начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

узаконяване на строеж от преди 25 г.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

узаконяване на строеж от преди 25 г.

Мнениеот albena » 29 Сеп 2003, 11:00

Имам построени 2 стаи на собствена земя преди 25 г. в София. Какво трябва да направя за да я узаконя.Ако имате информация ,моля изпратете я.
albena
Нов потребител

Re: узаконяване на строеж от преди 25 г.

Мнениеот adv. Yuliyan Dimitrov » 07 Окт 2003, 09:30

помислете и върху следния вариант:
Проверете постройката има ли я в скицата на имота, издадена от общината, т.е. нанесена ли е в кадастралния план. Ако е нанесена, можете да си извадите нотариален акт по обстоятелствена проверка, след като получите удостоверение от общината по §16 ал.1 от ЗУТ - за това трябва да подадете молба да общината като декларирате /а ако имате и някакви документи - да ги приложите/, че строежа е изграден преди 01.04.1987г.
adv. Yuliyan Dimitrov

Мнениеот AD » 07 Окт 2003, 14:52

Бихте ли изяснили въпроса си: искате да узаконите земята или двете стаи?
AD
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Фев 2010, 22:59

Строителството не може да се узакони! А режимът на търпимост по §16 ал.1 ДР на ЗУТ важи за обекти по стари от 25 години.
Придобивната давност (10 години) е налице, освен ако имота не е от тези собственост на общината или държавата за които има прекъсване на тази давност!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Фев 2010, 16:57

§16 (1) от ДР на ЗУТ върши работа - това са 23 и повече години. Освен това датата е 07.04.1987 г. Придобивната давност няма нищо общо, освен ако земята не е съсобствена, но Вие пишете "собствена". Дали постройката е нанесена или не в кадастралния план също не е от съществено значение. Нотариалният акт ще бъде на база на удостоверението за търпимост, а не по обстоятелствена проверка.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Фев 2010, 17:08

Зная че придобивната давност няма нищо общо нито към режима на търпимост нито към узаконяването. Отговорът беше към основният въпрос където задаващият го вплита и правата на собственост. Единствената ми грешка е че първоначалният пост е пуснат 2003 и към онова време 25-те години назад вкарват строежа в режима по 16 ал.1 ЗУТ, а аз вадя 25 години от днешна дата и затова малко ми се объркаха сметките.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация