начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Разрешително за строеж с кладенец?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разрешително за строеж с кладенец?

Мнениеот n92420 » 28 Май 2009, 22:56

Здравейте,

Имам следният проблем и много ще съм благодарен ако някой може да ми помогне:
Искам да строя къща близо до София в района над Камбаните. Извадих виза за проектиране и започнах да правя проект за къщата, до тук добре обаче освен проекта трябва да се съгласуват нещата с енергото и ВИК. С енергото нищо не стана защото те искат да стройм трафопост, но това е друга тема. Понеже пък и от ВИК ударих на камък. Те нямали в района действащ водопровод, макар че всичките ми съседи имат вода и партиди от години наред, но няма как да споря с тях. Въпросът ми е следният, понеже във парцела имам кладенец мога ли да го ползвам за водоснабдяване за къщата? Ще се направи проекта с хидрофор или каквато система е нужна. Това би ли било законно и общината ще ми узакони ли разрешителното за строеж?

Благодаря на всички отзовали се.
n92420
Нов потребител

Re: Разрешително за строеж с кладенец?

Мнениеот wladi » 16 Юни 2009, 18:33

ЗАКОН ЗА ВОДИТЕ
Чл. 43. (1) Индивидуално използване на водите и водните обекти е налице, когато съответното право се осъществява от определен титуляр.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) Физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб.м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води.(3) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) Разпоредбата на ал. 2 не се прилага при водовземане от минералните води.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) Извън случаите по ал. 2 за индивидуалното използване на водите и водните обекти се заплащат такси, определени с тарифа от Министерския съвет.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) При доказани нарушения по ал. 2 органът по чл. 52, ал. 1, т. 3 може да задължи титуляра на правото на използване да монтира измервателни устройства.

ДАЛИ СТАВА ВОДАТА ЗА ПИЕНЕ? - ИЗСЛЕДВАНЕ ПРОБА ОТ ЛИЦЕНЗИРАНА ФИРМА, АКО НЕ СТАВА ЗА ПИЕНЕ само за други хигиенни и домакински цели.
Не е необходимо издаването на разрешително за изграждане на кладенец за задоволяване на собствени потребности на гражданите, но собственикът или ползвателят на имота трябва да уведоми директора на съответната БД (Басейнова дирекция) за намерението да изгражда в съответния недвижим имот кладенец (чл. 44, ал. 4 ЗВ).
След изграждането на кладенеца, на основание чл. 44, ал. 5 ЗВ, се поражда задължение за собствениците или ползвателя на имота в 3-месечен срок да го обявят в съответната БД за нанасянето му в регистъра по чл. 118г, ал. 3, т. 5 ЗВ.
Регистрирането на кладенците за задоволяване на собствени потребности е с цел защита на интересите на водоползвателите при предоставяне на права за водовземане на трети лица, както и за ограничаване на опасността от пресъхването им и опазване на качеството на водите в тях.
"Собствени потребности на гражданите" са потребностите от вода за домакински цели, както и за водопой на животни и за поливане в границите на собствения имот, с изключение на потребностите от вода за извършването на стопанска дейност и упражняване професия или занаят (§ 1, ал. 1, т. 71 ДР ЗВ).
Аватар
wladi
Потребител

Назад към Строителство и регулация