начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Законен ли е даден имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Законен ли е даден имот

Мнениеот jacky2006 » 03 Мар 2010, 14:41

Здравейте!
Имам следния въпрос - как мога да разбера дали даден имот е законен? Проверката се прави в общината (както всичо друго най вероятно) по скоро ме интересува какви документи ми трябват за да проверя това и каква молба трябва да подам. Имотът се намира в съседно на нашето УПИ.

Интересуваме и къде в закона е описано отстоянието на жилищна сграда от друга жилищна сграда, кой измерва това отстояние и какви са наказателните действия? Ако две сгради са на 1 метър разстояние, коя от сградите или собственик на сградите е виновен ако и за двете е имало акт 16?
jacky2006
Младши потребител

Re: Законен ли е даден имот

Мнениеот probcho » 03 Мар 2010, 14:59

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:06, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот jacky2006 » 03 Мар 2010, 15:40

Имотите са жилищна сграда и къща, в два отделни парцела, на различни собственици. Сградите нямат дори 1 метър една от друга, но все пак аз не съм експерт. Законен е според мен пак като човек не-експерт - строеж за който не е имало разрешение и не е отразен че съществува и подлежи на събаряне. Въпросът е какъв правния термин и как се остановява законността на такъв имот. Питайте за още детайли, просто не знаех от каква информация се нуждаете.
Благодаря ви за коментара!
jacky2006
Младши потребител

Мнениеот probcho » 03 Мар 2010, 16:11

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:07, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот jacky2006 » 03 Мар 2010, 18:28

Едната сграда е на 4 етажа, другата на 1. Да имат прозорци един срещу друг! при това :roll: . Високата сграда е нова, ниската е стара, нямам идея кога е строена, почти рушаща се, прилича на пристройка по скоро, за ограда дори не мога да ви опиша как са разделени. Аз съм собственик на имот в 4-етажната сграда и наличието на нещо което може да се събори всеки момент ме притеснява много. Твърде голямата близост също... макар че ако някой чете ще каже защо не съм забелязала че са толкова близо като съм си купила имота, но човек не може всичко да забелязва и от всичко да разбира...
Да иначе имах в предвид НЕзаконна :)
jacky2006
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Мар 2010, 21:51

jacky2006,възможни са редица хипотези при които това "съжителство" да се окаже напълно законно и други, при които да се окаже обратното. Трябва да се видят и документи , а и от съществено значение може да се окаже и кога и как е възникнал имота със старата сграда във вида в който е в момента!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Мар 2010, 22:02

Според мен грешно употребявате понятието "парцел". Това е урегулиран имот с граници - регулационни линии. В този смисъл да бъде законно построена нова сграда на 1 м от вътрешна регулационна линия, или на самата регулационна линия, но с прозорци (освен временни) е много малко вероятно. По-вероятно е двете сгради да са в един парцел, и старата да е останала като непремахнат временен строеж.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот jacky2006 » 04 Мар 2010, 14:56

Да напълно е възможно, извинявам се за неточностите в термините. Двата имота с както вие казвате са урегулирани имоти с граница. Новата сграда си е построена точно така и всички прозорци са от тази посока :-), апартаментите по западната страна нямат друга възможност за разполагане на прозорци :-), двете сгради НЕ СА в един парцел, а в старата живеят хора ... все още. Мерси за коментарите!
jacky2006
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация