- Дата и час: 25 Ное 2024, 22:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заветният акт 16
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Заветният акт 16
Решихме да купуваме жилище, но харесахме от 10 - 1 и то се оказа, че е с акт 15, и хората живеещи там си живеят така от 10г тогава е построена кооперацията. Ако рискуваме има ли някаква вероятност да дойде един ден някой от общината и да ни изкара на улицата поради липсата на акт 16
- doni_iv
- Нов потребител
Re: Заветният акт 16
Ввероятността клони към нула, ама мащабни разправии не са изключени.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Вероятноста да имаш проблеми като цяло е малка, но съвсем реална. Обърни внимание на нормата на чл. 222, ал. 1, т. 6 и 7 от ЗУТ. Дали има случаи, в които се стига до там - има, като решенията на ДНСК се потвърждават и от съдебната инстанция. Не ти го казвам, за да те откажа от покупката, но се позаинтересувайте до къде са докарани нещата и дали има възможност да се въведе в експлоатация сградата.
- whiskey
- Потребител
doni_iv написа:.... и то се оказа, че е с акт 15, и хората живеещи там си живеят така от 10г тогава е построена кооперацията. Ако рискуваме има ли някаква вероятност да дойде един ден някой от общината и да ни изкара на улицата поради липсата на акт 16
Аз пък ще посъветвам да се откажете от покупката. Свят ще ви се завие в какъв филм се включвате.
Е, последната дума си е Ваша, де!
-
Melly - Старши потребител
Melly, наистина полезен съвет! Не бях правил хронологичен статистически анализ върху казусите по чл.222 (1)6) и 7) ЗУТ, но дори и бегъл поглед в/у сайта на ВАС ме кара да окаменея
-
Зависи от насрещната престация, така да се каже.
- magodeoz
- Активен потребител
Общо взето "бай бабо да те не среща мечка...."
-
Който се бои от мечки - не ходи в гората.
- magodeoz
- Активен потребител
Тя и червената шапчица го знае това, ама пак ходи в гората!
-
Ходи, щото така е решил Шарл Перо. Тя няма право на мотивиран избор.
- magodeoz
- Активен потребител
Благодаря за съветите. Развитието е следното говорихме със съседите оказа се че някой им казал че по 10 годишна давност /така си живеят от `99г/ да си съберат документите и нямало проблеми да им се издаде акт 16. Но на никой не му се занимавало и затова засега си живеят така.
- doni_iv
- Нов потребител
10 годишната давност няма нищо общо (ама съвсем) с въвеждане на обекта в експлоатация.
-
По сега действащата нормативна уредба Акт 15 (най- вероятно)е достатъчен за сграда от типа на Вашата кооперация за получаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация (УВЕ). Казвам "най- вероятно", защото не знам категорията на строежа по ЗУТ. В такъв случай няма да е необходимо издаване на Акт обр. 16, просто трябва да довършите процедурата по издаване на УВЕ.
- bgarch
- Потребител
че те ако нямат акт 16 или разрешение за ползване как ползват ток и вода-нелегално ли?
- renetka85
- Нов потребител
Благодаря на всички за съветите, в крайна сметка търсенето продължава, а от въпросното жилище се отказахме. Сега вече първото нещо което питаме е има ли акт16? Само не доразбрах, защо някои ни казват, че имат акт15 с разрешително за ползване, защото според категорията на сградата нямало нужда от акт 16?! Вярно ли е това?
- doni_iv
- Нов потребител
акт 16 и разрешение за ползване е едно и също нещо. По-правилно е да се казва "удостоверение за въвеждане в експлоатация"
- naughty
- Потребител
Не изисквайте Акт 16, за повечето жилищни сгради ТОЙ НЕ Е НЕОБХОДИМ! Строителството приключва с Акт 15 и въз основа на него се издава Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Акт 16 е необходим само за т.нар. "високо застрояване" при жилищното строителство, т.е. сгради с височина повече от 15 м.
- bgarch
- Потребител
naughty, не бих казала, че акт 16 и разрешение за ползване са едно и също нещо, даже изобщо не са.
- latina
- Младши потребител
ами те повечето сгради са над 15м все пак това е около 5-6 етажен блок
- renetka85
- Нов потребител
renetka85, не се опитвайте да навлезете в дебрите на актовете и протоколите в строителния процес! Ще се объркате. Ако жилищната сграда е въведена в експлоатация трябва да има едно от двете- или Удостоверение за въвеждане в експлоатация или Разрешение за ползване. Актовете, поне за Вашия случай, ги забравете. Те са необходимо, но не достатъчно условие за въвеждане не един обект в експлоатация.
- bgarch
- Потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|