начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

как да се откажа от услугите на проектанта си

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: как да се откажа от услугите на проектанта си

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 19:06

julyanvonemona написа:Момчета -много в страни отлетяхте eeelito желае да се отърве от проектанта си и да го замени с друг. Аз отказах вече и публично - Вие наемате ли се? А към господа юристите "Наемате ли се да възстановите по някакъв начин строшените от предишните изпълнители" възможности или да ги принудите да си довършат работата?

Аз - не. Големи каши са това. И , предвид хипотезата ми за липса на време, опасявам се, че смяна на проектанта може да се окаже exitus letalis.
Но все си мисля, че повторно внасяне на проекта в този му вид, контролирано от свестен адвокат, може да се окаже успешен ход.
А само си помисли, че от общината са поискали за тази преработка, новия печат от КАБ. При проект, започнат преди повече от 5 години, и като знам колко от гилдията са си платили за тази година... Една преработка за етапност е никВи пари, това немогат да покрият.
А и това ми се е случвало.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Мар 2012, 19:27

...и като знам колко от гилдията са си платили за тази година...

За сведение на всички, аз също не съм си платил, а освен всичко публично нопуснах КАБ с изрично волеизявление ето тук. Но това не пречи на всеки камарист да ме представлява с печата си!
http://www.arch-art-bg.com/index.php?ln ... sue_id=294
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 19:39

julyanvonemona написа:
...и като знам колко от гилдията са си платили за тази година...

За сведение на всички, аз също не съм си платил, а освен всичко публично нопуснах КАБ с изрично волеизявление ето тук. Но това не пречи на всеки камарист да ме представлява с печата си!

Фактически, функциите на КАБ биха с изчерпали с организиране членството на един единствен член, с печат. Останалото е въпрос на самоорганизацията му. Ефективно, бих казал. Тогава ще има проектанти, и членът.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Мар 2012, 19:49

Добре е написана статията. За съжаление, тия колективни структури не само в областта на проектирането не изпълняват както трябва презназначението си и не защитават по никакъв начин интересите на членуващите в тях. Всичко е строго формално и основаващо се само на необходимостта от повече финикийски знаци. :?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Мар 2012, 19:52

Фактически, функциите на КАБ биха с изчерпали с организиране членството на един единствен член, с печат. Останалото е въпрос на самоорганизацията му. Ефективно, бих казал. Тогава ще има проектанти, и членът.

Точно такъв е смисълът на напускането ми ерозия, ерозия, ерозия и кристализация на маргиналността на цялата система.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 11 Мар 2012, 19:59

Какво чудно или странно има в това? В много европейски страни архитектите се групират в обща структура, бюро, студио или както там го наричат, като само единият от тях поддържа своята правоспособност. И там това е скъпо удоволствие. Отделно от това- не всеки архитект може и иска да е собственик на своя фирма, напълно нормално е да работи цял живот като наемен архитект срещу заплата и да бъде напълно доволен от това си статукво.
А за ерозията си прав, но това е друга тема...
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 20:45

То , при САБ , с традиции, а съм виждал и ползи, КАБ ми дойде в повечко, някак си.
Както и да е, от знайни и незнайни инстанции искат регистрацията ... Мощно ме изненадаха от ХЕИ преди 2 седмици :D .
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Мар 2012, 20:56

И там това е скъпо удоволствие.

Там не става въпрос въобще за "скъпо удоволствие", а за рентираща се необходимост! Разбира се ако Вие колега bgarch нямате нищо против, само тук става въпрос за скъпо удомолствие! :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 23:30

Е, поговорихме си малко. Някои се понацупиха дори, а eeelito в същност може би е търсела просто съчувствие.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Мар 2012, 23:37

В това съм напълно сигурна, ако търсеше нещо повече от това, отдавна да е проявила повече активност и да заяви директно намеренията си.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 12 Мар 2012, 11:15

nk7702n написа:В това съм напълно сигурна, ако търсеше нещо повече от това, отдавна да е проявила повече активност и да заяви директно намеренията си.

:lol: :lol: :lol: Бих добавила само една фраза ... " и очакваните от тук списващите намерения". Така де, нали целта е да се "попълни" ФС на едно съглашение.
Много моля да не се възприема казаното от мен по-горе за проява на лошо чувство...
Само споделих констатацията си.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот eeelito » 12 Мар 2012, 17:41

Ето ме и мен! Едва сега успях да вляза и искам първо да благодавя за мненията и коментарите, отговор не намирам , но все пак е интересно да видя какво мислите вие по въпроса.И тъй като не е станало ясно май, ще уточня:
1.Имам договор с проектантска фирма за изпълнение на проект за къща на 4 етажа.
2.Парите стигнаха го 2-ри етаж,а 1-вия етаж са магазини, които за да отдам под наем,ми трябва на кратко нареченият акт 16.
3.Проектът на цялата сграда както и за временен покрив са отдавна изплатени на въпросната проектантка,и сега за покрива има леки забележни от главния архитект, за отстраняването име е необходимо да се съберат 4 удостоверения за ппп и допълнителни няколко подписа и печата.
Проблемът Е, че госпожа Проектантката НЕ ИСКА да си направи труда да ги внесе в общината, не благоволява да си вдигне телефона,когато я търся! Как да работя с нея.Парите преди да си ги вземе беше мила и добра, а сега.....Лошото е че за временния покрив допълнителен договор нямам,а за всичките 12,000 лева за 75 кв.къща нямам нито касова бележка, нито нищо....мой си проблем!!!!
Искам само да знам ясно и точно,как да прекратя тая пародия и да си уредя нещата, архитект съм си намерила нов , искам тая да ми се разкара...нямам нерви вече....
eeelito
Нов потребител

Мнениеот anserk » 12 Мар 2012, 18:47

само да питам , че нещо не схванах :roll:
eeelito написа:и сега за покрива има леки забележни от главния архитект, за отстраняването име е необходимо да се съберат 4 удостоверения за ппп и допълнителни няколко подписа и печата.

колко леки?
какви са тези удостоверения за ппп (пълна проектанска правоспособност - това ли е ? )подписите и печатите на кои са - на проектантите ли са ?
anserk
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Мар 2012, 19:32

eeelito написа:Ето ме и мен! Едва сега успях да вляза и искам първо да благодавя за мненията и коментарите, отговор не намирам , но все пак е интересно да видя какво мислите вие по въпроса.И тъй като не е станало ясно май, ще уточня:
1.Имам договор с проектантска фирма за изпълнение на проект за къща на 4 етажа.
2.Парите стигнаха го 2-ри етаж,а 1-вия етаж са магазини, които за да отдам под наем,ми трябва на кратко нареченият акт 16.
3.Проектът на цялата сграда както и за временен покрив са отдавна изплатени на въпросната проектантка,и сега за покрива има леки забележни от главния архитект, за отстраняването име е необходимо да се съберат 4 удостоверения за ппп и допълнителни няколко подписа и печата.
Проблемът Е, че госпожа Проектантката НЕ ИСКА да си направи труда да ги внесе в общината, не благоволява да си вдигне телефона,когато я търся! Как да работя с нея.Парите преди да си ги вземе беше мила и добра, а сега.....Лошото е че за временния покрив допълнителен договор нямам,а за всичките 12,000 лева за 75 кв.къща нямам нито касова бележка, нито нищо....мой си проблем!!!!
Искам само да знам ясно и точно,как да прекратя тая пародия и да си уредя нещата, архитект съм си намерила нов , искам тая да ми се разкара...нямам нерви вече....

eeelito, по-горе писах, проектантите не са си платили членския внос. А това си е чисто заяждане от общината, члевския им внос е общо към 1000 лева на четиримата, дето ти толкова не си им платила за преработката. Чуй се с тях и измислете нещо, нямат пари, като и ти.
Или новия архитект да подпечата също, до нейния печат, и да приложи неговото удостоверение. И на негови проектанти по частите. Няма проблеми да са 2 печата, и няма смяна на проектанти. Че нямаш време.
Иначе е голяма разправия. Пък ако ти се занимава, с адвокат, и се разправяй с другите проектанти, както Poli_g писа във втория пост.
И не е трябвало да си изтегляш проекта от общината. Виж и за адвокат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот eeelito » 12 Мар 2012, 20:04

Незнам дали новия архитект ако ми поеме нещата оттук нататък, няма да се наруши авторското право на проектанта.Чувала съм за някакви декларации в които проектанта се подписва , че се отказва от авторски права върху проекта и чак тогава нещата може да ги поеме друг човек.Някой нещо такова да е чувал?
Яд ме е за това, че токова хиляди взе , а за 5 лева работа не е свършила.
eeelito
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Мар 2012, 20:16

eeelito написа:Незнам дали новия архитект ако ми поеме нещата оттук нататък, няма да се наруши авторското право на проектанта.Чувала съм за някакви декларации в които проектанта се подписва , че се отказва от авторски права върху проекта и чак тогава нещата може да ги поеме друг човек.Някой нещо такова да е чувал?
Яд ме е за това, че токова хиляди взе , а за 5 лева работа не е свършила.

Казах ти, ако новите проектанти дублират печатите върху вече внасяния в общината проект-преработка, няма нарушаване на авторски права. Това се прави, за да ти мине проекта и да печелиш време.
После проектантите ще са ти необходими чак за Акт 15. Там се посъветвай с адвокат, според мен няма проблеми новия екип да подпише.
Имначе, ако старата проектантка даде нот.декларация, че новия арх. може да работи по проекта и и да го променя, няма проблеми. Но, нали казваш, че я няма.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 12 Мар 2012, 20:20

emilgrigorov написа:Казах ти, ако новите проектанти дублират печатите върху вече внасяния в общината проект-преработка, няма нарушаване на авторски права. Това се прави, за да ти мине проекта и да печелиш време.
После проектантите ще са ти необходими чак за Акт 15. Там се посъветвай с адвокат, според мен няма проблеми новия екип да подпише.
Имначе, ако старата проектантка даде нот.декларация, че новия арх. може да работи по проекта и и да го променя, няма проблеми. Но, нали казваш, че я няма.

Няма нарушаване на авторски права? Няма проблем новия екип да подпише?
На кой свят живеете, ще ме прощавате?
goblin
Потребител

Мнениеот eeelito » 12 Мар 2012, 20:36

Чак за акт 15.......аз мисля до май месец да съм взела акт 16- нещата са спешни,както казах имам магазини за даване под наем, а сезонът скоро започва- става въпрос за с.Синеморец.А като гледам тая проектантка как ме спъва и 3 месеца не можем един покрив да одобрим-смятам, че и останалите неща ще ме замотае. А като стана въпрос за акт 16 можете ли да ми кажете в какъв вид се иска да са стаите, трябва ли задължително да има настилка или може и на замаска да минат и баните трябва ли да са обкичени. Аз съм почти готова.
eeelito
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Мар 2012, 20:47

Трябва да са монтирани контактите, а в магазините - и осветлението, тъй като за УВЕ се представят протоколи от лаборатории. Също така трябва да може да се вземе проба от питейната вода. Ако е семеен хотел - осветлението и в жилищната част.
Всъщност, първо на първо трябва да ти мине преработката, за да можеш да завериш корниз и било. После - лаборатории, нанасяне в кадастъра, окончателни договори за ток и вода ... 2-3 месеца.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот eeelito » 12 Мар 2012, 21:29

Това с преработката е ясно, аз успоредно с това си работя вътре.Благодаря за съветите.Ще видякак ще се развият нещата тази седмица и ще се обърна към адвокат.
eeelito
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация