начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Как законово се тълкува метална стълба?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Как законово се тълкува метална стълба?

Мнениеот magodeoz » 16 Апр 2010, 18:49

Такива кафенета ги имаше много през 90-те (по покривите на гаражите и т. н.) Постепенно отпаднаха. Това да не е накъв рецидив?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 16 Апр 2010, 20:04

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 19:40, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Апр 2010, 20:39

Хвърлих боб, но ми показа само руса жена в червено ламборджини. Това е положението.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот liusien » 17 Апр 2010, 00:42

Здравейте!
Преди време бях пуснал във форума друга молба за помощ. За да не пиша отново надълго и широко ще постна линк към темата ми там...

viewtopic.php?f=26&t=40926

Много неща съм описал там, но ако има нещо което съм пропуснал - питайте и при първа възможност веднага ще отговоря! Сградата на кафенето бе узаконена тогава по указание на Главния държавен инспектор тогава - госпожа Светлана Гебрева /мир на праха й!/ на основание §27 ЗИД на ЗТСУ ПЗР. Молбата за узаконяване е подадена на 21.12.1998 год. По силата на §16 т.2 от ПР на ЗУТ към днешна дата, от ДНСК нямат право да ми пипнат строежа /пристройката/ заради която Акта за узаконяване съда го е приел за "нищожен". Махнах изгнилата дървена стълба и искам да монтирам метална еднораменна стълба, която е много по-здрава и няма да имам проблем с нея много години напред! Явно каквото и да предприема - ще трябва да се консултирам с хората в общината и каквото кажат... само да не ме излъжат отново! :idea: А от това най-много ме е страх! Няма за първи път да "сърбам попарата" им, защото определено работят в интерес на съседа, заради който са всичките ми проблеми!!! :idea: :idea: :idea:
Аватар
liusien
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Апр 2010, 22:09

Изчетох внимателно всичко до тук, включително и направената препратка към другата тема. Най-важното е, че прогласената от съда нищожност на акта за узаконяване е нещо с няколко степени по-страшно от това съдът да го е отменил изрично, най- малкото поради факта че нищожността на АУ не е породила никакви последици - от дата когато този акт е подписан нито назад във времето нито напред към днешна дата. Това фигуративно казано е все едно някой някъде да е написал, че задължава крава е снесе кокоше яйце! Нищожността е нещо никога несъществувало и никой от него не може да черпят никакви правни последици т.е. обекта е бил незаконен, през цялото време включително и през времето когато някой е написал АУ. А да пристрояваш незаконен строеж със стълба (от каквото и да е направена и на каквото и разстояние да е от съседния УПИ) е в нарушение на чл.147 ал.7 ЗУТ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот liusien » 18 Апр 2010, 01:24

julyanvonemona написа:............... Нищожността е нещо никога несъществувало и никой от него не може да черпят никакви правни последици т.е. обекта е бил незаконен, през цялото време включително и през времето когато някой е написал АУ. А да пристрояваш незаконен строеж със стълба (от каквото и да е направена и на каквото и разстояние да е от съседния УПИ) е в нарушение на чл.147 ал.7 ЗУТ.

От написаното тук, разбирам две неща /ако разсъждавам правилно, разбира се/:

- За направата на нова стълба - трябва да искам разрешение за "строеж" от общината...
- Имам право да търся обезщетение от общината за "пропуснати ползи"...

След като се направи стълбата, чак тогава мога да подновя процедурата по узаконяване на всичко...
Аватар
liusien
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Апр 2010, 12:22

Ако стълбата води към терасата на незаконен обект забравете за винаги разрешение за строеж да ви бъде издадено!
Забравете и за пропуснатите ползи произтичащи от периода когато т.н. АУ е битувал в пространството, преди или след това! Още веднъж Ви казвам! Акт
за узаконяване ниекога не е съществувал!!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 18 Апр 2010, 12:27

liusien написа:При сегашното положение стълбата която преди две години имаше отстояние повече от три метра от регулационната линия, днес е на не повече от десетина сантиметра от оградата... Ти направо се оля и ни взе за канарчета! Оградата да не от жив плет, който за две години е избуял на 2.90 м

liusien написа:От написаното тук, разбирам две неща /ако разсъждавам правилно, разбира се/нищо не си разбрал и изобщо не разсъждаваш правилно, защото май си обиден на целия свят :
- За направата на нова стълба - трябва да искам разрешение за "строеж" от общината... Трябва да са луди, за да издадат РС за стълба!
- Имам право да търся обезщетение от общината за "пропуснати ползи"...Да бе..., те се чудят кой още да обезщетят и за какво!
След като се направи стълбата Ако си нямаш друга работа, чак тогава мога да подновя забрави процедурата по узаконяване СПАСЯВАНЕна всичко... на ЧАСТИ от всичкото

Нямаш работа в общината и там се ходи с ИСКАНЕ за ..., подготвено от специалисти и прависти -при твоя случай-задължително, придружено с необходимите документи по разни закони и наредби :roll:
Де факто може и да имаш кафене (без стълба :D ), но де юре - нямаш нищо :idea: И ако не възложиш нещата на компетентни хора, има още много да патиш :cry:
anserk
Активен потребител

Мнениеот anserk » 18 Апр 2010, 13:27

На Вниманито на: julyanvonemona и magodeoz
julyanvonemona написа:magodeoz, бъди милостив и не разработвай повече anserk защото сам знаеш какви последствия може да има това за него. Може да се окаже че градоустройствена основа няма, а от тук и приложимост на хипотезата по чл..225 ал.2т.1 ЗУТ.

Не знам защо сте останали с впечатление, че си падам по тоя ЧЛЕН :cry:
поне до сега не сме допуснали (да не чуе дявола :mrgreen: ) нито една заповед за изпълнение. Вярно, с помощта на адвокатите и съда :D
На въпроса: по нашия казус има КЗРП от 1996 г. за ниско ЖС. Има куп разрешения - РС, АУ, одобрени проекти, "частични" прот.обр.2 ... от двете страни на оградата на две УПИ-та в полите на Витоша.Няма РДНСК, община, жалби, но няма и РП и НА (плащат си данъци, но не се знае за какво) за пристроеното, надстроено и т.н. по ЗТСУ, Наредба 5, ЗУТ и ... Проблема е: намалените отстояния - единия си е затворил колонадата ( с РС за надстройка от 1996 г.на 1.5м от границата) за зимна градина, а другия си е покрил басейна (вс. шадраван, с 2 бр. РС по чл.147ал.1 т.4 и чл.50 ал.1 т.1). Съгласие на устни договорки до тази година, когато вече договарящите ги няма. Та сега трябва да допълним пропуските от миналото.
Има двама готини адвокати от двете страни, на които при среща в общината при кмета са им казали да наемат стр. надзор с "докладче" (V-та категория) да вкара преписката и поиска УП.
Разговарях с гл. архитект (практика) и неговия вариант е РУП. Предложихме нот.зав.съгласие, тъй като "басейна" е допълващо, а остъклената колонада да я минем също като допълващо. На изчакване сме, защото има известен проблем и с дворищната регулация - адвокатите там действат с двете страни!
Та това ни е колебанието: да стане без РУП , а с нот.съгласие като допълващо, а защо не и като временно (шадравана е временен), а покриването -допълващо. Абе..., една кашичка....
anserk
Активен потребител

Мнениеот liusien » 18 Апр 2010, 23:13

Уважаеми специалисти, в този форум пуснах теми благодарение на които ми стана ясно какво да направя в бъдеще. Тази сфера се оказа много деликатна и човек като мен, който не знае законите, не може да ги търкува и най-вече да ги прилага - може да направи страхотна каша!!! Поне за сега се спирам с въпросите си и ако някой ден нещо не ми е ясно - отново ще ви попитам!
Желая ви спорна работа и за всичко писано към мен - огромно БЛАГОДАРЯ!!!
Аватар
liusien
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 19 Апр 2010, 19:47

anserk, това са все различни бири (така да се каже). Няма ли нещо системанизирано, годно за анализ? Или от общината чакат на "докладчето"?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 20 Апр 2010, 19:36

Наистина са две бири, но ще ги пием в края на май, затова бутнах папките в долното чекмедже на бюрото :wink:
Но ще питам за съвет по-късно :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 20 Апр 2010, 22:02

В края на май вече се пие узо с малко лед във висока тънкостенна чаша.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 21 Апр 2010, 00:33

Верно е, но това ние го правим в края на септември-началото на октомври, на едни острови - там при византийците :wink:
Дано да втасат до тогава и нашите, и техните дела :D
anserk
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация