Попаднахме в абсурдна ситуация. Имаме издадено разрешение за строеж в поземлен имот, който не е в регулация, но е със сменено предназначение за
строителство на жилищна сграда. На скицата няма нанесен преминаващ над имота електропровод 20кВ. В цялата документация има съгласуващи подписи
от Електроразпределение - там, където е необходим такъв. С радост преминахме към следващия етап - оглед на терена и документацията от строителна фирма. Изненадата беше огромна, когато строителните специалисти
установиха, че строежът ще попадне в сервитута на електропровода и съответно не се наемат да строят. Според Архитекта кабелите не са нанесени на скицата и за нея едва ли не не съществуват. Според "специалистката" от Електроразпределение този проблем - преминаването на електропровода през
частни имоти се очаквал, но преместването му може да стане само за наша сметка.
Изводът от цялата ситуация е, че имаме разрешение за строителство на нещо, което не може да бъде построено на мястото, за което е издадено разрешението. Някой сблъсквал ли се е с подобна ситуация и може ли да ми даде насочващ съвет. Ще бъда безкрайно благодарна.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 04:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Kонфликт РЗ - сервитут
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Kонфликт РЗ - сервитут
Здравейте, казусът Ви е интересен, защото дори и абсурден, е реален.
При Вас има намесени много интереси от най-различно естество.
В коя община се развивива действието?
При Вас има намесени много интереси от най-различно естество.
В коя община се развивива действието?
- zelen
- Потребител
Здравейте. Не знам доколко това има значение за разплитане на случая, но става дума за Стара Загора. Ако имате нужда от повече информация - мога да предоставя.
- white_swallow
- Нов потребител
Преверете законността на сервитута . Това можете да направите с помощтта на адвокат на място . По форумите не се правят справки, а на Вас това Ви е нужно ...
- betinna
- Нов потребител
Благодаря, betinna. Бихте ли ми казали в коя институция и спрямо кой Закон мога да направя такова проучване за законност на сервитута. Не съм юрист, но след като бяхме поверили нещата на специалисти, експерти, юристи и т.н., при което стигнахме до задънена улица, съм убедена, че в нашата абсурдна страна с объркано законодателство, ако сам не си свършиш работата, няма кой да ти я свърши навреме и качествено, дори и срещу заплащане. Не надценявам възможностите си, но бих искала да съм законово "подкована" дори да се обърна към адвокат. Обезкуражаващо е човек, който до миналата година е бил юристконсулт на въпросното Електроразпределение да ти каже, че те винаги ще излязат прави, ако искаш тръгвай с главата напред. За уикенда съм се заредила със ЗУТ, Закон за енергетиката, Наредба 16 за сервитутите на енергийните обекти. Какво друго ми трябва според Вас?
- white_swallow
- Нов потребител
Това, че сте от Ст.Загора, не означава, че не можете да ангажирате адвокат от друг съдебен район. Даже във Вашия случай е препоръчително, защото за колегите от града Ви е налице конфликт на интереси.
Съсредоточете се за адвокат, който има опит със ЗУТ, ЗТСУ, ЗПИНМ и т.н. с практика в дела с ответник " Чез " .
Материята е много сложна и дори за адвокат без практика по конкретния казус, ще отнеме години за подготовка. А Вие, предполагам не разполагате с толкова много време - то работи за Вашия ответник.
Съсредоточете се за адвокат, който има опит със ЗУТ, ЗТСУ, ЗПИНМ и т.н. с практика в дела с ответник " Чез " .
Материята е много сложна и дори за адвокат без практика по конкретния казус, ще отнеме години за подготовка. А Вие, предполагам не разполагате с толкова много време - то работи за Вашия ответник.
- zelen
- Потребител
Благодаря,zelen. Ценя информацията Ви. Ще продължа с питанията - Имате ли предвид някой, който да отговаря на тези изисквания?
- white_swallow
- Нов потребител
Естествено, че имам / по понятни причини, струва ми се /, но сама разбирате, че не е редно да се посочват във форума конкретни имена.
А и Вие не сте достатъчно конкретна в питанията си - адвокат ли търсите или някой, който да Ви каже какво и къде да четете през уикенда.
А и Вие не сте достатъчно конкретна в питанията си - адвокат ли търсите или някой, който да Ви каже какво и къде да четете през уикенда.
- zelen
- Потребител
“Според Архитекта кабелите не са нанесени на скицата и за нея едва ли не не съществуват”. Електропровод 20кW не е невидим. Проектанта определено има вина, защото е трябвало да забележи тази “малка подробност” при огледа на мястото. А без оглед не би трябвало да започва проектиране. Имам въпрос: Когато закупихте мястото, електропровода съществуваше ли? И как сменихте предназначението на земята. Погледнете скицата, издадена от Агенцията по кадастър, там на задна страница трябва да е вписано това условие. И ако наличието на електропровод 20кW е заварено положение, изместването му извън вашия имот към днешна дата, би станало много трудно, най-малкото защото имотите около вас вероятно също са частна собственост. Съжалявам че го казвам, но строителите правилно са ви отказали, защото няма да могат да въведат строежа в експлоатация без договор за присъединяване от експлоатационното дружество. А и имотите, находящи се в сграда под електропровод са трудно продаваеми, освен че е недопустимо тяхното обитаване. Съгласно НАРЕДБА No 16 сервитутната ивица по оста на трасето е с широчина 4 m, по 2 m от двете страни.Тъй-като ивицата не е широка би могло според мен да се промени трасето само в частта, която попада над сградата, посредством една или две чупки тя да се заобиколи.
- mina1111
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|