Собственик съм на еднофамилна ПМ 2 ет. къща, строена 1952 год.
През есента на миналата година започнах ремонт на таванско помещение - Ателие с всички изискуеми по закона документи. След много перипетии и спънки от страна на съседите ми - Проверки от общината и ДНСК, които потвърдиха, че обекта отговаря на всички изисквания, стигнах до саниране на обекта, но поради влошаване на метереологичните условия замразихме работата.
В съседство на вътрешна регулационна линия, на северната страна на къщата има изграждане на строителен обект, който не е на калкан, а отстои на разстояние 3 м??. Шефовете на строителната фирма ми отказват да ми разрешат да направя топлоизолационна замазка на северната страна на имота си, с обяснението, че ще навлеза в имота им с дебелината на изолацията - 50 мм+мазилката. На есента имахме уговорка, че на пролет ще си довърша измазването, а сега не разрешават.
Навлизайки в имота им, нямало да им излезе разстоянието и нямало да им издадат акт №16!?
Когато копаеха рова на строежа, в който са включени и подземни гаражи, те не спазиха предписанието на 20 см от къщата да копаят на ръка, а се извършваше изкопните работи с багера.
От удрянето по стената с кофата има следи, на места мазилката е паднала до камък и от събаряне на съседна прилежаща колона на врата от съседния имот вече несъществуващ гараж. След полагането на бетоновата покривна плоча и бордюр с 10х10 см на гаражите, дворното пространстранство, граничещо с имота-северната стена на къщата (независимо от положената изолация в основите) всички стаи стените до половината са влажни. Мебелите мухлясват, както и дрехите. Надеждата ми е с тази мазилка и изолация да спра влагата от дъждовете да влиза в евентуална фуга между бордюра и къщата. Първият ми етаж е приземен - наполовина под нивото на улицата.
Искам да продължа със санирането - топлоизолацията (всички материали са купени, майсторите са готови), но получих отказ от строителната фирма! Ще се сменя и старата дървена дограма с РВС.
Казах, че ще търся правото си в общината и ДНСК, но те отговориха, че ще ме съдят и ще съборят ремонтираното таванско помещени -ателие, защото било незаконно! Това не е вярно защото притежавам всички строителни книжа, започнала съм обекта след тяхното одобряване, както имам и строителен техник на обекта и книга, протоколи. Всичко това държавните проверки, го доказаха след техните опити да ми спрат строежа.
1. Моля, кажете ми, имам ли право да направя замазване и топлоизолация на стената на къщата.
2. Изолацията всъщност не започва от кота 0, а ще е от бордюра (10х10 см) на двора нагоре, така, че ДНСК ще може да му замери отстоянието на имота по неговите основи.
3. Навлизам ли в парцела му, нарушавам ли правата и собствеността му.
4. По какъв ред и пред коя инстанция мога да отстоявам правото си да замажа северната стена на къщата си (намираща се на границата на регулационната линия).
Гл.Арх. вече каза, че не издава виза за такава дейност и да се разбера със съседите. Ако го направя, могат да ме съдят - или да съборя или и той не знае!?
Предварително благодаря!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 03:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за правна помощ за саниране на стара сграда-жилище!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за правна помощ за саниране на стара сграда-жилище!
Още не е време за строителство - след една-две седмици ще бъде добро метеорологичното време.
Така, че - имате време да разясните въпроса - не Ви гони някой друг, а имате време за размисъл.
Според мен - има елемент на изнудване спрямо Вас от съседният имот, но е възможно нещата да се уредят.
Така, че - имате време да разясните въпроса - не Ви гони някой друг, а имате време за размисъл.
Според мен - има елемент на изнудване спрямо Вас от съседният имот, но е възможно нещата да се уредят.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Това за изнудването ми е ясно, но как да се преборя?
Какви са моите законови мотивации за да се справя с проблема?!
Не искам да върша незаконни неща, за да мога спокойно да спя!
В къщи старата ми 80годишна майка, ще я уморя от притеснение, аз също съм с инвалидна група, имам съпруг, който също е с високо кръвно и диабетик и
две големи деца
Какви са моите законови мотивации за да се справя с проблема?!
Не искам да върша незаконни неща, за да мога спокойно да спя!
В къщи старата ми 80годишна майка, ще я уморя от притеснение, аз също съм с инвалидна група, имам съпруг, който също е с високо кръвно и диабетик и
две големи деца
- avangardi
- Нов потребител
Е, добре де - госпожа - ние също сме обременени - аз например цяла седмица съм ял пържоли и кюфтета, сега трябва да постя - возя се и по мерцедеси - което също уморява, петък броиме оборота - кое откъде и за кое.
Нека да не бързаме - отложено дело - спечелено дело.
Ще Ви се оправи работата, не бързайте да търсите адвокат - нито да завеждате искови молби до съда, нито обяснения до прокуратурата.
Нека да не бързаме - отложено дело - спечелено дело.
Ще Ви се оправи работата, не бързайте да търсите адвокат - нито да завеждате искови молби до съда, нито обяснения до прокуратурата.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря, Ви!
Спокойна вечер и приятни празнични дни!
Спокойна вечер и приятни празнични дни!
- avangardi
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|