начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

незавършен в срок строеж с изтекли документи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

незавършен в срок строеж с изтекли документи

Мнениеот 98765 » 29 Яну 2009, 21:04

Моля, помогнете ми при следния проблем, на който се натъкнахме със съпруга ми. Миналата година купихме дворно място с основи на започнат строеж. Оказа се, обаче, че месец преди покупката селото е влязло в кадастъра, но там не са отбелязани поставените основи на къщата. Съответно в НА пише, че купуваме ПРАЗНО ДВОРНО МЯСТО. Другият немаловажен проблем е, че разрешителното за строеж е от 1999 г, което означава, че къщата е трябвало да бъде завършена в груб строеж до 2004 г. Цялата тази история достига апогея си, когато разбрах, че всъщност дори можем да бъдем глобени за незаконен строеж, защото в новозакупения ни имот има основи на строеж, които щом не са отбелязани в НА, означава, че без никакво разрешение сме ги издигнали ние. :?:
Лошото е, че не разбираме особено от строежи, а до момента ни дават най- различни съвети, като ни препращат от инстанция до инстанция и се въртим в кръг и не знам какво да правим. Хубавото е, че имаме проектите на къщата, одобрени от Общината, но те са от 1994г. Казаха ми, че трябва да се направи някакъв констативен протокол, за да може да бъде поправен НА, но не разбрах кой всъщност трябва да го направи.
и изобщо, може ли някой да ми даде съвет, защото съм объркана :roll: , а искам да си имам къщичка на село и да си живеем в нея :D .Предварително благодаря.
98765
Нов потребител

Re: незавършен в срок строеж с изтекли документи

Мнениеот gecuhckata » 30 Яну 2009, 08:48

Констативни протоколи или други подобни няма да помогнат ! А и трябва да се видят документите. Потърсете консултация от адвокат,защото ни е забрането да консултираме по този начин , още повече,че незаконното строителство вече не може да се узаконява ,с малки изключения и само при условията на пар.185 ЗУТ.
gecuhckata
Младши потребител

Мнениеот 98765 » 31 Яну 2009, 11:34

Благодаря ви много! Всъщност това беше най-важното за мен - към кого да се обърнем - към община, адвокат, консултантска фирма или незнам още кой... Затова благодаря още веднъж за съвета!
98765
Нов потребител

Мнениеот mina1111 » 01 Фев 2009, 22:34

Бих Ви дала следния съвет:
След като имате проектите на къщата,отворете папката по част"архитектура" и проверете на място дали така изпълнените основи съответстват на одобрения проект.Това става като измерите с рулетка изпълненото и сравните с издадената виза за проектиране и чертежа "ситуация", където са оразмерени чупките на сградата и отстоянията и от регулационните линии. Ако всичко е ОК и Вие харесвате проекта а и той Ви устройва, изискайте от продавачите оригинала на Разрешението за строеж/трябва да е със син печат/. И много важно попитайте дали имат Протокол за линия и ниво. Липсата му автоматично превръща строежа в незаконосъобразен. Ако и той е налице спокойно може да отидете в Общината и да поискате промяна на титуляра на основание Нотариален акт за собственост и одобрени строителни книжа. След тази процедура може да продължите със строителството на сградата и след завършването и да я въведете в експлоатация на ваше име. Едва
mina1111
Младши потребител

Мнениеот 98765 » 02 Фев 2009, 21:01

mina1111, изненадана съм от отговора ти и много ти благодаря! Има протокол за линия и ниво, има разрешение за строеж, но тези документи са от 1999г.
Не съм юрист и само слушам различни мнения, но това понякога е много обърквящо. Затова благодаря ти още веднъж за съвета.
98765
Нов потребител

Мнениеот naughty » 04 Фев 2009, 21:20

започнат строеж трябва да завърши в рамките на 5 години от издаване на строителната линия. В противен случай разрешението за строеж става невалидно доколкото съм запознат. Чувал съм за процедура по подновяването му, при която се заплаща половин цена. Най-добре отидете при главния архитект на общината за консултация!Още по-добре отдел "незаконно строителство". Срещу 20лв ще ви обяснят надълго и нашироко.
naughty
Потребител

Мнениеот mina1111 » 21 Фев 2009, 10:13

Да, разрешението за строеж е обвързано със срок. То губи правното си действие, ако в продължение на 3 години от издаването му не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от издаването му не е завършен грубия строеж. Строежите за които разрешението за строеж е загубило действието си могат да бъдат осъществени след презаверяването му. Когато това не стане в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие. Така е според ЗУТ. Но има и социален момент. На всички е ясно,че ако в един строеж се инвестират достатъчно средства, той може да бъде завършен и в по-кратки срокове от посочените. Често не въведени в експлоатация жилищни сгради се обитават дълго време преди хората “да съберат пари” за да завършат процедурата. Т.е. всичко става на етапи: проектиране, груб строеж, довършителни работи, външни връзки. Има общини, които презаверяват разрешенията за строеж. Пожелавам ви успех!
mina1111
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация