- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изменение на одобрена кадастрална карта при наличие на НА
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Изменение на одобрена кадастрална карта при наличие на НА
Наскоро станах собственик на 1/2 ид.ч от УПИ. Други двама - Иван и Петър - имат по 1/4 ид.ч. Всички имаме нотариални актове за съсобствеността ни.
В одобрена кадастралната карта /КК/ е допусната грешка – на мястото на УПИ-то има две ПИ с идентификатори. Едното ПИ е записано САМО на името на един от собствениците с по 1/4 ид.ч. - Иван , а другият собственик -Петър с 1/4 - не фигурира в кадастралния регистър. Другото ПИ, все още, е записано на името на продавача - този, от когото купих 1/2 идеална част от УПИ-то.
Подадох до Службата по кадастър искане за отразяване в кадастралната карта на фактическото /според документите ни за собственост/ правно състояние на имота ни, за който всички имаме документи за собственост в идеални граници.
Службата по кадастър е провела цялата процедура по изменение на КК. Актът за установяване на непълноти и грешки, обаче НЕ е подписан и от двамата юнаци (Иван и Петър) с по 1/4 ид.ч. (Има такива хора – отказват да подписват каквото и да е, Дали акъла им е малко, или е твърде много... не подписват. НЕ ПОДПИСВАТ!!!!! И не дават никакви обяснения. Всъщност казват: „Аз не искам да подписвам! Не оспорвам, че имам 1/4 ид.ч. , но отказвам да подпиша акта за установяване на грешката.” )
На основание на неподписването от всички заинтересовани лица на акта за установяване на грешка, получих отказ от Службата по кадастър /С по ГКК/ за отразяване на грешката в кадастралната карта и кадастралните регистри. Т.е. получих правомерен отказ за поправяне на КК.
Ако се хвана, за чл. 53, ал. 2 от ЗКИР
53 (2) „Непълнотите или грешките на основните данни в кадастралната карта и кадастралните регистри се допълват или поправят по молба на заинтересуваното лице. Когато непълнотите или грешките са свързани със спор за материално право, те се отстраняват след решаването му по съдебен ред.”
някак си... не върви! Просто спор за материално право няма! Никой не оспорва на другите идеалните им части. И да „вляза на дело”, съда ще каже: Имаш 1/2 ид.ч. , а другите двама по 1/4 ид.ч. !
Т.е. спор за материално право няма.
А как да поправя грешката в КК и кадастралния регистър....? Щото проблем има!
Много моля, помогнете ми да формулирам петитум.
Моля, напишете ми го - не може да е толкова дълъг този петитум, че да не искате да помогнете.
Кой ще е ответника в подобно съдебно дело - само Иван, или Иван и Петър заедно, или само Агенцията по геодезия, картография и кадастър, или Иван и Агенцията, или всички заедно. Или може би е възможно да няма ответник и аз да искам съда да ме признае за собственик на 1/2 идеална част от УПИ-то.
И знам, че без адвокат няма да мина на подобно дело. Но на адвоката редът му ще дойде по-късно. Сега съм в етапа на ИЗЯСНЯВАНЕ на проблема, в етапа на ИЗЯСНЯВАНЕ на възможностите за разрешаването му и в етапа на ИЗЯСНЯВАНЕ на размера на евентуалните мои инвестиции /адвокатски хонорар и държавна такса/ в разрешаването на този проблем.
Предварително благодаря!
В одобрена кадастралната карта /КК/ е допусната грешка – на мястото на УПИ-то има две ПИ с идентификатори. Едното ПИ е записано САМО на името на един от собствениците с по 1/4 ид.ч. - Иван , а другият собственик -Петър с 1/4 - не фигурира в кадастралния регистър. Другото ПИ, все още, е записано на името на продавача - този, от когото купих 1/2 идеална част от УПИ-то.
Подадох до Службата по кадастър искане за отразяване в кадастралната карта на фактическото /според документите ни за собственост/ правно състояние на имота ни, за който всички имаме документи за собственост в идеални граници.
Службата по кадастър е провела цялата процедура по изменение на КК. Актът за установяване на непълноти и грешки, обаче НЕ е подписан и от двамата юнаци (Иван и Петър) с по 1/4 ид.ч. (Има такива хора – отказват да подписват каквото и да е, Дали акъла им е малко, или е твърде много... не подписват. НЕ ПОДПИСВАТ!!!!! И не дават никакви обяснения. Всъщност казват: „Аз не искам да подписвам! Не оспорвам, че имам 1/4 ид.ч. , но отказвам да подпиша акта за установяване на грешката.” )
На основание на неподписването от всички заинтересовани лица на акта за установяване на грешка, получих отказ от Службата по кадастър /С по ГКК/ за отразяване на грешката в кадастралната карта и кадастралните регистри. Т.е. получих правомерен отказ за поправяне на КК.
Ако се хвана, за чл. 53, ал. 2 от ЗКИР
53 (2) „Непълнотите или грешките на основните данни в кадастралната карта и кадастралните регистри се допълват или поправят по молба на заинтересуваното лице. Когато непълнотите или грешките са свързани със спор за материално право, те се отстраняват след решаването му по съдебен ред.”
някак си... не върви! Просто спор за материално право няма! Никой не оспорва на другите идеалните им части. И да „вляза на дело”, съда ще каже: Имаш 1/2 ид.ч. , а другите двама по 1/4 ид.ч. !
Т.е. спор за материално право няма.
А как да поправя грешката в КК и кадастралния регистър....? Щото проблем има!
Моля, напишете ми го - не може да е толкова дълъг този петитум, че да не искате да помогнете.
Кой ще е ответника в подобно съдебно дело - само Иван, или Иван и Петър заедно, или само Агенцията по геодезия, картография и кадастър, или Иван и Агенцията, или всички заедно. Или може би е възможно да няма ответник и аз да искам съда да ме признае за собственик на 1/2 идеална част от УПИ-то.
И знам, че без адвокат няма да мина на подобно дело. Но на адвоката редът му ще дойде по-късно. Сега съм в етапа на ИЗЯСНЯВАНЕ на проблема, в етапа на ИЗЯСНЯВАНЕ на възможностите за разрешаването му и в етапа на ИЗЯСНЯВАНЕ на размера на евентуалните мои инвестиции /адвокатски хонорар и държавна такса/ в разрешаването на този проблем.
Предварително благодаря!
- l____
- Потребител
Re: Изменение на одобрена кадастрална карта при наличие на Н
l____ написа:....И знам, че без адвокат няма да мина .........
Не само на делото!
След консултация с колега ще ви се изясни ситуацията... но да ви се пише петитума на ИМ във форума?!?! При това без да съм запозната с документите?
Аз не съзирам причина да "изям" хляба на колега, а Вие?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа: След консултация с колега ще ви се изясни ситуацията... но да ви се пише петитума на ИМ във форума?!?! При това без да съм запозната с документите?
Аз не съзирам причина да "изям" хляба на колега, а Вие?
Вижте.... аз дълго мислих преди да пусна темата тук.
Но ситуацията трябва да ми е ясна преди да ида при адвокат.
Щото вече ходих при местното светило по имотните правни проблеми: Още на второто ми, встъпилно към казуса, изречение, "светИото" заръча на секретарката си изнамери някаво старо дело, дето светилото водил срещу Агенцията по ГКК. Каза още, че моят казус бил еднакъв с търсеното от секретарката му дело, и че този път нямало да допусне грешката с неправилното призоваване на директора на Аг. по ГКК. Този път щял да го призове както трябва!
...
Вероятно се досещате, че разговорът ни бе мнооого кратък. Познахте защо, нали?
...
И това бе разговор с местното светило!!! А не-светилата как ли са?
...
И, виждате, нищо лошо не съм казал за никого. Само преживявания.
И ще се опитам да не казвам лоши неща за никого, щото всички сме станали много самовлюбени, и следователно обидчиви. Всички!
....
Та.... аз дълго мислих преди да пусна темата тук.
И съм убеден, че в този форум се допускат грешки при консултирането. Но съм десеторно-повече убеден, че в този форум при консултирането се допускат стократно по-малко грешки; Най-вече заради факта, че в този форум, правистите с претенции за светИла са малко, и второ, което може би е първо по важност, защото винаги би се появил друг, с компетентност, която би му позволила да направи деликатна забележка на всеки сгрешил.
...
За документите за собственост: Като купувач, имам НА от м. май 2008 г - купувам 1/2 ид. ч. от УПИ-то, имам и скица от АГКК, имам и скица от Общината. Имам и НА на продавача ми - в него пише, че продавача ми купил от неговия продавач - Стоян 1/2 ид. ч. от същия УПИ.
Може би НЕ трябва да имам, но съм се снабдил и с НА на Иван, и с НА на Петър.
В НА на Петър пише, че купува от Стоян 1/2 ид.ч. от същото УПИ. Забележете 1/2 ид. ч.
В НА на Иван пише, че Петър продава, а Иван купува "САМО 1/4 ИД.Ч. " от същото УПИ. (Петър и Иван са баща и син)
Като доказателство по делото имам АКТ на АГКК, с който е констатирала грешката в КК за процесния имот. Имам и отказ на АГКК за поправи КК - отказа е мотивиран с това, че всички заитересовани лица са отказали да подпищат АКТ-а за констатираната грешка.
...
За 'изяждането на хляба' на Ваш колега-адвокат: Ако Ви притеснява, че някой Ваш колега, ще остане гладен, Ви казвам, че без адвокат няма как да мина; Не ми се учи ГПК с всичките му тънкости и нововъведения. Просто си знам възможностите. Така, че някой адвокат със сигурност ще ми вземе парите за адвокатския си хонорар...
По скоро би трябвало да се притеснявате, че Вие-лично няма да вземете тези пари, макар, че с една перфектна консултация, напълно бихте си ги заслужили. Пък и що да не се срещнем...
...
Та... тук моля за петитум (той не може да е толкова дълъг, че да се откажете да ми помогнете). Моля за определяне на ответника (ответника ми е по-неясен и от петитума).
Предварително благодаря!
Последна промяна l____ на 20 Сеп 2008, 10:42, променена общо 1 път
- l____
- Потребител
Мисля, че няма спор, с който да се сезира съда.
По-скоро, настъпилите промени в собствеността и собствениците, както и на промяната на ПУП не са нанесени в КК.
Би трябваяло не да пишете ИМ, а да започнете тази процедура по отразяване на промените в КК е КР.
По-скоро, настъпилите промени в собствеността и собствениците, както и на промяната на ПУП не са нанесени в КК.
Би трябваяло не да пишете ИМ, а да започнете тази процедура по отразяване на промените в КК е КР.
- ivanovna
- Младши потребител
l____ написа:омерен отказ за поправяне на КК.
Предварително благодаря!
Да седнем да ти пишем исковата молба ?!?!?!?!
Като гледам ти даваш консултации , така че се оправяй сам или бегом при адвокат ! http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?p=278583#278583
- d_d
- Потребител
ivanovna написа:Мисля, че няма спор, с който да се сезира съда.
Разбира се, че спор има.
А ако прочетете внимателно първия ми постинг, ще се уверите, че съм започнал процедура по отразяване на промените в КК и КР.
Само че процедурата е такава, че АГКК се изисква съгласие от всички заинтересовани лица, И, когато не го получи, АГКК прави отказ за изменение на КК и КР.
...
Как да го обясня по-ясно?
- l____
- Потребител
d_d написа:
Като гледам ти даваш консултации , така че се оправяй сам или бегом при адвокат !
И къде прочетохте, че искам да ми напишете исковата молба?
Искам да ми помогнете да напишем петитума, който, предполагам, е не повече от 3-4 изречения. ПРЕДПОЛАГАМ.
....
А като съм дал консултация, наруших някави правила ли? Или извърших престъпление? Знам нещичко по въпросите за ПУП - казал съм го. Какво толкова?! В този форум не правите ли това?
За ходенето при адвокат... мисля бях пределно ясен. Ходих. Видях колко знае. Вие не разбрахте ли колко знае светилото, при когото ходих?!
'Айде, стига заяждания.
...
Който иска, нека ми помогне за моя проблем. Моля!
- l____
- Потребител
l____ написа:И къде прочетохте, че искам да ми напишете исковата молба?d_d написа:
Като гледам ти даваш консултации , така че се оправяй сам или бегом при адвокат !
Искам да ми помогнете да напишем петитума, който, предполагам, е не повече от 3-4 изречения. ПРЕДПОЛАГАМ.
....
А като съм дал консултация, наруших някави правила ли? Или извърших престъпление? Знам нещичко по въпросите за ПУП - казал съм го. Какво толкова?! В този форум не правите ли това?
За ходенето при адвокат... мисля бях пределно ясен. Ходих. Видях колко знае. Вие не разбрахте ли колко знае светилото, при когото ходих?!
'Айде, стига заяждания.
Бих искала да попитам как закупихте идеална част от имота, без съгласието на останалите с по 1/ 4 ид.част, защото твърдите че те нищо не желаят да подписват. Във Вашия НА продажба ли пише?
- tarboxx
- Потребител
tarboxx написа: Бих искала да попитам как закупихте идеална част от имота, без съгласието на останалите с по 1/ 4 ид.част, защото твърдите че те нищо не желаят да подписват. Във Вашия НА продажба ли пише?
Заедно с 1/2 ид.ч. от УПИ, купих и сграда от около 50-60 кв.м. - изцяло собственост /с НА/ на моя продавач /и сега вече моя/. Сградата, която купих, не е съсобствена с Иван и Петър. Тя е изцяло на моя продавач. Т.е. била е изцяло собственост на продавача, а сега е 100% моя.
Да, моят НА е за покупко-продажба. Продавайки и купувайки и сградата, "игнорираме" чл.33 от ЗС. Този вариант на покупко-продажба на идеални части, уверен съм че знете, е лигитимен и често прилаган.
С най-голямо удоволствие бих отговорил и на други въпроси, свързани с имота ми. А аз моля за петитум. И за определяне на ответник... Кого трябва да съдя, кажете, моля.
- l____
- Потребител
Ищец, разбира се сте Вие като частен правоприемник на Стоян, по силата на договор за покупко-продажба, сключен с нот.акт...от м.май 2008г., т.е. след допускане на грешката с одобрената КК със Заповед на ИД на АГКК от ....г.
Ответник е само съседа Иван, тъй като имотът е записан само на него.
Иван придобил собственост от Петър, но само 1/4 ид.ч. като Петър е бил собственик на имота към момента на одобряване на КК/предполагам/.
Петитум: Моля да признаете за установено, че е допусната грешка при нанасянето на УПИ...в одобрената КК със Заповед..../...г. и отразяване обема на ПС на страните по делото, като приемете за установено, че правата върху процесния УПИ към момента на одобряване на КК за него са следните:...за ищеца-1/2 ид.ч., за ответника- само 1/4 ид.ч.
Така мисля, тъй като ми се струва, че сте наясно с отговора, ако имате препоръки моля пишете на лични.
Ответник е само съседа Иван, тъй като имотът е записан само на него.
Иван придобил собственост от Петър, но само 1/4 ид.ч. като Петър е бил собственик на имота към момента на одобряване на КК/предполагам/.
Петитум: Моля да признаете за установено, че е допусната грешка при нанасянето на УПИ...в одобрената КК със Заповед..../...г. и отразяване обема на ПС на страните по делото, като приемете за установено, че правата върху процесния УПИ към момента на одобряване на КК за него са следните:...за ищеца-1/2 ид.ч., за ответника- само 1/4 ид.ч.
Така мисля, тъй като ми се струва, че сте наясно с отговора, ако имате препоръки моля пишете на лични.
- ivanovna
- Младши потребител
Да внеса малко уточнения, за да не разсъждаваме и за да не говорим и по различен начин:
Стоян, на 8.10.1956 г продава на Калина 1/2 ид.ч. от УПИ.
Стоян, на 9.10.1956 г продава на Петър 1/2 ид.ч. от УПИ.
Имам оригинал на НА на Калина.
Имам копие от НА на Петър.
......
Петър през 1991 г продава на сина си Иван 1/4 ид.ч. от УПИ-то. Т.е. 1/4 ид.ч. ОСТАВА на бащата Петър.
Имам копие от НА на Иван - НА номер 104/27.02.1991 г.
...........
През 2005 г Кадастралната карта /КК/ на града е одобрена със ЗАПОВЕД... на Директора на АГКК. Допусната е грешка в КК, състояща се в това, че на мястото на УПИ-то има два ПИ с различни идентификатори. Единият ПИ тогава / а и все още/ е записан на името на Калина, а другият ПИ е записан на името на Иван.
Имам издадена скица от АГКК, че през месец април'08, КК на града е такава - единия УПИ е на Калина. Направих справка в АГКК - другия ПИ е записан целия само на Иван - въпреки, че Иван има само 1/4 ид. ч. от УПИ.
През май'08 купувам от Калина 1/2 ид.ч. от УПИ - имам НА.
През септември'08 АГКК съставя АКТ за констатиране на грешка за процесните ПИ и че всъщност са едно УПИ.
През септември'08 получих отказ от АГКК за поправяне на КК, заради отказ на всички заинтересовани лица да подпишат АКТ за констатираната грешка.
.......
Ответници кои са?
Петитума /свързано с ответниците/ нуждае ли се от прецизиране?
......
Петър през 1991 г продава на сина си Иван 1/4 ид.ч. от УПИ-то. Т.е. 1/4 ид.ч. ОСТАВА на бащата Петър.
...........
През 2005 г Кадастралната карта /КК/ на града е одобрена със ЗАПОВЕД... на Директора на АГКК. Допусната е грешка в КК, състояща се в това, че на мястото на УПИ-то има два ПИ с различни идентификатори. Единият ПИ тогава / а и все още/ е записан на името на Калина, а другият ПИ е записан на името на Иван.
Имам издадена скица от АГКК, че през месец април'08, КК на града е такава - единия УПИ е на Калина. Направих справка в АГКК - другия ПИ е записан целия само на Иван - въпреки, че Иван има само 1/4 ид. ч. от УПИ.
През септември'08 АГКК съставя АКТ за констатиране на грешка за процесните ПИ и че всъщност са едно УПИ.
През септември'08 получих отказ от АГКК за поправяне на КК, заради отказ на всички заинтересовани лица да подпишат АКТ за констатираната грешка.
.......
Ответници кои са?
- l____
- Потребител
l____ написа:Да внеса малко уточнения, за да не разсъждаваме и за да не говорим и по различен начин:
......
...........
.......
Ответници кои са?
Възможно е двете ПИ да се обединяват в едно УПИ, ако не отговарят на изискванията за минимални размери по ЗУТ и наистина да има грешка. Проверете всичко още веднъж.
- tarboxx
- Потребител
tarboxx написа:
Възможно е двете ПИ да се обединяват в едно УПИ, ако не отговарят на изискванията за минимални размери по ЗУТ и наистина да има грешка. Проверете всичко още веднъж.
Добре де! Какво общо имат тук изискванията за минимални размери на урегулираните поземлени имоти и факта, че в КК, вместо границите на един УПИ са нанесени две ПИ, съвкупно даващи границите на УПИ.
КОЕ ДА ПРОВЕРЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ? Кадастралната грешка е констатирана и от АГКК. Кое да проверявам още???
- l____
- Потребител
Re: Изменение на одобрена кадастрална карта при наличие на НА
Позволявам си да отговоря на ivanovna за мнението от 19 Сеп 2008 01:56 pm
>Ищец, разбира се сте Вие като частен правоприемник на Стоян, по силата на договор за покупко-продажба, сключен с нот.акт...от м.май 2008г., т.е. след допускане на грешката с одобрената КК със Заповед на ИД на АГКК от ....г. < СЪГЛАСЕН СЪМ!
>Ответник е само съседа Иван, тъй като имотът е записан само на него.< СЪГЛАСЕН СЪМ!
>Иван придобил собственост от Петър, но само 1/4 ид.ч. като Петър е бил собственик на имота към момента на одобряване на КК/предполагам/. > И ПЕТЪР Е БИЛ СОБСТВЕНИК НА 1/4 ИД.Ч. КЪМ МОМЕНТА НА ОДОБРЯВАНЕТО НА КАД. КАРТА!
>Петитум: Моля да признаете за установено, че е допусната грешка при нанасянето на УПИ...в одобрената КК със Заповед..../...г. и отразяване обема на ПС на страните по делото, като приемете за установено, че правата върху процесния УПИ към момента на одобряване на КК за него са следните:...за ищеца-1/2 ид.ч., за ответника- само 1/4 ид.ч. < НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТОВА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИСКАМ ОТ СЪДА ДА ПРИЗНАЕ ОТВЕТНИКА ЗА СОБСТВЕНИК. ОБОСНОВКА ЗА НЕСЪГЛАСИЕТО МИ чл. 26, ал. 2 от ГПК
26 (2) Освен в предвидените от закон случаи никой не може да предявява от свое име чужди права пред съд.
ВЪПРОС;
И ако нямам право да претендирам от чуждо име, ТОГАВА, за Аг. по кадастър, 1/2 ид. ч. от УПИ-то ще остане с неизясненИ собствениЦИ. И какво правим тогава?
Между впрочем: Вчера отново ходих до местната Служба по геодезия, картография и кадастър. Подобен случай досега не са имали. И тъй като са ми лични познати, коментирах с тях възможностите за разрешаване на проблема. Наложиха се две мнения:
ПЪРВОТО - В РАЙОНЕН съд, съдя Иван и Петър/задължително и двамата/ защото са засегнати лица, отказали да признаят грешката в кадастралната карта. Искам съда да установи, че собствеността на УПИ-то е 1/2 + 1/4 + 1/4. И искам и двамата солидарно да ми заплатят разходите за хонорара на адвоката ми и да ми заплатят на мен внесената от мен по делото държавна такса.
ВТОРОТО - В административен съд съдя Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Обаче на мен все ми се струва, че отказът за изменеие на кадастралната карта е постановен законосъобразно....
БРЕХ да ми се невиди! Сложен казус, А-а?
>.....и отразяване обема на ПС на страните по делото, ..... < КАКВО Е 'ПС'? Не знам какво означава съкращението 'ПС' . Ще ми кажете ли?
>Ищец, разбира се сте Вие като частен правоприемник на Стоян, по силата на договор за покупко-продажба, сключен с нот.акт...от м.май 2008г., т.е. след допускане на грешката с одобрената КК със Заповед на ИД на АГКК от ....г. < СЪГЛАСЕН СЪМ!
>Ответник е само съседа Иван, тъй като имотът е записан само на него.< СЪГЛАСЕН СЪМ!
>Иван придобил собственост от Петър, но само 1/4 ид.ч. като Петър е бил собственик на имота към момента на одобряване на КК/предполагам/. > И ПЕТЪР Е БИЛ СОБСТВЕНИК НА 1/4 ИД.Ч. КЪМ МОМЕНТА НА ОДОБРЯВАНЕТО НА КАД. КАРТА!
>Петитум: Моля да признаете за установено, че е допусната грешка при нанасянето на УПИ...в одобрената КК със Заповед..../...г. и отразяване обема на ПС на страните по делото, като приемете за установено, че правата върху процесния УПИ към момента на одобряване на КК за него са следните:...за ищеца-1/2 ид.ч., за ответника- само 1/4 ид.ч. < НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТОВА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИСКАМ ОТ СЪДА ДА ПРИЗНАЕ ОТВЕТНИКА ЗА СОБСТВЕНИК. ОБОСНОВКА ЗА НЕСЪГЛАСИЕТО МИ чл. 26, ал. 2 от ГПК
26 (2) Освен в предвидените от закон случаи никой не може да предявява от свое име чужди права пред съд.
ВЪПРОС;
И ако нямам право да претендирам от чуждо име, ТОГАВА, за Аг. по кадастър, 1/2 ид. ч. от УПИ-то ще остане с неизясненИ собствениЦИ. И какво правим тогава?
Между впрочем: Вчера отново ходих до местната Служба по геодезия, картография и кадастър. Подобен случай досега не са имали. И тъй като са ми лични познати, коментирах с тях възможностите за разрешаване на проблема. Наложиха се две мнения:
ПЪРВОТО - В РАЙОНЕН съд, съдя Иван и Петър/задължително и двамата/ защото са засегнати лица, отказали да признаят грешката в кадастралната карта. Искам съда да установи, че собствеността на УПИ-то е 1/2 + 1/4 + 1/4. И искам и двамата солидарно да ми заплатят разходите за хонорара на адвоката ми и да ми заплатят на мен внесената от мен по делото държавна такса.
ВТОРОТО - В административен съд съдя Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Обаче на мен все ми се струва, че отказът за изменеие на кадастралната карта е постановен законосъобразно....
БРЕХ да ми се невиди! Сложен казус, А-а?
>.....и отразяване обема на ПС на страните по делото, ..... < КАКВО Е 'ПС'? Не знам какво означава съкращението 'ПС' . Ще ми кажете ли?
- l____
- Потребител
Да ме извини питащия, ама казус всъщност няма. Има едно объркване, породено от различните обхвати на действие, които имат различните служби. СК не се занимава и въобще не държи сметка за отношенията възникнали във връзка с приложението на ЗУТ /последните са приоритет на общините/, а само с имотните граници. Затова е закупен УПИ, а в СК съществува ПИ. Уточнявам, че разлика ИМА и тя е съществена.
От друга страна, в качеството на собственик имате право да искате да ви бъде издадена скица на имота, който притежавате. При това положение ще последва отказ, който можете да жалите пред съответния адм. съд. Процедурата е по- лека и ще си спестите всичките главоболия, с които ви товарят сега. Службите следва да си оправят грешките, да си синхронизират инфото между община и СК, а не вие да ги водите за ръка и да ги оправяте чрез тях.
Успех!
От друга страна, в качеството на собственик имате право да искате да ви бъде издадена скица на имота, който притежавате. При това положение ще последва отказ, който можете да жалите пред съответния адм. съд. Процедурата е по- лека и ще си спестите всичките главоболия, с които ви товарят сега. Службите следва да си оправят грешките, да си синхронизират инфото между община и СК, а не вие да ги водите за ръка и да ги оправяте чрез тях.
Успех!
- razli4na
- Активен потребител
КАКВО Е 'ПС'? Не знам какво означава съкращението 'ПС' . Ще ми кажете ли?
ПС е право на собственост. Понякога се ползва и за ПС - послепис.
Успех.
Последна промяна tapizaushi на 29 Яну 2009, 23:26, променена общо 1 път
- tapizaushi
- Потребител
от tapizaushi на 26 Сеп 2008 02:55 pm
ПС е право на собственост.
....
Успех.
За подсказването - БЛАГОДАРЯ!
За пожеланието за успех - СЪЩО БЛАГОДАРЯ!
- l____
- Потребител
ИМА!от razli4na на 26 Сеп 2008 02:29 pm
Да ме извини питащия, ама казус всъщност няма.
Това предположение в случая не е верно!Има едно объркване, породено от различните обхвати на действие, които имат различните служби.
СК не се занимава и въобще не държи сметка за отношенията възникнали във връзка с приложението на ЗУТ /последните са приоритет на общините/, а само с имотните граници. Затова е закупен УПИ, а в СК съществува ПИ.
Ако прочетеш внимателно постингите ми, ще видиш, че тези две изречения нямат нищо общо със случая ми! Всички имаме документи за собственост на УПИ-то.
Уточнявам, че разлика ИМА и тя е съществена.
Съгласен съм, че има разлика между ПИ и УПИ, но в случая границите на УПИ трябва в кадастралната карта да се отразят като граници на ПИ !
Това е АБСОЛЮТНО НЕПРИЛОЖИМА идея, ЗАЩОТО отказите на СГКК не се обжалват в съда. В ЗКИР не е предвидена такава процедура! Може да се обжалва заповед на СГКК, но обжалване на отказ не е предвидено!От друга страна, в качеството на собственик имате право да искате да ви бъде издадена скица на имота, който притежавате. При това положение ще последва отказ, който можете да жалите пред съответния адм. съд. Процедурата е по- лека и ще си спестите всичките главоболия, с които ви товарят сега.
ЕТО ТОВА СЪЩО Е НЕВЪЗМОЖНО, защото е верно, че има ПИ и УПИ. В моя случай границите им трябва да се припокриват напълно, но, както и ти казваш, в общия случай има граници на собственост по ПИ ! И само когато стане дума за осъществяване на някакво строителство, се намесва и понятието УПИ . В моя случай, обаче, от 1956 г собствеността на УПИ-то е била на един собственик. На плановете от 1956 г се вижда, че цялото УПИ е било на Стоян. И Стоян, още през 56-та година е продавал идеални части от УПИСлужбите следва да си оправят грешките, да си синхронизират инфото между община и СК, а не вие да ги водите за ръка и да ги оправяте чрез тях.
БЛАГОДАРЯ!Успех!
razli4na, виждам, че си доста запозната с материята ПИ и УПИ и за несъгласуваността между Общината и СГКК. Виждам, че боравиш и с АПК и знаеш, че процедурите в адм. съд са наистина по-леки.
Ако искаш, вникни в проблема още малко и ми помогни да си изясня какво следва да направя от тук нататък. Моля!
Щото местните величия по вещно-правните въпроси ВЪОБЩЕ не могат "да зацепят" по казуса ми. ВЪОБЩЕ!!!!
А вероятно подобен казус е изключителна рядкост. А може и да е уникален /макар, че не ми се вярва досега никой в държавата да не се е сблъсквал с подобен казус/.
Моля, помогни.
от мод : според нетикета червеният цвят се използва от модератори и администратори. Не го използвай в постове.
- l____
- Потребител
от razli4na на 26 Сеп 2008 02:29 pm
Да ме извини питащия, ама казус всъщност няма.
ИМА!
Има едно объркване, породено от различните обхвати на действие, които имат различните служби.
Това предположение в случая не е верно!
СК не се занимава и въобще не държи сметка за отношенията възникнали във връзка с приложението на ЗУТ /последните са приоритет на общините/, а само с имотните граници. Затова е закупен УПИ, а в СК съществува ПИ.
Ако прочетеш внимателно постингите ми, ще видиш, че тези две изречения нямат нищо общо със случая ми! Всички имаме документи за собственост на УПИ-то.
Уточнявам, че разлика ИМА и тя е съществена.
Съгласен съм, че има разлика между ПИ и УПИ, но в случая границите на УПИ трябва в кадастралната карта да се отразят като граници на ПИ !
От друга страна, в качеството на собственик имате право да искате да ви бъде издадена скица на имота, който притежавате. При това положение ще последва отказ, който можете да жалите пред съответния адм. съд. Процедурата е по- лека и ще си спестите всичките главоболия, с които ви товарят сега.
Това е АБСОЛЮТНО НЕПРИЛОЖИМА идея, ЗАЩОТО отказите на СГКК не се обжалват в съда. В ЗКИР не е предвидена такава процедура! Може да се обжалва заповед на СГКК, но обжалване на отказ не е предвидено!
Службите следва да си оправят грешките, да си синхронизират инфото между община и СК, а не вие да ги водите за ръка и да ги оправяте чрез тях.
ЕТО ТОВА СЪЩО Е НЕВЪЗМОЖНО, защото е верно, че има ПИ и УПИ. В моя случай границите им трябва да се припокриват напълно, но, както и ти казваш, в общия случай има граници на собственост по ПИ ! И само когато стане дума за осъществяване на някакво строителство, се намесва и понятието УПИ . В моя случай, обаче, от 1956 г собствеността на УПИ-то е била на един собственик. На плановете от 1956 г се вижда, че цялото УПИ е било на Стоян. И Стоян, още през 56-та година е продавал идеални части от УПИ
Успех!
БЛАГОДАРЯ!
razli4na, виждам, че си доста запозната с материята ПИ и УПИ и за несъгласуваността между Общината и СГКК. Виждам, че боравиш и с АПК и знаеш, че процедурите в адм. съд са наистина по-леки.
Ако искаш, вникни в проблема още малко и ми помогни да си изясня какво следва да направя от тук нататък. Моля!
Щото местните величия по вещно-правните въпроси ВЪОБЩЕ не могат "да зацепят" по казуса ми. ВЪОБЩЕ!!!!
А вероятно подобен казус е изключителна рядкост. А може и да е уникален /макар, че не ми се вярва досега никой в държавата да не се е сблъсквал с подобен казус/.
Моля, помогни.
- l____
- Потребител
Да ти помогна /извинявай, ама ти първи мина на "ти", ок, за мен няма проблем/, но първо ми изясни ти колега ли си?
- razli4na
- Активен потребител
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|