начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Разминаване на регулацията с кадастралната карта

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разминаване на регулацията с кадастралната карта

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2012, 19:02

...може би грешката Ви не е случайна

Чисто случайна е, но пък е подходяща!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 20 Фев 2012, 19:08

gremlin написа:Главният архитект може ли да ни задължи за изискваме дължимите обезщетения? Нали се разбрахме, че не трябва да смесваме чертичките с финансите...

Да Ви задължи да изисквате обезщетения? Главният архитект не може да Ви задължи с нищо. Ако става въпрос за неприложена регулация - просто трябва да я приложите (по един или друг начин) - но не затова, защото на главният архитект му е кеф да стане така.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Фев 2012, 20:37

Някой желаещ, да му гледаме на картинка по описание ? :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Фев 2012, 21:43

Някой желаещ, да му гледаме на картинка по описание ?

Може би "картинка по описание" не е точния израз. Ако се препрочет постовете в цялата тема ясно личи как се изпълнява "концертно рисуване". Музиката свири а поставилия темата рисува според свирената музика. Обхванат от присъщ за мене порив на параноя, виждам как темата се управлява из цялата гама на "чертичките", като целта е единствено една! Да се експериментира дали и в каква степен може да се повлияе върху устойчивостта на нагласите на участващите форумци. Евала ! Интересно занимание, а и поучително за този който проявява интерес!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Фев 2012, 22:17

Когато ти говорят за зеленчук, разбираш чушка, но в никакъв случай краставица, защото никой не е имал предвид краставица, разбира се.
LCB Club
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Фев 2012, 06:10

Когато ти говорят за зеленчук,..........

:D :D :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Фев 2012, 09:08

На места (някъде си) в кадастралната карта границата между два имота е възможно да бъде с точност десетина метра. Нека разгледаме орехът, който си расте в тази десетина метрова ивица. Ако Иван, единия собственик, твърди, че този орех е саден от дядото на Георги, другия съсед, в неговия си (Гошовия) имот и че орехът винаги си е бил на Георги. А Георги твърди, че орехът е в собствения му имот, саден е от дядо му и винаги си е бил негов, на Георги. Къде виждаме материалния спор и коя е тази заинтересована страна, която би могла да го предизвика ?
Нека не забравяме, че за "незаконната сграда" в нашия случай е давано съгласие от единия съсобственик. А другият съсобственик не е открил, години наред, да има навлизане в имота му. Дори употребата на думичката "незаконна" въобще не означава, че сградата е незаконна и неузаконима, търпима или нетърпима. На всичкото отгоре виждаме, че търпението е мълчаливо изразено от заинтересованите.Това е едно друго производство.
Десетки години, през времето на 2 и повече кадастрални и регулационни планове (били те приложени или неприложени) не е ставало и дума за уреждане на сметки по регулация.
В един момент зе появяват цифрови модели на регулационния и кадастралния план. А , след измервания, се появява и кадастрална карта. Дебелината на която и да било гранична чертичка, според графичната точност на плановете, от които е копирано (дигитализирано, в случая са идентични понятия), е била 20 см на хартията, а отложена на терена, вече 25 сантиметра. А дебелината на същата тази чертичка, но вече дигитализирана или в кадастралната карта, в компютъра, е безкрайно малка, стотни от милиметъра, и по-малко, но вече с натрупани допълнително грешки. При дигитализирането, правено в различно време за съответните планове, от различни хора, и от трето лице - за кадастралната карта, се появили 2 чертички, черна и синя, на разстояние двадесетина сантиметра една от друга (а защо не и шестдесетина сантиметра). Да, но черната дигитална чертичка е определена с ИАА, а за синята дигитална чертичка няма ИАА.
В последствие някой издал скица, с разминаващи се чертички, друг, гледайки тази скица или компютъра си, написал "сметки по регулация", нотариуса се видял в чудо, и колелото се завъртяло.
И хората след това прочели всичко, изписано по-горе по темата, и взело, че им просветнало. :D
Последна промяна emilgrigorov на 21 Фев 2012, 10:13, променена общо 6 пъти
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gremlin » 21 Фев 2012, 09:32

emilgrigorov, просветна ни и даже ни казаха, че за черната чертичка има тълкувателно решение на ВКС.
По въпроса за "картинката по описание" и врачуването - един от пишещите тук прояви стряскащо ясновидство...или просто човекът има информация. Е, това разтресе и моята параноя до небесата. Дано адвокатът днес да не ми предложи да я лекувам по съдилищата, макар че в много случаи те са като психиатрии. С това и аз напускам темата. С благодарност и поздрав за всички отправям два цитата от големия държавник и съдия, Оливър Уендъл Холмс (пр. мой):
"Животът е рисуване на картина, а не изчисляване на сметки"
"Животът ми прилича на японска картина, на която нашето въображение не позволява да завърши в рамката."
Вторият, май, е от сина, О.У.Х. младши.
:!:
gremlin
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Фев 2012, 10:44

...или просто човекът има информация

Дори и циганките врачки, които могат да ви срещнат на всеки един площад или пазар в градовете си служат с методи за набиране на информация. Започвайки със стандартни фрази те внимателно наблюдават реакциите Ви мимики, поведение на тялото и др., като преценяват следващите си ходове. Това е пакета от информация който те събират за Вас в хода на първоначалния разговор. В по нататъшното омайване де донабират информация и ви предсказват неща които са научили за Вас от самите Вас, с повече или по-малък успех! Спрямо постващите в този форум техният (на циганките) изходен рубеж има един решителен пасив. Те трябва да "работят" в реално време, докато ние тук можем да върнем нещата като препрочитаме многократно казаното преди време както и да трупаме събираната информация и правим сравнителен анализ на казаното и в други теми. При това положение не ни се налага да работим в реално време, а него (реалното време) можем да го употребим за правене на сметки - да! именно сметки!- отговаряйки си на извечните въпроси "Кой?", "Кога?", "Къде?", "Какво?" и "Колко?". Тук е мястото да кажа че епистоларните изяви - включително и рисуването на скрити картинки на фона на преднамерена музика доставя огромно количество информация, колкото и "художниците" да се подписват с псевдоними. Да не говорим че на базата на доставената информация, може да се издири нова от други източници. Да не говорим също така, че при събирането на информация, ако се наложи може да се осъществи и "работа в екип".
От всичко за мен остана удоволствието от насладата да наблюдавам живописта! Иначе ако някой продължава да си въобразява, че несъвпадането на имотните граници по КК с тези в РП се дължи на допустими неточности при изработването на КК има много здраве!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 21 Фев 2012, 13:09

А този, който твърди, че ще определя винаги, която и да било регулационна линия върху терена в рамките на 0.25м има от мен много здраве.
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Фев 2012, 14:56

petko_a написа:А този, който твърди, че ще определя винаги, която и да било регулационна линия върху терена в рамките на 0.25м има от мен много здраве.

Имаше май едно такова изказване в този дух - мисля че беше на aspida. Не се наемам да го поддържам, но със сигурност има случаи, когато може да се постигне и по висока точност от 0,25м
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 21 Фев 2012, 15:37

Дали може и аз да попитам нещо? Кой е онзи фактор, според който се определя дали е, или не е, постигната тази или онази точност? Все пак - картите са равнинен модел на нещо триизмерно, земята не е плоска (или пък е?), и тъй нататък.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Фев 2012, 15:45

goblinдавам зелен светофар на геодезистите в този форум. Със сигурност ще Ви обяснят неща и извън написаните в чл.18 Наредба №3 ССПКККР
(или пък е?),
Обичам Тери Прачет!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 21 Фев 2012, 16:28

Те, геодезистите, хубаво ще ми обяснят. 0,25 м е една педя - по-малко от една тротоарна плочка. Да допуснем, че на това място насред нивата расте един магарешки бодил. Единият геодезист ще тури колчето отляво, а другият - отдясно на бодила. И двамата ще твърдят, че са отложили правилно и точно. Кой ще каже кой от двамата е прав?
С други думи - хубаво е, че в наредбата са определили минимално допустимата точност. Де го обаче механизмът за преценка на спазването на това изискване, съответно - санкциите за неспазване, и тъй нататък?
goblin
Потребител

Мнениеот petko_a » 21 Фев 2012, 16:38

goblin, май само ти остана да не знам какъв си. Имам чувството, че си по-скоро юрист. Греша ли?
petko_a
Потребител

Мнениеот goblin » 21 Фев 2012, 16:57

Грешите - никак даже скоро не съм юрист. Но дали това е от значение?
goblin
Потребител

Мнениеот petko_a » 21 Фев 2012, 17:13

Явно аз не съм добра врачка :) Не че нещо, просто любопитство. И да знам как да обяснявам за въпроса ти.
petko_a
Потребител

Мнениеот igeo_ood » 21 Фев 2012, 17:14

Понятието "точност" е много относително и разтегливо във времето и пространството :)
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Фев 2012, 18:06

julyanvonemona написа:... Обичам Тери Прачет!

+6 :D

[quote=" goblin"] Те, геодезистите, хубаво ще ми обяснят. 0,25 м е една педя - по-малко от една тротоарна плочка.
В мерните единици, създадени на еволютивен принцип, по отношение на междусъседски граници, по - приемливо ми звучи 1 фут (една стъпка), за разлика от една педя, която се мери високо , а по тез криви дувари ... По-скоро би трябвало да се употребява 1 к.. място, асоциативно с милите междусъседски отношения, предавани от поколение на поколение.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 21 Фев 2012, 18:26

emilgrigorov - натуралистично-изчерпателен, както винаги.
goblin
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация