- Дата и час: 01 Дек 2024, 21:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разминаване на регулацията с кадастралната карта
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Разминаване на регулацията с кадастралната карта
Там е работата, че велика точност не може да се постигне, дори с тотална станция "Khern", защото най-малкото не е велика точността на изходните материали.
- petko_a
- Потребител
В този ред на мисли:
1. Съществува пряка зависимост между цената на техническата услуга и доверителната точност на резултата. И това не е субективно. Всяка точност се осигурява преди всичко от метода, по който се работи. Някъде в края на веригата стои прецизността на измервателните уреди.
2. Точността на прекия отчет на данни от кадастралната карта е много висока, клоняща към безкрайност. А доверителната точност на тези данни виждаме каква е, от наредбата. Относително лесно (не скъпо) се постига точност на трасиране 5 см (в рамките на забитото колче) с обичайните към днешно време методи на измервания на терена.
3. Оказва се, че повишаването на доверителната точност е предмет на поправка на собствения телевизор на собственика. Такова повишаване се осъществява със съответните доказателствени материали, извършва се от оторизирано за целта правоспособно лице по възлагане от страна на собственика, но не представлява ИАА. Доколкото беше засегната темата, правилно процедурно изпълнено уточняване по .1 (само за една граница) отнема примерно половин ден работа на екип от 3-ма инженери със скъпоструваща техника и ангажира всички собственици и представител на общината. Логистично това действие отнема още време, примерно един ден на един инженер.
Такива средства и време няма заложени при изготвянето на кадастралната карта.
4. Предвид доверителната точност на данните от кадастралната карта и доверителната точност на същите, както и специалицираната им същност (координатна система 1970, позициониране по различни методи, но недостъпни за неспециалист) не е възможно собственикът да добие реална представа за действителното местоположение на терена на точките от кадастралната карта. Тоест, няма как да прецени достоверността им, а точност 60 см за ограда звучи несериозно.
Поради горните съображения, според мен е правилно резултатите, извлечени от кадастралната, да бъдат трасирани на терена, собственикът да ги прецени, и тогава да предприеме или не предприеме действия за уточняването им в рамките на толерантността. И всичко това, финансирано от него.
ще Ви замоля за коментари ...
1. Съществува пряка зависимост между цената на техническата услуга и доверителната точност на резултата. И това не е субективно. Всяка точност се осигурява преди всичко от метода, по който се работи. Някъде в края на веригата стои прецизността на измервателните уреди.
2. Точността на прекия отчет на данни от кадастралната карта е много висока, клоняща към безкрайност. А доверителната точност на тези данни виждаме каква е, от наредбата. Относително лесно (не скъпо) се постига точност на трасиране 5 см (в рамките на забитото колче) с обичайните към днешно време методи на измервания на терена.
3. Оказва се, че повишаването на доверителната точност е предмет на поправка на собствения телевизор на собственика. Такова повишаване се осъществява със съответните доказателствени материали, извършва се от оторизирано за целта правоспособно лице по възлагане от страна на собственика, но не представлява ИАА. Доколкото беше засегната темата, правилно процедурно изпълнено уточняване по .1 (само за една граница) отнема примерно половин ден работа на екип от 3-ма инженери със скъпоструваща техника и ангажира всички собственици и представител на общината. Логистично това действие отнема още време, примерно един ден на един инженер.
Такива средства и време няма заложени при изготвянето на кадастралната карта.
4. Предвид доверителната точност на данните от кадастралната карта и доверителната точност на същите, както и специалицираната им същност (координатна система 1970, позициониране по различни методи, но недостъпни за неспециалист) не е възможно собственикът да добие реална представа за действителното местоположение на терена на точките от кадастралната карта. Тоест, няма как да прецени достоверността им, а точност 60 см за ограда звучи несериозно.
Поради горните съображения, според мен е правилно резултатите, извлечени от кадастралната, да бъдат трасирани на терена, собственикът да ги прецени, и тогава да предприеме или не предприеме действия за уточняването им в рамките на толерантността. И всичко това, финансирано от него.
ще Ви замоля за коментари ...
Последна промяна emilgrigorov на 20 Фев 2012, 10:00, променена общо 2 пъти
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
отнема примерно половин ден работа на екип от 3-ма инженери със скъпоструваща техника и ангажира всички собственици и представител на общината. Логистично това действие отнема още време, примерно половин ден на един човек. ...
Точно така е но защо аз който съм готов да платя труда на тези специалисти за да ми направят "великата точност" - съответно изразходеното ("потребеното" - малко ала Маркс)време за този продукт, да нямам правото да я ползвам като доказателствена сила?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:..... нямам правото да я ползвам като доказателствена сила? ...
То има една грешна препратка в наредбата, към условните знаци. Те показват доверителната точност на съответната точка.
Освен това Шефът на Агенцията има право да определи за съответен район (не е указано колко малък, тоест, дори за една граница) точност , различна от тази в наредбата. Което означава както много ниска, така и много висока. И това би трябвало да е с ИАА. И тогава , да ...
Знаеш ли, проблемът ми е, предполагам и твоя, за кво се мориме да вместваме сграда с точност на проекта сантиметър , в едно мъгляво пространство в рамките на 60 санта, че и повече
А за "а ла Маркс", то капиталистическото си е , че никой не го прави и неможеш да играеш на търг с цени, котито предполагат направата. Затова казвах, че кадастралната карта се изработва в условията на нелоялна конкуренция.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
В сферата на мечтите, би било хубаво следното положение в един квартал, по ред на приоритетите и на изпълнението:
1. Обектите - публична собственост, да са определени по реда на т.1, със всички собственици (защото това са по 2 точки за всеки парцел) и общината (държавата). Улици, площади ... Взети са предвид съществуващите бордюри и др.
2. Границите на имотите да са определени по реда на т.1. Регулационните граници да съвпадат с имотните.
3. За площите на имотите в квартала всички да са снабдени с констативни НА
4. Да има Заповед на Шефа на Агенцията за точност на кадастралната карта от 10 см. в този квартал.
Да де, ама това е много скъпо
1. Обектите - публична собственост, да са определени по реда на т.1, със всички собственици (защото това са по 2 точки за всеки парцел) и общината (държавата). Улици, площади ... Взети са предвид съществуващите бордюри и др.
2. Границите на имотите да са определени по реда на т.1. Регулационните граници да съвпадат с имотните.
3. За площите на имотите в квартала всички да са снабдени с констативни НА
4. Да има Заповед на Шефа на Агенцията за точност на кадастралната карта от 10 см. в този квартал.
Да де, ама това е много скъпо
Последна промяна emilgrigorov на 20 Фев 2012, 10:39, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
В този ред на мисли, защо аз като данъкоплатец веднъж плащам обществената поръчка, за да ми отнемат част от имота и да ми създават неприятности, а след това плащам за ново замерване и поправка, която нямало да може да стане, ако я оспорвали съседите и след това да плащам за скъпи и продължителни дела, а не дай боже и за неустойки (хипотетично) по сделката. А също трябва да платя отново и държавната такса на АГКК. Не смятам разходи по консултации и т.н.
- gremlin
- Младши потребител
gremlin написа:В този ред на мисли, защо аз като данъкоплатец веднъж плащам обществената поръчка, за да ми отнемат част от имота и да ми създават неприятности, а след това плащам за ново замерване и поправка, която нямало да може да стане, ако я оспорвали съседите и след това да плащам за скъпи и продължителни дела, а не дай боже и за неустойки (хипотетично) по сделката. А също трябва да платя отново и държавната такса на АГКК. Не смятам разходи по консултации и т.н.
Защото това, което плащаме, е за колело "Балканче", а очакванията ни са за Ферари
Или, казано по друг начин, за границите на един имот бюджета ако сега е примерно 50 лв, за да се постигнат резултатите "мечта", същият бюджет трябва да е 500-1000 лева. Умножи го по няколко десетки милиона имоти в БГ, и ще видиж за какви числа става дума.
Последна промяна emilgrigorov на 20 Фев 2012, 10:47, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Не бе emilgrigorov аз искам да имам максималната възможно допустима сигурност за МОЯ имот (няколкото квадратни метра) мижду свръхточно изчислените координати и тези с допустимата по чл.18 Наредба №3 точност. Защо требе началникът на АГКК да е този който да издаде ИАА за точността с която требе да се работи в +60 или -2,7 например, след като аз съм достатъчно луд (луд умора нема)да дам няколко хиляди за да ангажирам "потребното работно време" на качествените специалисти за да ми изработят необходимият продукт и тоЙ (чл.18 Н3) да няма сила?
-
Уф, не знам вече. Голяма каша.
Между другото, редно е в издаваните скици с трасировъчни данни, пък и каквито и да било скици (и тази на gremlin) да е записана точността на данните. Ама кой пък нотариус пък ще възприеме пък това. При положение, че чертичките се разминават. Пффф
Между другото, редно е в издаваните скици с трасировъчни данни, пък и каквито и да било скици (и тази на gremlin) да е записана точността на данните. Ама кой пък нотариус пък ще възприеме пък това. При положение, че чертичките се разминават. Пффф
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Чертичките се разминават, но ние не дължим обезщетения, а към нас се дължат. В този смисъл нямаме неуредени сметки. В писмото на гл. архитект се споменават неуредени сметки към нашия собствен имот, т.е.имаме неуредени сметки със себе си. Явно съвпадението на чертичките и финансовите отношения са различни неща. Точно това имам предвид, julyanvonemona, защо да не можем да платим за качествено измерване и то да има тежест. Между другото, проверих в нета колко са взели за обществената поръчка фирмите, които са правили първото замерване - по повече от милион и двеста хиляди лева!
- gremlin
- Младши потребител
gremlin написа:Чертичките се разминават, но ние не дължим обезщетения, а към нас се дължат. В този смисъл нямаме неуредени сметки. В писмото на гл. архитект се споменават неуредени сметки към нашия собствен имот, т.е.имаме неуредени сметки със себе си. Явно съвпадението на чертичките и финансовите отношения са различни неща. Точно това имам предвид, julyanvonemona, защо да не можем да платим за качествено измерване и то да има тежест. Между другото, проверих в нета колко са взели за обществената поръчка фирмите, които са правили първото замерване - по повече от милион и двеста хиляди лева!
От ново намесихте темата за неуредените сметки, независимо дали става дума за това че Вие дължите или на Вас дължат. Това е друго нещо и мисля че го изяснихме в предишните наколко страници по темата. Това е друга опера във вашия казус и при каквато и да е точност се решава по друг ред. Когато обаче става дума за точност виждам че се съгласявате с мене и това личи от повдигнатият в червен цвят част от Вашия пост.
-
gremlin написа:Чертичките се разминават, но ние не дължим обезщетения, а към нас се дължат. В този смисъл нямаме неуредени сметки. В писмото на гл. архитект се споменават неуредени сметки към нашия собствен имот, т.е.имаме неуредени сметки със себе си. Явно съвпадението на чертичките и финансовите отношения са различни неща. Точно това имам предвид, julyanvonemona, защо да не можем да платим за качествено измерване и то да има тежест. Между другото, проверих в нета колко са взели за обществената поръчка фирмите, които са правили първото замерване - по повече от милион и двеста хиляди лева!
Това беше ясно след първите ви няколко поста- от момента, когато споменахте, че проблемът идва от разминаване в заповедта от 86( където са коректни границите) и тази от 98г.( когато са "изправили" според emilgrigorov чупката ви). Това затвърди мнението ми, че става въпрос за спор за мат. право.
Тук никой нищо съществено не може да ви каже така щото никой не може да види графичен израз на твърденията ви, както и преписките по заповедите ( последното е наистина съществено).
п.п. и, да- да не пропусна, че горе грешно оставам разбрана, ама разминаването, според мен, не е в рамките на нормативно позволения толеранс.
- Гост.
- Старши потребител
...не е в рамките на нормативно позволения толеранс.
И според мен poli_g но ние работим върху догатки от кристалния глобус за това се получи така
Последна промяна julyanvonemona на 20 Фев 2012, 11:52, променена общо 1 път
-
poli_g написа:gremlin написа:Чертичките се разминават, но ние не дължим обезщетения, а към нас се дължат. В този смисъл нямаме неуредени сметки. В писмото на гл. архитект се споменават неуредени сметки към нашия собствен имот, т.е.имаме неуредени сметки със себе си. Явно съвпадението на чертичките и финансовите отношения са различни неща. Точно това имам предвид, julyanvonemona, защо да не можем да платим за качествено измерване и то да има тежест. Между другото, проверих в нета колко са взели за обществената поръчка фирмите, които са правили първото замерване - по повече от милион и двеста хиляди лева!
Това беше ясно след първите ви няколко поста- от момента, когато споменахте, че проблемът идва от разминаване в заповедта от 86( където са коректни границите) и тази от 98г.( когато са "изправили" според emilgrigorov чупката ви). Това затвърди мнението ми, че става въпрос за спор за мат. право.
Тук никой нищо съществено не може да ви каже така щото никой не може да види графичен израз на твърденията ви, както и преписките по заповедите ( последното е наистина съществено).
п.п. и, да- да не пропусна, че горе грешно оставам разбрана, ама разминаването, според мен, не е в рамките на нормативно позволения толеранс.
poli_g, отново сте попрочела оттук - оттам, това-онова от постовете. Казусът, припомням, е , че 1986 има регулационен и кадастрален план, и 1998 има такъв, и в двата няма неуредени сметки . Границите , кадастрална и регулационна, съвпадат. В цифровизирането на плана от 1998 има разминаване, и в последствие - в данните от кадастралната карта и този цифров модел.
Позволих си да припомня методите за изготвяне на плановете в тези 2 периода , и слабите им места.
Между другото, една от съществените причини за допуските, които коментираме, се крие именно в метода за изготвяне на кадастрални планове от периода около 1986г, както писах в началото.
Между другото, продължавам да твърдя, че имотът се индивидуализира с границите си (и съседите), а записаната площ в документа за собственост е продукт на технически действия, със съответната точност, и е констативно променлива.
Последна промяна emilgrigorov на 20 Фев 2012, 12:00, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Добре, какво искате сега? Да са се събрали съседите да са си уточнили границите, да са ги означили, да са координирани с геодезически измервания, да са подписани протоколи за това и тези граници да са отразени в кадастралната карта? ОК, Наредба 3 дава такава възможност. Защо никой не го интересува тази работа? Като се обърне колата пътища много.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Добре, какво искате сега? Да са се събрали съседите да са си уточнили границите, да са ги означили, да са координирани с геодезически измервания, да са подписани протоколи за това и тези граници да са отразени в кадастралната карта? ОК, Наредба 3 дава такава възможност. Защо никой не го интересува тази работа? Като се обърне колата пътища много.
Прав си, petko_a. Щото не знаят бе, и не осъзнават важността на проблема. Но това не е оправдание.
Пък и, от обичайната практика до сега, всеки чака общината да каже къде му е границата, и тия криви огради ...
Последна промяна emilgrigorov на 20 Фев 2012, 12:03, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Хубаво но защо тогава gremlin съобщаваГраниците , кадастрална и регулационна, съвпадат. В цифровизирането на плана от 1998 има разминаване, и в последствие - в данните от кадастралната карта и този цифров модел.
В писмото на гл. архитект се споменават неуредени сметки към нашия собствен имот, т.е.имаме неуредени сметки със себе си.
-
julyanvonemona написа:Хубаво но защо тогава gremlin съобщаваГраниците , кадастрална и регулационна, съвпадат. В цифровизирането на плана от 1998 има разминаване, и в последствие - в данните от кадастралната карта и този цифров модел.В писмото на гл. архитект се споменават неуредени сметки към нашия собствен имот, т.е.имаме неуредени сметки със себе си.
Щото в общините масово гледат цифровите модели, и е строго забранено да се мисли, затова. Колко пъти вече ... , не е истина. А това писмо си е за едни други кодекси, както някой каза.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Да, ясно е за всички, че трябва да се плаща достойно за качествения труд! Но трябва и контрол при високо заплащане, а АГКК не си дава зор в тази посока. А по въпроса за чертичките, нашият случай май е както го описва emilgrigorov.
- gremlin
- Младши потребител
gremlin написа:Да, ясно е за всички, че трябва да се плаща достойно за качествения труд! Но трябва и контрол при високо заплащане, а АГКК не си дава зор в тази посока. А по въпроса за чертичките, нашият случай май е както го описва emilgrigorov.
Тук разискваме принципно подобни казуси, благодаря ти, че предизвика разговора. Просто взехме повод от твоя случай. Но, далеч не си единствена, голяма беше вероятността да нацеля действителното положение на нещата.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|