начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Диря някаква логика в чл.183, ал. 4 ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Диря някаква логика в чл.183, ал. 4 ЗУТ

Мнениеот julyanvonemona » 29 Мар 2011, 07:38

Колега, pldrumev, за разлика от едни други текстове от ЗУТ където изразихте мнение, че са неясни, този е истинска главоблъсканица. В една друга тема свързана с него, аз се отказах от разсъжденияя по темата. Тук само вметнах, че е съмнително някой да е имал предвид незавършените производства свързани с отменените чл.58 ЗТСУ и чл.241 ППЗТСУ, защото §12 ДР на ЗУТ, макар и много общ, включва в себе си и хипотезите с незавършените по чл.58 ЗТСУ и чл.241 ППЗТСУ производства. По скоро чл.183 ал.4 ЗУТ е един сакат опит да се съживи статуса на посочените от ЗТСУ разпоредби, но при липсата на регламентиращите тези условия графични изображения - т.н. "архитектурен проект за цялостно застрояване на парцела". Отделен е въпроса, че когато чл.58 ЗТСУ и чл.241 ППЗТСУ действаха, обема и съдържанието на "архитектурния проект за цялостно застрояване на парцела" беше непрогледна тъма, както от процесуална, така и фактическа гледна точка, независимо че успях да прокарам 2-3 такива проекта, включително през бившия ВС на бившата НРБ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 29 Мар 2011, 11:14

Не споделям виждането, че текстът на чл. 183 (4) от ЗУТ е някаква кой-знае-каква "китайска грамота". Съществуват достатъчно начини да се прецени обективно степента на "реализиране, започване и/или наличие на права за съответно строителство в имота". Разбирам обаче стремежите на главните архитекти да се отклонят от прилагането на тази норма. То изисква всеки конкретен случай да се изследва подробно и в дълбочина, което предполага извършването на значителна по обем и сложност работа.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Мар 2011, 13:35

То изисква всеки конкретен случай да се изследва подробно и в дълбочина, което предполага извършването на значителна по обем и сложност работа.

magodeoz!По презумпция отдавна сме приели, че главните архитекти са общинарски чиновници - ерго негодници по дефиниция. Независимо от това, нормата е казуистична и води до произволна практика, което я прави да не е норма "со света".
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 29 Мар 2011, 13:40

Тази норма няма как да не е казуистична - това е смисълът и. Прилага се (или не) според конкретния казус. Оттам - колкото по-рядко чиновникът я прилага, толкова по-малка е вероятността да сгази лука. Затуй не я прилагат хич.
А нормата води до различна, а не до произволна практика, но няма как да бъде иначе.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Мар 2011, 14:01

magodeoz, засрами се малко! Караш един възрастен и не до там здрав човек, при това бивш чиновник да работи! С времето при случай ще ти докажа че води именно до различна и произволна, а не до различна и обоснована практика.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 30 Мар 2011, 17:30

Никой не Ви кара да работите. Да мислите, вярвям, е естественото Ви състояние, затова не се срамувам, и не се извинявам по този повод.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Мар 2011, 17:44

Хубав отговор magodeoz!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот axlastro » 27 Апр 2011, 19:52

Интересното при прилагането на въпросния член е какво става, ако някой от съсобствениците не е съгласен с РС - първо е ясно, че ще обжалва в ДНСК. Ако и оттам не се получи - следва обжалване в съда и доказване какво е съответно и какво не - така ли е всъщност?
axlastro
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Юни 2011, 17:54

Реших малко да се поразмися по темата.В чл.183(4)ЗУТ в същност има з хипотези, а именно1. когато те са реализирали;
2.започнали са;
3.или имат права за съответното строителство в имота.

В същност интересна за обсъждане е третата хипотеза. По начало всеки от съсобствениците има такова право, което произтича от правото му на собственост. Правото на собственост на съсобственик когато е налице някое от първите две условия все пак е ограничено по обем и площ представлаващ остатъка от онова което е построено поради или вече започнато. Все пак то не е ограничено в точни параметри, а трябва да е така, което ме кара да си мисля че текста по чл.183(4) ЗУТ има предвид случаите когато между съсобствениците има договор, кой какво и колко, и останалите са изпълнили своя дял от договора, и предстои изпълнението на този или тези които не са.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Юни 2011, 18:26

Прав сте, ако под думата "съответно" в цитираната норма разбирате "съответстващо на някаква предварителна уговорка". Не е задължително, обаче.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот amidan » 16 Юни 2011, 17:08

Какво да мислим, аз и преди казах моето мнение, че чл.183 ал.4 ЗУТ е създадена безумно, без да се мисли за последствията от термина "съответното" . И в подкрепа на това, днес главният архитект ми сервира точно такова безумно приложение на нормата. Издал е строително разрешение на мои съсобственици на основание тази норма, но без да посочи фактическите основания за нейното приложение - някакви документи или друго, ей така, ако номерът мине. Ако например, съм умрял, ако съм заминал в чужбина или съм в болница и не обжалвам това "творение" на един луд, какво става - ще си строят моите роднини, каквото си искат в имота, а после върви гони Михаля.
Имайте пред вид, че следейки съдебната практика по този въпрос, по-скоро аз би трябвало да се възползвам от тоя член, защото къщата ми е строена на калкан с тяхната сграда, и е доста по-малка като площ и етажност.
Сега какво правим?
Ето това имах пред вид, когато миналата година писах във форума по този въпрос. Познавайки родата ( един от тях е техник в общината :mrgreen: и архитекта, знаех, че рано или късно ще се възползват от това правно недоносче чл. 183, ал.4 на ЗУТ и много хора ще бъдат изиграни, обикновено това са по-бедните роднини :P
Но който копае гроб другимо, по-добре да копае два ( както казва Кеворкян). Стягам се за битка :twisted:
amidan
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 18:10

Стягам се за битка

Няколко напътствия: Най-напред на немският фелдмаршал ат времето на ІІІ Райх - Валтер Модел, който по повод "Изкуството на войната" от Сун Дзъ казва: "Искуството на войната е искуството да се побеждава", а Вие можете ли го, а ето и визия на друг немски фелдмаршал от по-ранно време - Хелмут Молтке: "Всеки оперативен план претърпява промени след срещата с главите сили на врага." Вие наясно ли сте кой е врага и кои са неговите главни сили?
Така че част от стягането за битка минава през осмислянето на казаното от тези истински майстори на битките. Помислете и за значението на съюзниците според Карл фон Клаузевиц и за състоянието на вашето въоръжение и както е казал класика Сун Дзъ "Непрекъснато трябва да мислите!"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Юни 2011, 18:37

Дали ще се стигне до битка въобще? Той "врагът" е ясен. Чини ми се обаче, че не ще се намери класна ръководителка, която да реши таз школска междуособица. julyanvonemona, поздравления за задълбочените познания в една тъй екзотична област!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 19:43

Някога в терциера или в мезозойската ера (вече не помня), това ми беше професия.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Юни 2011, 20:02

Ако сте бил военен - толкова повече поздравления! Туй съсловие не се слави с изначална премъдрост, така да се каже.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 20:30

по аргумент на противното това едва ли означава че аз съм премъдър
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Юни 2011, 20:38

В днешно време никой не е "премъдър" - хеле пък "изначално". Времето на енциклопедистите е отминало отдавна. Не пречи на стремежите ни, обаче.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 20:41

Днешния енциклопедизъм (ако въобще такава дума има) се състои във верни "блокови представи"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Юни 2011, 22:49

Не зная. Моите представи са спорадични. За да стигна до блоковите, ще трябва да се школувам допълнително, вероятно.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот amidan » 17 Юни 2011, 15:46

Благодаря за напътствията. Все пак, не че се хваля, ама съм влизал в "битка" с този противник 6 пъти и 6-те дела са завършвали в моя полза ( вкл. ВАС). Може да е странно, но ми се струва, че все пак истината възтържествува, макар и понякога много трудно, както е добавил Вацлав Хавел към девиза на Прага. Не съм любител на битките, особено на тези, които даже и да спечелиш, губиш от себе си - от времето си, от спокойствието си, от парите си.
И затова започвам да мисля, колко е бил прав Христос, когато е съветвал :Помирявай се с противника си скоро, докле си още на път с него към съдилището, за да не би някак противникът ти да те предаде на съдията, а съдията да те предаде на слугата и да бъдеш хвърлен в тъмница;
[5:25] От Матея Свето Евангелие

А най-голямото изкуство на войната е да спечелиш войната, без да влизаш в сражение. Върховното превъзходство е да покориш врага, без да се сражаваш. Но чак толкова за един имот, не си струва да се казва даже "битка". Въпросът е, че трябва да се противопоставяме, когато е възможно, на незаконните действия на държавната ни администрация, с които се мачкат обикновените хорица, защото ако няма ред и законност, няма държава, а само администрация :wink:
amidan
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация