- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запазване на действащ ПУП и издадено Р.Стр. при делба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Запазване на действащ ПУП и издадено Р.Стр. при делба
petko_aне зная по какъв повод и начин съм оставил грешно впечатление у теб но мнението ми е точно това което съм написал. В случай че и сега не съм се изразил правилно, задай конкретни въпроси.
emilgrigorov е напълно прав че заповедта с мотивирано предписание по чл.135(4) ЗУТне е достатъчно за изменение на КК. Разбира се че си е необходима заповед по чл.129 ЗУТ и тогава. И за мен остава загатка какво общо има в тази процедура протокола за непълноти и грешки.
emilgrigorov е напълно прав че заповедта с мотивирано предписание по чл.135(4) ЗУТне е достатъчно за изменение на КК. Разбира се че си е необходима заповед по чл.129 ЗУТ и тогава. И за мен остава загатка какво общо има в тази процедура протокола за непълноти и грешки.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа: petko_a внимавай пързалката не е заради тебе! Ако аз от един УПИ в село с лице 36 и дълбочина 40 м. реша да ти продам да парче от 18 на 40 ще го направя без проблеми - без за това да ми е необходим план за регулация, това се извежда от хипотезата по чл.200 (1) ЗУТ. Същото важи и за доброволната делба. В тези случай никой не ти иска ПУП.
Само ако става въпрос за съдебна делба се отива към план за регулация и две УПИ!Виж Чл.201 ЗУТ прави разлика!
Ето това мнение ме обърква.
А иначе, въпреки, че пишат за мотивирано предписание, делбите, поне засега, стават и със становище на гл.архитект или кмета на района или общината за допустимост на делбата. И поне аз ( с изключение на един район в София, в който служителите казват, че не е тяхна работа поддръжката на кадастралната карта), не знам досега случай в който гл.архитект или кмета да откаже да го издаде, като не пишат, че е необходима задължително градоустройствена процедура. Пишат, че проектните имоти отговарят на изискванията на чл.19 за обособяване за тях на самостоятелни УПИ и това е напълно достатъчно.
- petko_a
- Потребител
petko_a вникни малко в различията на темите. Тук говорим за два случая на урбанизирана територия със и без действащ ПУП - само с ОУП. освен това виж че ако въпреки урбанизираността на територията имота може да не граничи с улица, просто няма как с план по чл.201 да я прекараш.
Освен това ако е самво ОУП и няма ПУП земята си стои земеделска с условие да се конкретизира с ПУП - цялостен.или частичен, което пак поради липса на улица въобще не може де стане УПИ.
Освен това ако е самво ОУП и няма ПУП земята си стои земеделска с условие да се конкретизира с ПУП - цялостен.или частичен, което пак поради липса на улица въобще не може де стане УПИ.
-
Добре де, последно, доброволна делба на УПИ в село, с лице 36м и дълбочина 40 м., на два имота с лица 18 на 40, задължително с ПУП или без ПУП, при наличие на кадастрална карта?
- petko_a
- Потребител
Аз залагам на "без ПУП" . Но тогава ще има налице съсобствен УПИ.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:Аз залагам на "без ПУП" . Но тогава ще има налице съсобствен УПИ.
И аз съм от твоята страна на залога, но petko_a не схваща разликата.
Последна промяна julyanvonemona на 09 Яну 2013, 21:05, променена общо 1 път
-
А асссс ... може ли да играя банката
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:А асссс ... може ли да играя банката
Играй го к'ъфто искаш да те видим!
Последна промяна julyanvonemona на 09 Яну 2013, 21:12, променена общо 1 път
-
Апропо, във вашия край много бързо издават Разрешения за строеж през празничния месец Декември, гледам по телевизията от няколко дена.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Да и аз участвах даже!След Коледа дойдох в София за да си почина.emilgrigorov написа::lol:
Апропо, във вашия край много бързо издават Разрешения за строеж през празничния месец Декември, гледам по телевизията от няколко дена.
Що се отнася обаче до въпросните земи горски фонд може да има нещо съвсем незначитално! Останалото е общинска собственост по причина - виж §7 ПР на ЗМСМА и §42 ПРЗ на ЗОС. Само че както Софийските и Несебърските общинари са дървета и не се намери един дори от тях да се сети да промяца пред тъпите журналисти.
-
Получените два имота в кадастралната карта урегулирани поземлени имоти ли са или не са?
И защо съсобственици на УПИ? Извършена е доброволна делба на общото УПИ и после това УПИ пак си е съсобствено. Та нали границите на имотите в кадастралната карта са съобразно правото на собственост? Един вид сме направили нещо като нищо.
И защо съсобственици на УПИ? Извършена е доброволна делба на общото УПИ и после това УПИ пак си е съсобствено. Та нали границите на имотите в кадастралната карта са съобразно правото на собственост? Един вид сме направили нещо като нищо.
- petko_a
- Потребител
В този ред на мисли ... те, съделителите, могат и сами да си оПнат демаркационната телена мрежа, и да си останат на предварителен договор. От икономия.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
.petko_a написа:Получените два имота в кадастралната карта урегулирани поземлени имоти ли са или не са?
petko_a просто е като белия боб.
1. Примерно нива попадаща в предвижданията на ОУП ( да кажем ОУП - Марица) и трябва да я делиш намира се в центъра на бъдеща зона предназначена за индустрия. По смисъла на чл.7 ЗУТтова е част от селищно образование - следователно урбанизирана територия. Сътласно чл. 9 (2) ЗУТ обаче тази територия не е с променено предназначение защото за нея все още няма влязъл в сила ПУП. Освен всичко в тази територия ти не разполагаш с улици, а улицата ти е абсолютно необходима защото §5т.11 ПР на ЗУТ го изисква, за да имаш УПИ. Такава нива въпреки че се намира в урбанизирана територия ти не можеш да я делиш с ПР чрез съдебна делба по реда на чл.201 ЗУТ , а само по реда на ЗСПЗЗ и ако отговавя на условията посочени там. т.е. предполага се че делбеният имот тангира на улица. Ако все пак възникне необходимостта в съдебна делба да делиш такава нива чл.201 е неприложим.Поидчертавам че в производството за съдебна делба по чл.201 се дели УПИ а не ПИ. При съдебна делба такава нива независимо, че по ОУП е в границата на урбанизирана територия може да бъде разделена само ако отговаря на условията на ЗСПЗЗ (за горите респективно ЗГ)
При доброволната делба делиш ПИ Защото чл.200 ЗУТ не е ориентиран към УПИ. Изисква се единствено частите от ПИ да попадат в селищните образувания (ерго ОУП) и да са с размери съответстващи на чл.19 ЗУТ. Разбира се доброволната делба предполага договор. В този случай въобще не ти е необходим ПУП
Съмнението за което писах в един от предишните си постове се корени в това, как следва да се разбират първите думи от чл.200 ЗУТ - в смисъл, дали изначално премъдрият законодател под израза "поземлени имоти" има предвид обобщено определение на имотите - включително и УПИ, или на същият израз е придадено строго отраслово значение - в смисъл само неурегулираните ПИ. Ей тук си требе едно яко систематично тълкуване, щото от това произтичат последици за целия процес на доброволната делба. За себе си съм склонен да приема и по широкото разбиране - в смисъл всички поземлени имоти вкл.и УПИ, но не ме слушайте щото и аз не съм убеден в това.
Вече казахме че горните разсъждения не се отнасят до ОУП - София тъй като там действа ЗУЗСО и има разни врътки, а и до времето след 26.1`2.2016г защото тогава в сила влиза новата ал.3 на чл.109 ЗУТ, а това значително ще измени нещата.
2. В ЗУТ-пространството по силата на §6 (1) ПР на ЗУТ действат грандиозни ЗРП-та, където (особено в столицата и големите градове) има квартали често с площ до 1 кв.км с по едно две УПИ) предназначени "за ОЖС" или "за КОО" или за прочие простотии - остатъци т.н. "ЗРП за обществени мероприятия"( виж чл.21 т.1 от отменения ЗТСУ). Дали поради реституция или поради не проведено отчуждително производство в центъра на такива огромни УПИ (не знам как така изведнъж в тези случаи ЗРП-то стана тъждествено на ПРЗ-то дори и за много от действащите в БГ административни съдийки - повечето са жени, моля да не бъда обвиняван в сексизъм) съществуват ПИ (защото това са ПИ) които не тангират на никаква улица. Чрез делба по чл.201 ЗУТ такива имоти поради вече споменатия §5 т.11 ДР на ЗУТ не могат да бъдат разделени на два или повече УПИ независимо че са урегулирани в общ грандиозен УПИ. В процеса на съдебната делба нямаш право да променяш трасето на уличната регулация по начин че да обслужиш делбеният имот защото улицата е предназначена за мероприятие на публичната собственост. При доброволната делба обаче можеш да ги разделиш на парчета съответстващи на чл.19 ЗУТ но те си остават неурегулирани поземлени имоти. В този случай също не ти е необходим ПУП.
Имам една молба към тебе petko_a ! Независимо че според този форум,не попадаме, в категорията на старшите офицери, с тебе ни свързва бойно другарство. Затова преди, като ощипана ученичка, да се "изненедваш" от мнението ми по някой въпрос, моля те стреми се сам прозреш, за какво става дума.
Проверено е че можеш да се справяш и сам!
-
О, извинявай, julyanvonemona! Изненадан съм, че съм те обидил . Макар, че за мен, който съм бил като "ощипана ученичка" или пък не мога да схващам би трябвало да е по-лесно да се обиждам. Това, че пиша тук, а не само на теб в Skype, е защото очаквам да се включват и други с мнения. Както и се случва с vdggbg и emilgrigorov. Но щом си рекъл спирам по темата и продължавам да се справям сам, то не че съм и спирал.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Както и се случва с vdggbg и emilgrigorov. Но щом си рекъл спирам по темата и продължавам да се справям сам, то не че съм и спирал.
Глупоисти! Въобще не си ме обидил пък и най- малко този евентуален факт трябва да те ръководи за това дали трябва или не трябва да се включваш или не в някоя тема.
Искренно бих се зарадвал ако със дългият си пост съм допринесъл за избистране на въпроса кога къде и при какви условия делбата се прави с ПУП-ПР и кога може и без това.
"Ощипаната ученичка" беше инструмент за да се стреснеш малко и да се опиташ да разгледаш широките възможности които тия витиевати разпоредби носят.
-
petko_a написа:Добре де, последно, доброволна делба на УПИ в село, с лице 36м и дълбочина 40 м., на два имота с лица 18 на 40, задължително с ПУП или без ПУП, при наличие на кадастрална карта?
Глей сега:
Ако искаш произведението ти да е завършено, прави го с ПУП (и регулация, и ПЗ по отношение показателите и прочие).
Иначе, по-добре им го раздели графично имотеца, по начин, приемлив за страните. Прасни им след това колчетата (но си състави протокола, и им го дай после), и ги остави да си живеят щастливо на предварителен договор за доброволна делба, с координати на междата. Вземаш си парите, без излишни гимнастики, и - всички доволни. Нааай-много да им извадиш едни проектни идентификатори, като бонус
Ще си си свършил работата като хората. И няма да е твой проблем, че после нещата ще се нормализират, че ще си станат както обикновено
И още нещо: кво става, като делбеният имот е с точност на границите 60 см, а новата, делбената граница, е с точност 10-20 см?
А да те видиме сега,
Драги наш petko_a
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
poli_g Дюната никога не е била в "стария град". Тя е понятие, което винаги и във всички времена се е олицетворявало с "новия град" - по точно южния плаж. От края на 60 те на миналия век за по голямата част от тази дюна действа уличнорегулационен, по смисъла на ЗПИНМ план. На тази територия са построени почивните стонции на МВР на Кремиковци и на още едно две държавни ведомстваи куп вече премахнати бараки на разни ТПК, ДСО и к'вот' ти хрумне. Съвсем малка част от дюната не е оавладяна и до колкото видях от телевизионните кадри не за тази част става дума. От това следва че за територията, която описвам нормите на §7 ПРЗ на ЗМСМА и §42 ПРЗ на ЗОС са напълно приложими. Затова и в предния пост, ако обърнеш внимание написах
Наистина готина сделка, а минувачите за това са минувачи - за да се блещят!
emilgrigorov не играеш честно! но нека видим petko_a к'во ще каже!
, като имах предвид наистина нищожната част от дюната която все още не е завладяна. Може да се окажа неправ, но аз тези дюни ги помня от1957г. когато в за Несебър имаше само един хотел в "стария град" където за първи път узнах как хапят и на какво миришат дървениците. Втори път не е имало! Така че зависи кой какво има предвид под понятието дюни. Ако е станало така, че и тази малка част която е останала по някакъв повод вече е урегулирана и е излязла от горския фонд еваала!...може за има нещо съвсем незначително
Обаче готина сделка. Поредната. Да видим Цацаров какво ще го прави сега ( не, че не чух- пак политически назначения, пак поредните нашенски истории). Керванът си върви... само минувачите цъкат облещени.
Наистина готина сделка, а минувачите за това са минувачи - за да се блещят!
И още нещо: кво става, като делбеният имот е с точност на границите 60 см, а новата, делбената граница, е с точност 10-20 см?
А да те видиме сега,
Драги наш petko_a
emilgrigorov не играеш честно! но нека видим petko_a к'во ще каже!
-
Забрави emilgrigorov,
Двата нови имота са със точност на границите 30 см. Ще спорим ли?
"Иначе, по-добре им го раздели графично имотеца, по начин, приемлив за страните. Прасни им след това колчетата (но си състави протокола, и им го дай после), и ги остави да си живеят щастливо на предварителен договор за доброволна делба, с координати на междата. Вземаш си парите, без излишни гимнастики, и - всички доволни. Нааай-много да им извадиш едни проектни идентификатори, като бонус
Ще си си свършил работата като хората. И няма да е твой проблем, че после нещата ще се нормализират, че ще си станат както обикновено "
Що за щуротии пък са това! Чак пък и ще съм си свършил работата като хората.
Двата нови имота са със точност на границите 30 см. Ще спорим ли?
"Иначе, по-добре им го раздели графично имотеца, по начин, приемлив за страните. Прасни им след това колчетата (но си състави протокола, и им го дай после), и ги остави да си живеят щастливо на предварителен договор за доброволна делба, с координати на междата. Вземаш си парите, без излишни гимнастики, и - всички доволни. Нааай-много да им извадиш едни проектни идентификатори, като бонус
Ще си си свършил работата като хората. И няма да е твой проблем, че после нещата ще се нормализират, че ще си станат както обикновено "
Що за щуротии пък са това! Чак пък и ще съм си свършил работата като хората.
- petko_a
- Потребител
Бе не бе, petko_a, стихотворението се отнасяше за
Чисто теоретично, при новообразуваните малки имоти може да стане голям проблем. Освен това, по коя логика определяш с точност 30см. точка от права с правна дебелина 60 см.
Препоръчвам ти да си правиш проверка на граничните състояния.
Чисто теоретично, при новообразуваните малки имоти може да стане голям проблем. Освен това, по коя логика определяш с точност 30см. точка от права с правна дебелина 60 см.
Препоръчвам ти да си правиш проверка на граничните състояния.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|