- Дата и час: 25 Ное 2024, 20:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПУП-ПЗ проблем със становище от РИОКОЗ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
44 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
ПУП-ПЗ проблем със становище от РИОКОЗ
Здравейте,
Имам следният проблем:
Искам да си построя малка работилница за PVC и алуминиева дограма.На база виза за проектиране издадена от общината ми изготвиха ПУП - ПЗ и технически проекти по отделните специалности.Внесох ПУП-а и технически проекти за разглеждане във РИОКОЗ, обаче от там ми върнаха становище със заключение "Липсват данни за безвредна промишленост" и респективно не се съгласува ПУП-а.
Въпросът ми е откъде трябва да се вземат тези данни за вида на промишлеността, какво трябва да се опише в документа удостоверяващ каква е промишлеността и кой трябва да го изготви?
Защото попитах архитекта който ми изготви ПУП-а и той каза, че не е негов ангажимент.
Искам да вметна също, че в работилницата няма да се изработват PVC и алуминиевите профили, те се доставят готови, а там ще се извършва само изработката на съответните елементи (прозорци, врати и т.н).
Благодаря Ви предварително!!!
Имам следният проблем:
Искам да си построя малка работилница за PVC и алуминиева дограма.На база виза за проектиране издадена от общината ми изготвиха ПУП - ПЗ и технически проекти по отделните специалности.Внесох ПУП-а и технически проекти за разглеждане във РИОКОЗ, обаче от там ми върнаха становище със заключение "Липсват данни за безвредна промишленост" и респективно не се съгласува ПУП-а.
Въпросът ми е откъде трябва да се вземат тези данни за вида на промишлеността, какво трябва да се опише в документа удостоверяващ каква е промишлеността и кой трябва да го изготви?
Защото попитах архитекта който ми изготви ПУП-а и той каза, че не е негов ангажимент.
Искам да вметна също, че в работилницата няма да се изработват PVC и алуминиевите профили, те се доставят готови, а там ще се извършва само изработката на съответните елементи (прозорци, врати и т.н).
Благодаря Ви предварително!!!
- georgi_84
- Нов потребител
Re: ПУП-ПЗ проблем със становище от РИОКОЗ
Онова, което Ви липсва, е технологичен проект за съответното производство - включващ описание на производствения процес, технологичното оборудване, третиране на отпадъците, и тям подобни неща. Дали изработката на тази проектна част е, или не е ангажимент на архитекта (главния проектант) на обекта Ви - това би следвало да е посочено в сключения помежду Ви договор.
- magodeoz
- Активен потребител
Благодаря Ви за бързия отговор,
действително във проектната ми документация няма технологичен проект.Аз предполагах, че от РИОКОЗ разглеждам само ПУП-а и трябва във обяснителната записка към него или някакъв друг документ прикрепен към ПУП-а да се отрази вида на промишлеността.Но явно предположенията ми не са верни.
действително във проектната ми документация няма технологичен проект.Аз предполагах, че от РИОКОЗ разглеждам само ПУП-а и трябва във обяснителната записка към него или някакъв друг документ прикрепен към ПУП-а да се отрази вида на промишлеността.Но явно предположенията ми не са верни.
- georgi_84
- Нов потребител
Ако сте им дали само ПУП - ще разглеждат само него, и само за него ще Ви дадат становище. Тяхна работа е да преценят дали производството Ви е безвредно, вредно или по средата. Ако обаче сте им дали за съгласуване технически проект за производство без технология - отговорът им е напълно оправдан. Оставям съвсем, ама съвсем настрана въпроса дали изобщо проекти от този тип следва да се съгласуват с РИОКОЗ - явно главният архитект на Вашата община има належаща нужда от армиран и блиндиран памперс. Ако съм прав - желая Ви успех, и късмет (ще имате нужда). Ако пък нямате - желая Ви добър адвокат.
- magodeoz
- Активен потребител
georgi_84, наетият от Вас архитект трябва да може да Ви отговори на въпроса и да намери решение на проблема с РИОКОЗ. Още повече, че за да правите едновременно ПУП- ПЗ и технически проекти, най- вероятно процедурите са по чл. 150 от ЗУТ. В този случай архитектът Ви е поел ангажимента да реши и възможността за изграждане на такова производство в съответния имот. И риска, да прави едновременно с проекта за ПУП- ПЗ и техническите проекти.
Тук става въпрос за хигиенно- защитна зона от въпросния обект до съседни сгради. Тези отстояния са третирани в Наредба №7 на МЗ от 1992 г. Независимо от това, че въпросната Наредба не е потвърдена със съответния акт по новия Закон за здравето, тя се използва и прилага от РИОКОЗ (доколко това е законно- друг въпрос). Вашият архитект трябва да е запознат с нея и да Ви даде съвет как да постъпите в случая.
Тук става въпрос за хигиенно- защитна зона от въпросния обект до съседни сгради. Тези отстояния са третирани в Наредба №7 на МЗ от 1992 г. Независимо от това, че въпросната Наредба не е потвърдена със съответния акт по новия Закон за здравето, тя се използва и прилага от РИОКОЗ (доколко това е законно- друг въпрос). Вашият архитект трябва да е запознат с нея и да Ви даде съвет как да постъпите в случая.
- bgarch
- Потребител
Ето на - виновен е не чиновникът, а проектантът! Винаги става така, но - мразя, когато се случва така!
- magodeoz
- Активен потребител
Проектантът трябва да знае малко повече от чиновника, ако не иска да бъде надцакан. Поне не винаги...
- bgarch
- Потребител
Чиновникът държи и ножа, и хляба. Това, че проектантът подлага дъската за рязане, не винаги помага, както казвате...
- magodeoz
- Активен потребител
Проектантът трябва да знае малко повече от чиновника, ако не иска да бъде надцакан. Поне не винаги...
Винаги, bgarch! Винаги! Иначе жална му майка (на проектанта)! Виж само още на ниво форум и magodeoz е склонен на по-особен начин на изказ!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Кое пък му е особеното? Аз наричам нещата с техните (прости) имена: нож, хляб, дъска за рязане. Така е още от времето на св. апостол и евангелист Матей.
- magodeoz
- Активен потребител
В отговор на bgarch :
Да визата за проектиране е по чл. 150 от ЗУТ за комплексен проект ПУП-ПЗ и инвестиционен проект, а що се отнася до хигиенно- защитната зона мога да поясня, че ПУП-а първо ми го върнаха поради това, че не е отразена хигиенно- защитната зона в радиус от 50м.След това от общината ми издадоха извадка от Кадастралната карта и на нея бяха отразили предназначението на всички съседни имоти в радиус на 50м от моя имот и при повторното внасяне в РИОКОЗ за съгласуване вече първия проблем за хигиенно- защитната зона го нямаше, но проекта бе върнат за друг проблем който описвам по-горе "липсват данни за безвредна промишленост".Незнам също дали е коректно и това, че първият път като го върнаха не са описали всички пропуски и поне като се внася за съгласуване за втори път да се знае, че няма проблеми.Може би така е по-изгодно за РИОКОЗ, защото за всяко внасяне са съгласуване на проект взимат по 65лв такса.Но все пак това е България за съжаление.
Да визата за проектиране е по чл. 150 от ЗУТ за комплексен проект ПУП-ПЗ и инвестиционен проект, а що се отнася до хигиенно- защитната зона мога да поясня, че ПУП-а първо ми го върнаха поради това, че не е отразена хигиенно- защитната зона в радиус от 50м.След това от общината ми издадоха извадка от Кадастралната карта и на нея бяха отразили предназначението на всички съседни имоти в радиус на 50м от моя имот и при повторното внасяне в РИОКОЗ за съгласуване вече първия проблем за хигиенно- защитната зона го нямаше, но проекта бе върнат за друг проблем който описвам по-горе "липсват данни за безвредна промишленост".Незнам също дали е коректно и това, че първият път като го върнаха не са описали всички пропуски и поне като се внася за съгласуване за втори път да се знае, че няма проблеми.Може би така е по-изгодно за РИОКОЗ, защото за всяко внасяне са съгласуване на проект взимат по 65лв такса.Но все пак това е България за съжаление.
- georgi_84
- Нов потребител
georgi_84, РИОКОЗ е странна структура, с която трябва да преговаряш само со кротце, со благо и... "со малце кютек". Ако си стигнал до фазата "кютек" те съветвам следното:
1. Внеси в РИОКОЗ за разглеждане само ПУП- ПЗ. Без значение, че процедурата ти е по чл. 150 ЗУТ, техническият проект няма причина за внасяне в РИОКОЗ. Не би трябвало да откажат съгласуването на ПУП- ПЗ, след като са направени съответните изследвания на съседната зона.
2. Техническият проект не подлежи на разглеждане от РИОКОЗ. Дай проекта си за изготвяне на доклад за съотвествие в консултантска фирма, там поне има с кого да преговаряш, ако има проблем. Ако доклада е положителен, внеси направо проектите си за одобряване в Общината с приложен положителния доклад. Така ще игнорираш органа, наречен РИОКОЗ.
1. Внеси в РИОКОЗ за разглеждане само ПУП- ПЗ. Без значение, че процедурата ти е по чл. 150 ЗУТ, техническият проект няма причина за внасяне в РИОКОЗ. Не би трябвало да откажат съгласуването на ПУП- ПЗ, след като са направени съответните изследвания на съседната зона.
2. Техническият проект не подлежи на разглеждане от РИОКОЗ. Дай проекта си за изготвяне на доклад за съотвествие в консултантска фирма, там поне има с кого да преговаряш, ако има проблем. Ако доклада е положителен, внеси направо проектите си за одобряване в Общината с приложен положителния доклад. Така ще игнорираш органа, наречен РИОКОЗ.
- bgarch
- Потребител
...липсват данни за безвредна промишленост...
georgi_84! Отрицатален факт не се доказва!
-
Не става въпрос за доказване на факти, а за предоставяне на данни. Каква драма само!
- magodeoz
- Активен потребител
В отговор на bgarch,
Относно това да се изготви оценка на съответствието на проектите, незнам дали консултанта, ще се съгласи без технологичен проект да даде положителна оценка, а пък и от друг колега претърпял същите премеждия разбрах, че и от общината изискват технологичен проект.Така, че най-вероятно трябва да се изготви и този проект.
Относно това да се изготви оценка на съответствието на проектите, незнам дали консултанта, ще се съгласи без технологичен проект да даде положителна оценка, а пък и от друг колега претърпял същите премеждия разбрах, че и от общината изискват технологичен проект.Така, че най-вероятно трябва да се изготви и този проект.
- georgi_84
- Нов потребител
georgi_84 , технологичен проект в случая си требе!
-
Това е друга "бира", както казва julyanvonemona.
Технологичния проект в случая ти е необходим, защото най- малкото проектанта по част "ЕЛ" едва ли би могъл да си направи проекта (ако пък вече го е направил, много ми е интересно как?), като не знае къде какви машини ще има, какви ще са им мощностите, за да прекара съответния кабел до тях. А този кабел стига до табло, което пък също трябва да отговаря на натоварванията от съответните машини. Ако пък някоя машина отделя прах, нали трябва да има вентилация, която да го отведе. Как ОВ- инженерът ще гадае, какви инсталации следва да прави. И т.н. И като резултат - всичко това има естествено връзка и с хигиенните норми.
Технологичния проект в случая ти е необходим, защото най- малкото проектанта по част "ЕЛ" едва ли би могъл да си направи проекта (ако пък вече го е направил, много ми е интересно как?), като не знае къде какви машини ще има, какви ще са им мощностите, за да прекара съответния кабел до тях. А този кабел стига до табло, което пък също трябва да отговаря на натоварванията от съответните машини. Ако пък някоя машина отделя прах, нали трябва да има вентилация, която да го отведе. Как ОВ- инженерът ще гадае, какви инсталации следва да прави. И т.н. И като резултат - всичко това има естествено връзка и с хигиенните норми.
- bgarch
- Потребител
Че технологичният проект е необходим - спор няма. Въпросът е що ще дири той в ръцете на чиновниците от РИОКОЗ? Да не би измежду многото доктори и санитари да има някой, който разбира от производство на дограма?
- magodeoz
- Активен потребител
Аз взех да се замислям в кое е проблема, във това, че няма проект по част Технологична или в обяснителната записка на ПУП-а трябва да се добавят още няколко изречения за самото производство и ,че няма вредна промишленост,но незнам дали това може архитекта да го запише.Защото откъде да ги знам какво точно искат и като им занеса проект по част Технологична няма да върнат пак нещата.Мисля ако ги попитам най-учтиво какво по-точно трябва да се допълни в проектната документация дали ще ми отговорят или просто ще ми затворят вратата.
- georgi_84
- Нов потребител
georgi_84! Би следвало този който си наел да ти изработи проекта, да го направи по начин съобразен с на всички изисквания на закона. По смисъла на Търговския закон той е "търговец" и като такъв по закон е отговорен за изправността стоката която изработва. От тук следва, че нещата м/у Вас и него трябва така да са уредени, че тази по закон негова грижа да е обезпечена от договорните условия.
-
44 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|