- Дата и час: 29 Ное 2024, 14:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Правоспособност и квалификация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Правоспособност и квалификация
Ще Ви апострофирам - Законът за признаване на професионалните квалификации няма абсолютно никакво приложение тук - това го пише още в чл. 1 на този закон. Темата, като че ли, е - какво може, и какво не може да прави индивид с вече придобита и призната съответна квалификация. Има и още нещо - не съществува нормативен акт (с изключение на куците текстове в ЗКАИИП), в който по ясен начин да е разграничено приложното поле на придобитите, съответно признати, квалификации в отрасъла, за който иде реч. В ЗКАИИП пък става въпрос за правоспособност, а не за квалификация. Тя, квалификацията, се приема като нещо изначално дадено, и поради това - известно.
Вие пък, можете да допринесете в развитието на тази тема във форума, като изясните икономическите резултати от съществуването на "кутията шоколадови бонбони", и споделянето / несподелянето и между квалифицираните / неквалифицираните икономически субекти.
Вие пък, можете да допринесете в развитието на тази тема във форума, като изясните икономическите резултати от съществуването на "кутията шоколадови бонбони", и споделянето / несподелянето и между квалифицираните / неквалифицираните икономически субекти.
- goblin
- Потребител
Обществените отношения се уреждат със Закон.
"Крив/прав, удобен/неудобен, нормите му са регулатор на тези отношения и следва да се прилагат спрямо всички субекти еднакво. При нужда от тълкуването им, тази дейност, също със Закон е вменена на съда.
"Крив/прав, удобен/неудобен, нормите му са регулатор на тези отношения и следва да се прилагат спрямо всички субекти еднакво. При нужда от тълкуването им, тази дейност, също със Закон е вменена на съда.
-
Melly - Старши потребител
Съгласна съм с goblin.
Понятието "професионална квалификация" НЕ Е еднозначно с понятието "правоспособност".
Допълвам:
Позволих си да се намеся в дискусията единствено с цел някои от участниците в нея да не "залитат" встрани прекомерно много, изхождайки че >Lex.bg все пак е юридически форум.
Понятието "професионална квалификация" НЕ Е еднозначно с понятието "правоспособност".
Допълвам:
Позволих си да се намеся в дискусията единствено с цел някои от участниците в нея да не "залитат" встрани прекомерно много, изхождайки че >Lex.bg все пак е юридически форум.
-
Melly - Старши потребител
goblin написа:В ЗКАИИП пък става въпрос за правоспособност, а не за квалификация. Тя, квалификацията, се приема като нещо изначално дадено, и поради това - известно.
ЗКАИИП написа:Чл7(7) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2009 г.) Проектантите с пълна проектантска правоспособност, вписани в регистъра на съответната камара, в съответствие с придобитата професионална квалификация могат да предоставят проектантски услуги в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране без ограничения по вид и размер, да договарят участие в инженеринг на строежи и да упражняват контрол по изпълнението на проектите им.
Трудно ми е в този форум да развия темата за икономическата логика на съществуването на регулираните професии, поне с няколко реда това няма как да стане. Затова тук посочвам само, че призивите за пълна свобода на пазарната икономика без никаква намеса върху нейните механизми звучи смешно на фона на съвременното й развитие. За нас това донякъде е нормално, когато едно махало е задържано в крайно ляво положение, нормално е след това то да отиде в крайно дясно положение. Само че у нас това ново крайно положение продължи твърде дълго, което крие опасност махалото отново да се върне и да отиде в другото крайно положение, а не да се установи по средата. И българската икономика да продължава да крее и да наблюдава как останалите икономики я смачкват.
- bgarch
- Потребител
след което, малко по-нататък на проектанта се забранява да бъде строител. Както и да е.ЗКАИИП написа:Проектантите с пълна проектантска правоспособност, вписани в регистъра на съответната камара, в съответствие с придобитата професионална квалификация могат да ...... да договарят участие в инженеринг на строежи ......
В никакъв случай не коментирам логическата необходимост от съществуването на регулираните професии.
Замислих се, дали и в каква степен БГ ® регулаторният механизъм не влошава качеството на предоставената услуга. И за възможността от по-добър краен резултат.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Замислих се, дали и в каква степен БГ ® регулаторният механизъм не влошава качеството на
emilgrigorov Колкото и да мислиш нищо друго няма да откриеш, освен че в БГ регулаторен механизъм за каквото и да е е вреден, най-малкото защото аз едва ли съм единственият, който го използва във вреда на други!
за кого бе колега bgarch, за мен това е икономическия резултат и то ползвайки "куците текстове" (прекрасна детерминанта goblin) на ЗКАИИПИКОНОМИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТ
Последна промяна julyanvonemona на 09 Фев 2012, 17:12, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа: ИКОНОМИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТ за кого бе колега bgarch, хза мен това е икономическия резултат и то ползвайки "куците текстове" (прекрасна детерминанта goblin) на ЗКАИИП
Нямам предвид твоя личен джоб, разбира се, поне не директно. Имам предвид икономиката на страната, освен ако твоите анархистични разбирания не отричат и това понятие.
Но в едно си прав- засега у нас полза от регулаторния механизъм няма, но причините за това съвсем не са в него.
- bgarch
- Потребител
икономиката на страната
bgarch тази икономика е неалгебричен сбор от икономиките на отделните икономически субекти в това число и моя джоб разбира се
(корекциите в поста на bgarch са мои)Но в едно си прав- засега у нас полза от този регулаторен механизъм няма, но причините за това са точно в него.
-
За много сложни неща взехте да говорите. А мен ме интересува в крайна сметка аз, какъвто съм си нахален, може ли да започна да правя и планове за застрояване?
- petko_a
- Потребител
Ееее, жалко! Нищо де. И плановете за регулация стигат.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Ееее, жалко! Нищо де. И плановете за регулация стигат.
Доообре
Започни от 361-ви кадастрален лист, там от юго-източния ъгъл
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Евалата, разбрах! Ама прекалено голяма хапка е за мен този ъгъл. Като ми пораснат челюстите...
- petko_a
- Потребител
petko_a, за да подчертая значението на регулираната професия архитект за тебе ще организирам всред членовете на КАБ търг с отрицателна стъпка "за стойността на подпечатване на план за регулация и отделно за план за застрояване. Бъди уверен, че отрицателното наддаване ще понижи стойността на полагане на печата под 50 лева, така че спокойно си проектирай каквото ти душя сака, даже и газ-генератор.
-
Браво! Радвам се, че най - после сте се разбрали за това, че всеки има поле за изява в това обширно поле по устройство на територията и инвестиционно проектиране.
- nk7702n
- Старши потребител
julyanvonemona написа:petko_a, за да подчертая значението на регулираната професия архитект за тебе ще организирам всред членовете на КАБ търг с отрицателна стъпка "за стойността на подпечатване на план за регулация и отделно за план за застрояване. Бъди уверен, че отрицателното наддаване ще понижи стойността на полагане на печата под 50 лева, така че спокойно си проектирай каквото ти душя сака, даже и газ-генератор.
Доста грозно и злобничко, julyanvonemona.
Мисля, че проблемът намери решение.
А то, в тази криза, има ли все още членове на КАБ, изключая ръководните органи, разбира се?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Аз мисля, че не е злобен намек, човекът просто се шегува. Не е с лошо чувство.
- nk7702n
- Старши потребител
Защо да е злобен намек?
Аз познавам такива колеги, които ползват печати на архитекти.
А иначе ще видите вие като набере сила нашата камара на инженерите по геодезия. Като изменят и ЗКИР ще стане още по-сложно кой как и какво.
Аз познавам такива колеги, които ползват печати на архитекти.
А иначе ще видите вие като набере сила нашата камара на инженерите по геодезия. Като изменят и ЗКИР ще стане още по-сложно кой как и какво.
- petko_a
- Потребител
Аз мисля, че не е злобен намек, човекът просто се шегува.
Хич не се шегувам nk7702n. Това е много стара моя лична идея (Луд умора нема!). Търгът с отрицателно наддаване за услугата "полагане на печат от правоспособен по ЗКАИИП архитект (респективно инженер отКИИП)" ще определи истинската стойност на регулираната професия архитект (инженер) тук на българският пазар. Не е трудно, веднъж създаденият прецедент да се мултиплицира и върху магистрите по геодезия по отношение правата им по чл.чл.16 и17 ЗКИР.
Понеже не съм юрист изпитвам известни затруднения , а именно как на цялата тази операция за придам непоклатима по закон форма. Имам известни виждания по въпроса, но ми трябва поне още един луд които и да е юрист. С общи усилия може би ще създадем специализирана борса за търгуване с регулаторни механизми! По този начин ще помогнем и на държавата (специално за Вас колега bgarch), която следейки борсовите индекси, евентуално ще усъвършенства самите регулаторни механизми. Същевременно ще се погрижим и за petko_a и подобните нему, като свием извън борсовата търговия до рамките на приятелските взаимоотношения.
Няма никаква злоба в този проект emilgrigorov, а е и много красив не мислите ли?
Пък нека да укрепват (набират сили) всички камерета по всички земни кълбета!
-
Както и да е, и циркът е изкуство.
Между другото, зачетах в проектоизмененията на ЗУТ, че доста смислено препращат изготвянето на РП към наредбите и точностите по ЗКИР, където вече задължително ще е необходим геодезист. Действително, стане ли въпрос за математика, образователното ниво на архитекта е доста ниско.
Между другото, зачетах в проектоизмененията на ЗУТ, че доста смислено препращат изготвянето на РП към наредбите и точностите по ЗКИР, където вече задължително ще е необходим геодезист. Действително, стане ли въпрос за математика, образователното ниво на архитекта е доста ниско.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|