- Дата и час: 22 Ное 2024, 11:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съседи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
съседи
През 2002г.построих къща на 3 ет.на наклонен терен.Според кадастралният план съседа има право да построи нъща на калкан с моята,предполагам,че поради тази причина проектанта на моятя къща не е проектирал хидроизолация на калкана по скоро на основите на калкана и сега при всеки що-годе сериозен дъжд къщата ми се пълни с вода тъй като незастроеното место е около 1 декар и наклона е голям.Искам да направя дренаж на основите от към калкана но съседът не ми разрешава ,тъй като съм щял да му съсипя тревата .Някой може ли да ми даде съвет ,как да се измъкна от това положение,че вече съм пишман защо съм си направил къща.
- mag2mag
- Нов потребител
Re: съседи
mag2mag написа:Някой може ли да ми даде съвет ,как да се измъкна от това положение,че вече съм пишман защо съм си направил къща.
Обикновенно дренаж се прави напречно на наклона и на определено разстояние от сградата. Най-добре се обърнете към хидроинженер- да огледа, да прецени и предложи вариант.
Дренаж по калкана не е най-удачното решение и трябва да се види на място!
Успех
- anserk
- Активен потребител
Ако е изпълнено това условие и дренажа трябва да е в имота на съседа ви без неговото съгласие нищо нама да стане. Не разбрах какво точно се пълни Мазето или къщата. Ако има мазе и то се пълни има и друг варянт, не най добрия но варянт. Уточнете сеanserk написа:Обикновенно дренаж се прави напречно на наклона и на определено разстояние от сградата
- nikonik
- Младши потребител
До anserk.Дренаж,то се знае какво е,копаеш до основите,полагаж тръби,налагаж отгоре филц и пдравняваш, дренажа естесвено се извършва в парцела на съседа защото това е налкан.Теренът е такъв,че отпред и от двете страни на къщата аз съм го стравнил на нивото на улицата ,а от срана на калкана съм на 2.5м.под земята.Приземния етаж е гаражи и мазета.При добро желание и разбиране от съседа аз знам какво да направя,работата е в това ,че той не иска да чуе за каквото и да е копане за да не му повредя тревата особено сестра му.Те са някакви реститути.Аз сигурно помня от по-отдавна от тебе/с извинение/но струва ми се,че около преди тридесетина години имаше някакъв закон или наредба,които задължаваше собствениците сами да заустват отточните води от тяхната собственост и да ги насочват към определени за това места т.е.към канализацията . Интересува ме не толкова техническата страна на въпроса колкото юридическата.Съществува ли някакъв нормативен акт който да ми разреши да извърша необходимите действия или да задължи съседа да ги извърши.Благодаря.P.S. Сега като го прочето видях,че съм допуснал двусмислие за тревата и сестрата но както и да е.
- mag2mag
- Нов потребител
ЧНГ на всички от форума,желая здраве и щастие и успешна 2010 година.
УСПЕХ
УСПЕХ
- mag2mag
- Нов потребител
ЧЕСТИТА НОВАТА 2010 Г. НА ВСИЧКИ ФОРУМЦИ
КАК Е СВИНСКОТО И ВИНСКОТО
НАЗДРАВЕ
Въпроса не е юридически, а технически! И... от ДРЕНАЖИ поне разбрах, че не сте в час
Нямате право на дренаж по калкана в съседния имот поне по всичките наредби и правила, които аз знам! Ами като реши да си вдига строеж съседада ви? Върху дренажа ли? Кой вкарва дренаж в основи? Поради допуснат пропуск при строежа на нулевия ви цикъл, сега съседа ли трябва да го отнесе
Има си ред технически начини да си изолирате влагата от гаражите!ХИДРОИНЖЕНЕР (може да е с второ - юридическо, но първото да е техническо)
КАК Е СВИНСКОТО И ВИНСКОТО
НАЗДРАВЕ
mag2mag написа:Дренаж,то се знае какво е,копаеш до основите,полагаж тръби,налагаж отгоре филц и пдравняваш, дренажа естесвено се извършва в парцела на съседа защото това е налкан.Теренът е такъв,че отпред и от двете страни на къщата аз съм го стравнил на нивото на улицата ,а от срана на калкана съм на 2.5м.под земята.Приземния етаж е гаражи и мазета.
Въпроса не е юридически, а технически! И... от ДРЕНАЖИ поне разбрах, че не сте в час
Нямате право на дренаж по калкана в съседния имот поне по всичките наредби и правила, които аз знам! Ами като реши да си вдига строеж съседада ви? Върху дренажа ли? Кой вкарва дренаж в основи? Поради допуснат пропуск при строежа на нулевия ви цикъл, сега съседа ли трябва да го отнесе
Има си ред технически начини да си изолирате влагата от гаражите!ХИДРОИНЖЕНЕР (може да е с второ - юридическо, но първото да е техническо)
- anserk
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|