начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

узаконяване на строеж от преди 25 г.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

узаконяване на строеж от преди 25 г.

Мнениеот albena » 29 Сеп 2003, 11:00

Имам построени 2 стаи на собствена земя преди 25 г. в София. Какво трябва да направя за да я узаконя.Ако имате информация ,моля изпратете я.
albena
Нов потребител

Re: узаконяване на строеж от преди 25 г.

Мнениеот adv. Yuliyan Dimitrov » 07 Окт 2003, 09:30

помислете и върху следния вариант:
Проверете постройката има ли я в скицата на имота, издадена от общината, т.е. нанесена ли е в кадастралния план. Ако е нанесена, можете да си извадите нотариален акт по обстоятелствена проверка, след като получите удостоверение от общината по §16 ал.1 от ЗУТ - за това трябва да подадете молба да общината като декларирате /а ако имате и някакви документи - да ги приложите/, че строежа е изграден преди 01.04.1987г.
adv. Yuliyan Dimitrov

Мнениеот AD » 07 Окт 2003, 14:52

Бихте ли изяснили въпроса си: искате да узаконите земята или двете стаи?
AD
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Фев 2010, 22:59

Строителството не може да се узакони! А режимът на търпимост по §16 ал.1 ДР на ЗУТ важи за обекти по стари от 25 години.
Придобивната давност (10 години) е налице, освен ако имота не е от тези собственост на общината или държавата за които има прекъсване на тази давност!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Фев 2010, 16:57

§16 (1) от ДР на ЗУТ върши работа - това са 23 и повече години. Освен това датата е 07.04.1987 г. Придобивната давност няма нищо общо, освен ако земята не е съсобствена, но Вие пишете "собствена". Дали постройката е нанесена или не в кадастралния план също не е от съществено значение. Нотариалният акт ще бъде на база на удостоверението за търпимост, а не по обстоятелствена проверка.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Фев 2010, 17:08

Зная че придобивната давност няма нищо общо нито към режима на търпимост нито към узаконяването. Отговорът беше към основният въпрос където задаващият го вплита и правата на собственост. Единствената ми грешка е че първоначалният пост е пуснат 2003 и към онова време 25-те години назад вкарват строежа в режима по 16 ал.1 ЗУТ, а аз вадя 25 години от днешна дата и затова малко ми се объркаха сметките.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация