начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

казус при пормяна на предназначение на земеделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

казус при пормяна на предназначение на земеделска земя

Мнениеот bordo_77 » 07 Сеп 2011, 11:01

Здравейте,
Променям статут на земеделска земя /общо 4 съседни парцела в един ПУП на един и същ собственик /,имам всички необходими документи и становища и мога вече да ги подавам в комисията по земеделските земи за откриване на площадка, но се налага да продадем един от парцелите сега. Въпросът ми е, трябва ли след продажбата на парцела да ми бъдат издадени документи и становища на името на новия собственик или мога да ползвам тези които вече имам за същия парцел, / документи които изисква комисията по земеделските земи за откриване на площадка /. Моля, некомпетентни хора без работа, да не спамят в темата.
На останалите отговорили, благодаря предварително.
bordo_77
Младши потребител

Re: казус при пормяна на предназначение на земеделска земя

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2011, 12:07

Докато процедурата по промяна предназначението на земята не приключи Вие просто няма как да продадете парцел (ако под това понятие разбирате УПИ). Едва след влизане в сила на ПУП който е част от тази операция може да го направите. В договора по продажбата обаче можете да оформите подходяща клауза така че идеалните части от нивата която в момента продадете куповача да може от ваше име да я отдели и стане собственик в бъдещия УПИ. В този случай наистина Ви трябва добър адвокат.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bordo_77 » 07 Сеп 2011, 12:13

Парцелите са четири и не са обединени, ПУП-а е един, но и в него ще бъдат четири УПИ-та. Защо не мога да продавам в момента?
bordo_77
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2011, 12:20

Под парцели - отделни ниви ли имате предвид, защото понятието парцел застина в пространствено времевия континуум с отменянето на ЗТСУ, ако е така разбира се че всяка одделна нива можете да продадете без проблем и преди завършване процедурата по влизане на ПУП в сила.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 07 Сеп 2011, 12:42

Принципно становищата на различните служби се издават с оглед характеристиките на имотите - местоположение, категория на земята и т.н., така че би трябвало да са в сила и при новия собственик, освен ако в някое от тях не пише изрично, че при промяна на собственика трябва да уведомите съответната институция.
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2011, 13:00

via_victoria, bordo_77 пита може ли да осъществи сделка! Единственото което следва да уточни е какво ще продава - нива, и.ч. от нива. гора или и.ч. от гора, защото такива са най честите отраслови характеристики на имотите, чието предназначение не е променено. В този аспект становището на произволно взета държавна или общинарска служба е правно ирелевантно.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 07 Сеп 2011, 13:08

"Въпросът ми е, трябва ли след продажбата на парцела да ми бъдат издадени документи и становища на името на новия собственик или мога да ползвам тези които вече имам за същия парцел, / документи които изисква комисията по земеделските земи за откриване на площадка /."

Все ми се струва, че съм прочела правилно :)
via_victoria
Потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Сеп 2011, 13:10

bordo_77 написа:Здравейте,
Променям статут на земеделска земя /общо 4 съседни парцела в един ПУП на един и същ собственик /,имам всички необходими документи и становища и мога вече да ги подавам в комисията по земеделските земи за откриване на площадка, но се налага да продадем един от парцелите сега. Въпросът ми е, трябва ли след продажбата на парцела да ми бъдат издадени документи и становища на името на новия собственик или мога да ползвам тези които вече имам за същия парцел, / документи които изисква комисията по земеделските земи за откриване на площадка /. Моля, некомпетентни хора без работа, да не спамят в темата.
На останалите отговорили, благодаря предварително.

Както Ви е написал julyanvonemona, всичко е въпрос на формулировка в съответния НА при сключване на разпоредителна сделка. Не би трябвало промяна на предназначението като процедура да е спънка за осъществяване на разпоредителни действия, освен ако новият собственик държи да придобие описания имот с променено вече предназначение, което да фигурира в НА като описание. Не е необходимо да се вадят нови становища и документи за довършване на процедурата, при необходимост можете да посочите данните на новия собственик и да приложите новия НА, ама е твърде вероятно това да ви създаде повече главоболия, отколкото положителен резултат в съответната Община. Така че, по - добре не се престаравайте!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bordo_77 » 07 Сеп 2011, 13:12

Тук става въпрос за четири ниви, но тъй като са на един собственик / юридическо лице /, някои от становищата, Електроразпределително дружество, ВИК, РИОСВ и т.н., са издадени в един документ на името на собственика. Сега собственика ще продава едната нива, преди да сме внесли документите в комисията по земеделските земи.
bordo_77
Младши потребител

Мнениеот via_victoria » 07 Сеп 2011, 13:28

"при необходимост можете да посочите данните на новия собственик и да приложите новия НА, ама е твърде вероятно това да ви създаде повече главоболия, отколкото положителен резултат в съответната Община. Така че, по - добре не се престаравайте!"

ако считате, че новият собственик няма да има нищо против да бъде пропуснат в процедурите по уведомяване на заинтересованите лица - може би, ама ако се окаже после, че е имал.....
via_victoria
Потребител

Мнениеот nk7702n » 07 Сеп 2011, 13:34

Via _ victoria, тук въпросът беше принципен, дали може по спешност да се продава или не преди да са приключили процедурата по промяна на предназначението. Затова и съм писала, че може, но зависи с какво ще се съгласи новият собственик, доколко ще го удовлетворява описанието на имота, това, че не е приключила съответната процедура, как е описан имотът в НА и др.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bordo_77 » 07 Сеп 2011, 13:58

Новият собственик е също юридическо лице, друга наша форма, така че там проблем няма. Основно ме интересува дали сега да уведомявам комисията по зем.земи че сме продали единия парцел или да направя това когато влезем на втора комисия по промяна на предназначението и определяне на таксата.
bordo_77
Младши потребител

Мнениеот via_victoria » 07 Сеп 2011, 14:03

Щом няма засегнати интереси на собственик, който после да прави проблеми - продължавайте така!
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Сеп 2011, 21:39

Продавайте! не бойте се!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 08 Сеп 2011, 12:47

Ако продадете една от нивите преди приключване на процедурата по обособяване на УПИ, и при условие, че границите на тази нива не съвпадат с границите на новообразувания УПИ, отреден за нея - ще възникне съсобственост, която ще може да бъде прекратена само чрез делба, последваща обособяването на това УПИ. Ако такова евентуално затруднение не Ви притеснява - продавайте смело, както Ви съветват тук.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Сеп 2011, 13:37

goblin Това не е така! Намираме се в хипотезата "първа регулация"!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 08 Сеп 2011, 15:38

Така е. Но нищо не пречи по реда на чл. 17 от ЗУТ да се създаде и съсобствен урегулиран имот. Аз си изразходвах боба за гадаене в една друга тема.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Сеп 2011, 16:02

Защо да се зорим излишно?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 08 Сеп 2011, 16:06

Няма причина, наистина. Просто ме засърбяха пръстите за момент.
goblin
Потребител

Мнениеот bordo_77 » 09 Сеп 2011, 19:25

Тук не става въпрос за обособяване на УПИ, а за общ ПУП от 4-квартала, тези бъдещи квартали в момента са 4-реални парцела-ниви, заобиколени от полски път на общината, едната нива в бъдеще /квартал /, прябва да прехвърлим чрез продажба на друго наше дружество, всички документи са на името на дружеството собственик на 4-ниви, а все още не сме минали през първа комисия за откриване на площадка за проектиране, това е....
bordo_77
Младши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация