в целия текст не се споменава виза за проектиране. Дали това разрешение има стойност и на такава? Подразбира ли се, че след издаването му трябва да се подаде заявление и за виза? Това би протакало още повече нещата.
Чудя се само аз ли не разбирам, вярно не съм юрист но все пак. Моля ако на някой са му ясни въпросите засегнати по горе да помогне като разясни и на мен. Предварително му благодаря.
Спроед мен се подразбира, че комплексния проект е от компетентността на ДАГ, т. е. на гл. архитект на София.
Относно мотивираното искане, не ми става ясно също какъв ли трябва да е мотивът за да е достатъчно основателен и да ни издадат това разрешение? Да не би да се има в предивид мотивирано предложение за разположението в имота и параметрите на самия строеж?
Също така никъде в целия текст не се споменава виза за проектиране. Дали това разрешение има стойност и на такава? Подразбира ли се, че след издаването му трябва да се подаде заявление и за виза? Това би протакало още повече нещата.
Чудя се само аз ли не разбирам, вярно не съм юрист но все пак. Моля ако на някой са му ясни въпросите засегнати по горе да помогне като разясни и на мен. Предварително му благодаря.
- silva78
- Нов потребител
Само да вметна, че имам в предвид за чл. 150 от ЗУТ.
- silva78
- Нов потребител
Поискайте виза за проектиране, съгласно новия ОУП би трябвало да ви разрешат. Аз имах такъв случай в с Лозен и ми разрешиха проектиране. Може обаче да ви поискат да изготвите мотивирано предложение за виза. Доколкото разбирам, имотът ви попада в зона Жм, подобно на моя случай.
Направо си пуснете заявление за виза за проектиране.
Направо си пуснете заявление за виза за проектиране.
- lili575
- Младши потребител
При комплексния проект няма виза . Нали има ПУП към него! А какво е визата , ако не извлечение от действащ ПУП. Виж друг е въпросът, че в определени случаи трябва задължително и РУП
По другите въпроси не съм наясно
По другите въпроси не съм наясно
- ivan33
- Потребител
Не питате на правилното място.Отидете в Общината.Там ще ви обяснат.Правилно сте се насочили към чл.150 от ЗУТ.Той е създаден точно за такива случаи-да не се губи време и ПУП и РС да се издадат едновременно.
ПУП се одобрява със заповед на кмета , а РС-то се издава от гл. арх.
За София с тези районни архитекти и кметове не знам точно кой е компетентен, но в общината щи ви обяснат и това.
Даже може и да ги попитате какви мотиви да изложите.
ПУП се одобрява със заповед на кмета , а РС-то се издава от гл. арх.
За София с тези районни архитекти и кметове не знам точно кой е компетентен, но в общината щи ви обяснат и това.
Даже може и да ги попитате какви мотиви да изложите.
- georgi07
- Потребител
Наистина чл.150 ЗУТ предвижда т.н. компресирана процедура - одобряване едновременно на ПУП (кога требе и РУП) и инвестиционен проект. Актът е един и се нарича заповед за одобряване на комплексен проект за инвестиционна инициятива. Hе забравяйте, обаче че става въпрос за София, а в посоченият случай този ОУП е одобрен със специален закон - ЗУЗСО и ако там няма някоя специфична разпоредба, която да ограничава прилажението на чл.150 ЗУТ нещата могат да се наредят, но ....да Ви е яко!Общинарите много мразят чл.150 ЗУТ. често казват "Те таково жиживотно нема!"
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Здравейте, имам нужда от съветотносно узаконяването на сграда построена в земеделски имот.Подала съм всички необходими документи за одобрение в общината,но препъни камък се оказа транспортния достъп.Реално път съществува поне от 40 г.на сателитни снимки ясно се вижда, но липсва на скицата от ОСЗГ.Фирмата която е правила земеразделянето не го е отразила, по този начин е лишила от достъп и други собственици на съседни на мен имоти/ниви/Нивите се намират до регулация от едната страна , а от другата до стр.полигон. Пътя се използва непрекъснато от всички които живеят наблизо.Молбата ми е към каква процедура да се тръгне за узаконяване на този път.Парадокс е,че има решение на общински съвет от 2000г. за именуването на този път и заповед на кмета от 2007г.за откриване на временен път, но от тех.служба казват:" на скицата път няма не можем да узаконим строежа".Моля, помогнете ми със съвет в тази объркана система дето лявата ръкъ не знае какво прави дясната и всеки си прави каквото му е удобно.Благодаря!
- uli-nikol
- Нов потребител
uli-nikol, няма никакъв смисъл да пускате един и същ въпрос в две теми. В сдъщност може, но преди всичко изяснете на аудиторията за къде става въпрос, защото до колкото знам за територията на Софийското поле 216 ПМС не се е прилагало.
-
julyanvonemona написа:uli-nikol, няма никакъв смисъл да пускате един и същ въпрос в две теми. В сдъщност може, но преди всичко изяснете на аудиторията за къде става въпрос, защото до колкото знам за територията на Софийското поле 216 ПМС не се е прилагало.
Благодаря за уточнението.Не съм особено активна във форумите и поради тази причина съм допуснала тази грешка.Не съм наясно какво регламентира това ПМС.Имота се намира в с.Алдомировци,общ.Сливница,обл.София.
- uli-nikol
- Нов потребител
uli-nikol, В същност не бях точен. Имам данни, че на територията на общ. Самоков 216 МПС се е прилагало, но за общ. Сливница - не знам! В Алдомировци има военен полигон. В един минал живот, аз съм стрелял на него. Най вероятно пътят е продукт на движението на бойните машини и ако това е така по всяка вероятност се касае за самопрокаран път. Военните са маЙстори в тази посока. В другата тема magodeoz правилно Ви насочва, че ако всички на които е реституиран този път искате той да продължи да съществува можете да го оставите да съществува, а ако искате, можете и процедура по промяна предназначението да направите. Ваша работа!
С ПМС 216 от 1961 се редуцираха регулираните територии на населените места и в териториите на земеделските земи се включваха незастроените и застроените със стопански постройки сгради парцели - без да бъдат отчуждавани , нито да бъде изменен регулационния план по реда на тогава действащия ЗПИНМ! За целта идете в общината и питайте някой по- стар служител до къде се е простирала регулацията на с. Алдомировци преди около 45 - 50 г. и защо евентуално се е свила. Ако това е по ПМС 216 свиркайте ще помагаме. Кой знае може би вашия път да се окаже улица от стара регулация.
Забележка:Самоковското поле не е Софийското поле
С ПМС 216 от 1961 се редуцираха регулираните територии на населените места и в териториите на земеделските земи се включваха незастроените и застроените със стопански постройки сгради парцели - без да бъдат отчуждавани , нито да бъде изменен регулационния план по реда на тогава действащия ЗПИНМ! За целта идете в общината и питайте някой по- стар служител до къде се е простирала регулацията на с. Алдомировци преди около 45 - 50 г. и защо евентуално се е свила. Ако това е по ПМС 216 свиркайте ще помагаме. Кой знае може би вашия път да се окаже улица от стара регулация.
Забележка:Самоковското поле не е Софийското поле
-
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|