Имаме заповед на ДНСК за премахване на незаконен строеж - преустройство на стара сграда без утвърден проект. Водихме дело за частична отмяна на заповедта, но ВАС потвърди заповедта на ДНСК.
В заповедта на ДНСК и в Решението на ВАС е казано премахването да стане по одобрен проект от правоспособен инженер-конструктор и имаме покана за доброволно премахване.
Инженер с пълна проектанска правоспособност направи проекта, предвиждащ частично премахване, тъй като при пълно премахване сградата може да се срути, което е подробно обосновано в проекта. Надзорна фирма направи доклад за съответствие до гл.архитект и проекта е утвърден от Общината.
Представили сме проекта в РДНСК и ДНСК със заявление, че ще премахнем незаконния строеж доброволно.
Премахнахме частта от незаконния строеж предвидена в проекта и представихме в ДНСК протокол от инженер-конструктора и надзорната фирма, че проекта е стриктно изпълнен.
РДНСК направи проверка не по проекта, а по заповедтта и изпрати в ДНСК протокол, в който не е цитиран нито проекта, нито предвидените в него мероприятия, като в този протокол е записано, че не е направено цялостно премахване на незаконния строеж, както е описано в заповедта за премахване.
Въпросът ми е: При това положение възможно ли е ДНСК да отхвърли утвърдения по законоустановения ред проект на правоспособния конструктор и да приложи реда по Наредба № 13 за принудително премахване на целия незаконнен строеж, независимо че това може да доведе до срутване на сградата?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Премахване на незаконен строеж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Моля за консултация!
Поставения въпрос не е само правен, а по скоро има технически аспект, т.е. възможно ли е с утвърден проект на правоспособен инженер-конструктор да бъде изменено предписаното със влязла в сила заповед, тъй като ако заповедта се изпълни сградата може да се срути и да се дадат жертви.
Имам предвид съществува ли правна и техническа възможност да се премине от цялостно премахване съгласно заповедта към частично премахване въз основа на проекта.
Интересува ме има ли практика по подобни случаи и можете ли да ме насочите къде да прочета нещо по въпроса или ако имате опит да го споделите.
Имам предвид съществува ли правна и техническа възможност да се премине от цялостно премахване съгласно заповедта към частично премахване въз основа на проекта.
Интересува ме има ли практика по подобни случаи и можете ли да ме насочите къде да прочета нещо по въпроса или ако имате опит да го споделите.
- tifani
- Нов потребител
Аз съм юрист и ми е ясно, че това е форум за юристи, а не за безплатни консултации на граждани. Въпросът е доста спорен и няма практика по него. Поисках мнението на колегите във форума, като помолих, който знае да ми помогне като посочи литература или конкретна практика по въпроса. Очаквам компетентни отговори.
- tifani
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|