начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Трафопост и право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трафопост и право на строеж

Мнениеот avienda » 15 Юли 2011, 11:59

Здравейте
Търсих дълго във форума, но не намерих отговор на това което ме вълнува.
Закупихме парцел със сменен статут за жилищно застрояване. Парцела ни е бил общ със съседен, но разделен в последствие. Имаме ПУП-а и плана за ЕЛ. В него има предвидено място за трафопост в съседния парцел. Сега подадохме искане за сключване на окончателен договор с ЕВН, но те ни отговориха, че собственика да съседния имот трябва да отиде сам при тях и да пожелае да им даде право на строеж сам, без те да са длъжни да го викат. При разговорите ни той се съгласи, но вече доста време не е отишъл и от ЕВН вдигат рамене. Какви са нашите права ни в този случай, и наистина ли ЕВН не са длъжни да го търсят? Как да постъпим от тук нататък? Има ли адвокати в Пловдив, занимаващи се с такива казуси с ЕВН?
Имаме сграда в груб строеж на настоящия етап в нашия парцел.
Благодаря ви предварително за вниманието.
avienda
Нов потребител

Re: Трафопост и право на строеж

Мнениеот avienda » 20 Юли 2011, 10:09

Здравейте отново,
Бихте ли ми помогнали, не знам дори към кой адвокат да се обърна, тъй като според мен трябва да е вещ по дела с ЕВН или други ЕРП
Благодаря ви предварително!
avienda
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 21 Юли 2011, 16:41

Наистина от ЕВН не са длъжни да търсят съседа Ви, за да им учреди той право на строеж. Това е така, защото законодателят е преценил, че тези неща следва да се уреждат на договорен принцип, без упражняване на административна и/или друга принуда. А и ЕВН са просто едно търговско дружество, все пак, макар и монополист за територията. Ако не Ви устройва нежеланието му да сключи договор с ЕВН - поискайте виза за трафопост във Вашия имот, и се договорете с ЕВН.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Юли 2011, 17:22

magodeoz, а дали в план-схемата "неразделна част от ПУП" според чл.108 (2) ЗУТ се предвижда изграждането на трафопост в имота на съседа?.....
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 21 Юли 2011, 17:32

julyanvonemona, а дали това е от съществено значение?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Юли 2011, 17:51

Дали наистина.....
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот avienda » 22 Юли 2011, 11:05

Здравейте
Благодаря ви за отговорите, така предполагах и аз - че не са длъжни.
В план-схемата е предвидено изграждането на трафопост в имота на съседа ни.
Вчера съседа ни е отишъл в ЕВН все пак, но ... те са му казали че искат да им даде право на строеж за 24 кв.м. (за трафопост от 6 кв.м. и подстъпите към него). Имота на съседа ни обаче е малък (нашия също) и той не желае да даде място, тъй като му остава много малко място. за строеж. Ние също не можем да отдадем защото вече сме построили къща.
Получава се омагьосан кръг. Не разбирам как общината ти дава разрешително за строеж, а в същото време държавата не принуждава ЕВН да ти прекара ток. Влагаш пари в проекти, строежи и т.н., и накрая - няма ток?
В безизходица сме ....

П.С. Никой около нашите парцели не може да отдаде за трафопост, тъй като са земеделски земи. ЕВН не прави трафопостове върху земеделски земи. Отново омагьосан кръг.
avienda
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2011, 11:42

Поради факта че план-схемата за която става дума представлява неразделна част от ПУП, отнасяща се до обща инфраструктурна мрежа и ако тази план схема предвижда трафопост в имота на комшията Ви то бщината следва до отчужди по аргумент на чл 205 т.2 ЗУТ съответни части от двора на комшията с оглед да се ситуира посоченият трафопост
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Юли 2011, 12:09

Да отчужди - кое? Не може да се отчужди целия имот на комшията, само защото в него е предвидено да се разположи трафопост. Това може да стане само ако имотът е отреден за обект - публична собственост. Очевидно случаят не е такъв. В случая е приложим чл. 207 от ЗУТ, ако има желание за това. Хипотезите на чл. 206 едва ли са за предпочитане.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот avienda » 22 Юли 2011, 13:51

До колкото разбирам от това което прочетох в цитираните членове на закона, все пак имаме някакъв шанс... Възможно ли е да ми препоръчате адвокат от Пловдив (освен ако вие не сте от Пловдив), който е вещ по такива дела, за да потърсим решение.
Благодаря предварително.
avienda
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Юли 2011, 17:06

Преди всичко не съм от Пловдив! а иначе magodeoz e прав че чл.207 ЗУТ е по питумен макар и по чл.206 ЗУТ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот avienda » 29 Юли 2011, 13:19

Има някакво раздвижване по нашия въпрос, но е в друга насока. Оказа се, че наблизо има частен мачтов трафопост. Собственика ни предлага да си купим киловати от него, иска по 100 лв на киловат. Но ... ЕВН заявяват, че щом трафа е частен, те нямат отношения към това. Истина ли е това?
avienda
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Юли 2011, 15:36

Да!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот avienda » 29 Юли 2011, 16:12

А при положение че имаме договор със собственика за прехвърляне на тези 15 киловата? Защо отказват ЕВН да ни дадат партида?
avienda
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Юли 2011, 19:09

Не знам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация