начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ЕООД с основна дейност арх. проектиране

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕООД с основна дейност арх. проектиране

Мнениеот t0nk00 » 19 Май 2012, 18:27

Здравейте.

Имам намерението да регистрирам ЕООД с основна дейност Архитектурно проектиране, но самият аз все още не съм архитект. Задължително ли е да наема такъв (разбира се с пълна проектантска правоспособност) на постоянен трудов договор или може да работим с него и чрез граждански договор за изработка, за всеки отделен проект? Така или иначе изискването на КАБ е проекта да бъде подписан и подпечатан от архитект с ППП. Щом аз самият не съм архитект, но съм управител на ЕООД-то с основна дейност арх. проектиране мога ли да подписвам договори за проучване и проектиране или е необходимо архитекта да го прави.

Предварително благодаря за информацията.
Надявам се, че подобна тема би била полезна и на други колеги.
t0nk00
Нов потребител

Re: ЕООД с основна дейност арх. проектиране

Мнениеот t0nk00 » 29 Май 2012, 19:16

Моля модераторите да преместят темата в подходящ раздел, ако не съм я поставил в правилния такъв.
t0nk00
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Май 2012, 06:46

t0nk00! Немате никакъв проблем! Единственото като требе да внимавате е да не придобиете един ден ограничена проектантска правоспособност (ОПП) защото "изначално премъдрият законодател" е турил една забрана в чл.8 изр. второ ЗКАИИП която гласи "Проектантите с ограничена проектантска правоспособност не могат да назначават за свои служители по трудов договор проектанти с пълна проектантска правоспособност.". Това съвсем не означава че ЕООД, като самостоятелно юридическо лице не може да го направи, както и всяко друго лице което е търговец без качеството на "проектант с ОПП", да не говорим, че разпоредбата визира само трудовите договори, но не и гражданските такива. При елементарна гъвкавост от Ваша страна няма да Ви е трудно да назначите проектант с пълна проектантска правоспособност (ППП) във фирмата си особено сега - гладни са горките, но пък си придават важност!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот t0nk00 » 30 Май 2012, 17:34

Благодаря julyanvonemona !

Моят проблем е именно, че след около година ще придобия ограничена проектантска правоспособност (ОПП). От тук следва, че ако аз създам още сега своята фирма в един момент тя ще е извън закона. Затова по-скоро се интересувам дали ако работя с проектант с пълна проектантска правоспособност (ППП) само на граждански договор за изработка без фактически да го наемам на трудов договор и да му плащам осигуровки, ще има проблем. Например да минават проектите, които излизат от моята фирма с неговия подпис и печат, в общината.

До скоро аз работех във фирмата на този архитект, но сега нещата се обръщат и искам отново да работим заедно и законно, но с моята бъдеща фирма.

Предварително благодаря за отговорите и разяснението. От тях зависи дали да си вложа спестяванията или не. Все пак живеем в правова държава и аз искам да спазвам законите.

Поздрави.
t0nk00
Нов потребител

Мнениеот t0nk00 » 30 Май 2012, 19:16

Възниква още един казус. Договорите за устройствени схеми и инвестиционни проекти от първа до четвърта категория задължително се регистрират в КАБ (в едномесечен срок, чл.29, (3) от ЗКАИИП) и то от архитект с ППП. Щом аз, в качеството си на управител на фирмата, подписвам договора за проектиране с инвеститора, то този договор не може да бъде регистриран в съответното регионално звено на КАБ, защото нямам ППП. Законен ли е всъщност този договор за проектиране при условие, че фирмата с него предоставя съответната услуга, а именно изготвянето на проект от проектанти с ППП (не само архитекта, но и съответните специалисти по отделните части).
t0nk00
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 30 Май 2012, 20:00

t0nk00 написа:Възниква още един казус. Договорите за устройствени схеми и инвестиционни проекти от първа до четвърта категория задължително се регистрират в КАБ (в едномесечен срок, чл.29, (3) от ЗКАИИП) и то от архитект с ППП. Щом аз, в качеството си на управител на фирмата, подписвам договора за проектиране с инвеститора, то този договор не може да бъде регистриран в съответното регионално звено на КАБ, защото нямам ППП. Законен ли е всъщност този договор за проектиране при условие, че фирмата с него предоставя съответната услуга, а именно изготвянето на проект от проектанти с ППП (не само архитекта, но и съответните специалисти по отделните части).

Ами, Вие ще си сключите последващите 12-13 договора с проектантите по всички части, съобразно изискванията на съответните камари ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот t0nk00 » 31 Май 2012, 12:11

emilgrigorov, това е въпроса - каква да е формата на този договор за да не си противоречи с чл.8 изр. второ ЗКАИИП която гласи "Проектантите с ограничена проектантска правоспособност не могат да назначават за свои служители по трудов договор проектанти с пълна проектантска правоспособност."

Според мен първият вариант е да сключа граждански договор за изработка с всеки специалист. Вторият вариант е моята фирма да сключи договор за проучване и проектиране с друга фирма, която разполага с всички специалисти (или ще си сключва договори с тях) т.е. аз се явявам един вид посредник. Това довеждали до проблеми с моя клиент, който всъщност е и инвеститор за целия проект.

Целта е да защитя интереса и на клиента и на специалистите, с които работя и да не подвеждам или мамя никой.
t0nk00
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 31 Май 2012, 18:31

Няма законова забрана да сключите договор за проектиране с възложителя (комплексно проектиране, вероятно), а също така - и същите такива договори за проектиране със специалистите, но вече като възложител, за конкретните части.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Май 2012, 18:54

Договорите за устройствени схеми и инвестиционни проекти от първа до четвърта категория задължително се регистрират в КАБ (в едномесечен срок, чл.29, (3) от ЗКАИИП)
и то от архитект с ППП. Вникнете малко в ето този пасаж от предишниян ми пост, а именно
"....Това съвсем не означава че ЕООД, като самостоятелно юридическо лице не може да го направи...."
и ще се убедите че дори и да придобиете ОПП - нямате никакъв проблем като управител на ЕООД!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот t0nk00 » 31 Май 2012, 19:51

Мисля, че ми се изясниха нещата, особено след последния пост.

Моля да ми препоръчате юрист(ти) от гр.Варна или района, който се занимава с подобни въпроси в областта на проектирането и строителството, като цяло.

Още веднъж едно голямо Благодаря!
t0nk00
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Май 2012, 21:15

Балчик Става ли?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот t0nk00 » 01 Юни 2012, 19:30

Става и Балчик. Все пак не смятам да му губя времето всекидневно, а при по-специфични въпроси.
t0nk00
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2012, 21:23

Обадете се на един друг участник във форума poli_g. От форумните и изяви личи че е с буден ум, макар и да обича да се шегува!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация