Здравейте,
Казусът, с който се обръщам за съдействие е следният:
През м. Май 2008 г. закупих апартамент в сграда с Акт 14. След изплащането на цялата сума, апартаментът ми бе прехвърлен (м. Септември) и притежавам Нотариален Акт.
Срокът на предаване на сградата бе 30.11.2008 г., а към настоящия момент сградата не само не е довършена, но и по нея не се работи. В предварителният договор, споменат в Нотариалния Акт има клауза за неустойки. Аз забавих плащането на една малка част от апартамента с една седмица и според клаузите в договора платих предвидената неустойка.
Тъй като забавянето на сградата е повече от 5 мес., се опитах да си потърся правата и последва следното:
1) Фирмата, от която купих апартамента се оказа просто собственик и от своя страна има договор със строителна фирма и тъй като е записано в Нот. Акт, че
ми се цедират правата по въпросния договор м/у продавача и строителя, аз нямам основание да търся неустойка, от тези, на които съм платил и с които съм подписал договор, а трябва да търся строителната фирма. Истина ли е това?
2) От строителната фирма ми казват, че в сградата не се работи, защото част от собствениците са отказали да платят такса за присъединяване към ЧЕЗ. Аз лично отдавна съм платил. Твърди се, че няма да има Акт 16, докато всички не платят. Възможна ли е такава постановка?
Имате ли впечатления от това дали има смисъл да се завежда дело за неустойките( до момента около 2000Евро) срещу строителната фирма, при положение, че е създадена само за строежа на тази сграда и след завършването и ще бъде ликвидирана?
Предварително благодаря!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 05:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сграда - забавяне на строителните дейности
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Сграда - забавяне на строителните дейности
Малко е объкано питането, цесия на вземане ли има, или прехвърляне на задължения. Кой е цедент и кой е цесионер?
Би имало смисъл, но само при възможност за своевременно искане за вписване на обезпечение върху някой от имотите на цедента (собственика?) за размера на иска за неустойка, разбирам че цесионера (строителя?) няма собственост в сградата и то в случай, че можете да докажете, че не сте дали съгласие за прехвърлянето?!на задълженията по договора за строителство.
Трето лице може да замести длъжника само с изрично съгласие на кредитора. Заместеният длъжник се освобождава от отговорност към кредитора. (чл.102 ЗЗД). Приемаме, че вие сте кредитора който трябва да получи платеното готово жилище.
Вашия длъжник е продавача, който не ви е предал жилищото, тогава той може да бъде заместен от строителя, само с вашето съгласие. След като това е вписано в нотариалният акт означава, че Вие сте дали изричното си съгласие и тогава собственика се освобождава от отговорност, можете да имате претенции само към строителя.
Би имало смисъл, но само при възможност за своевременно искане за вписване на обезпечение върху някой от имотите на цедента (собственика?) за размера на иска за неустойка, разбирам че цесионера (строителя?) няма собственост в сградата и то в случай, че можете да докажете, че не сте дали съгласие за прехвърлянето?!на задълженията по договора за строителство.
Трето лице може да замести длъжника само с изрично съгласие на кредитора. Заместеният длъжник се освобождава от отговорност към кредитора. (чл.102 ЗЗД). Приемаме, че вие сте кредитора който трябва да получи платеното готово жилище.
Вашия длъжник е продавача, който не ви е предал жилищото, тогава той може да бъде заместен от строителя, само с вашето съгласие. След като това е вписано в нотариалният акт означава, че Вие сте дали изричното си съгласие и тогава собственика се освобождава от отговорност, можете да имате претенции само към строителя.
-
wladi - Потребител
Re: Сграда - забавяне на строителните дейности
wladi написа: Вашия длъжник е продавача, който не ви е предал жилищото, тогава той може да бъде заместен от строителя, само с вашето съгласие. След като това е вписано в нотариалният акт означава, че Вие сте дали изричното си съгласие и тогава собственика се освобождава от отговорност, можете да имате претенции само към строителя.
Договор, с който носителят на едно вземане (прехвърляч, цедент) го отстъпва на трето лице (цесионер). Цесията е каузален и поначало неформален договор. Има случаи, когато прехвърлянето трябва да се извърши по предвидената от закона особена форма. Прехвърлянето на ценна книга на заповед може да стане само с джиро. Предмет на цесия могат да бъдат вземания и права. Правата трябва да бъдат прехвърлими. Не могат да се прехвърлят неимуществени права, свързани с личността на цедента. Непрехвърлимост може да се създаде от закона и от договор. Прехвърленото вземане преминава изцяло върху цесионера, заедно с обезпеченията, правото на задържане, възраженията на цедента и длъжника. За да има действие по отношение на длъжника, цесията трябва да му се съобщи. Съобщението трябва да направи цедентът. При възмездно прехвърляне цедентът отговаря за съществуването на цедираното право и затова, че е негов носител.
- ansenk
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|