- Дата и час: 22 Ное 2024, 00:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
преустройство на ресторант в магазин и кафе
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
преустройство на ресторант в магазин и кафе
След явяване на търг закупих земя и сграда общинска собственост.Сградата беше работещ ресторант. Разбрах, че няма Акт 16 и от общината не ми дават строително разрешение, проект / нямали/ само скица и договор за продажба на недвижим имот. Искам да преустроя сградата в магазин и кафе- аперитив. Какво трябва да направя?
- новак
Re: преустройство на ресторант в магазин и кафе
Ужасно много и неприятни неща. Първо отивате при архитект и правите проекти - всички части. Архитектура, ВИК, Електро, ОВИ и конструктивен. После внасяте проектите за разглеждане в Пожарната и ХЕИ. От там ги разглеждат, евентуално одобряват и ви дават становища. Междувременно си прехвърляте партидите в енергото и ВИК. После внасяте всички чертежи в общината за да ви издаде разрешително за строеж. След като ви издадат разрешителното и направите преустройството, минавате пак през всичките тези инстанции, от където ви издават разрешения. Процедурата е сложна, скъпа и скъсваща нервите. Аз съм минавала по този път преди 2 години и може и да има промени. Затова:
1. Отидете до Пожарна, ХЕИ и Община и проверете точно какви изисквания имат за съответните дейности;
2. Намерете архитект, който освен изготвяне на проекти да се ангажира и със одобряването им. Ще ви излезе по-скъпо, но бързо и сигурно. Те имат " връзки" със служителите и оправят нещата. Ако тръгнете сам - ще ви връщат по сто пъти за всяко дребно недоглеждане по проектите. А такива неизменно ще има или ще ги измислят.
1. Отидете до Пожарна, ХЕИ и Община и проверете точно какви изисквания имат за съответните дейности;
2. Намерете архитект, който освен изготвяне на проекти да се ангажира и със одобряването им. Ще ви излезе по-скъпо, но бързо и сигурно. Те имат " връзки" със служителите и оправят нещата. Ако тръгнете сам - ще ви връщат по сто пъти за всяко дребно недоглеждане по проектите. А такива неизменно ще има или ще ги измислят.
- aia
- Младши потребител
Кога е построена сградата?
Законно изградена ли е? Имам предвид, че незаконни строежи извършени в държавни или общински терени до 2001г. се отнемаха в полза на държавата (общината) - чл.173, ал.1 от ЗТСУ (отменен 2001г.).
Законността на сградата и собствеността са две различни неща.
Конкретният случай, може би касае търпим строеж (незаконен - оставен на доизживяване...). В този случай, на строежа не може да му се предоставят административно-технически услуги (разрешаване на преустройство, смяна на предназначението и т.н.).
Законно изградена ли е? Имам предвид, че незаконни строежи извършени в държавни или общински терени до 2001г. се отнемаха в полза на държавата (общината) - чл.173, ал.1 от ЗТСУ (отменен 2001г.).
Конкретният случай, може би касае търпим строеж (незаконен - оставен на доизживяване...). В този случай, на строежа не може да му се предоставят административно-технически услуги (разрешаване на преустройство, смяна на предназначението и т.н.).
- Инот
Само една корекция - към настоящият момент вече не е ХЕИ а РИОКОЗ, от където трябва да имате хигиенно заключение по чл. 28 от ППЗНЗ :
Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1994 г.) (1) Обектите се въвеждат в експлоатация с писмено разрешение на органите на държавния санитарен контрол, ако при изграждането им са спазени установените санитарни норми, правила и изисквания.
И тъй като това което искате да правите е обект с обществено предназначение, съгласно Закона за здравето, следва в 7-дневен срок от започването на дейността да уведомите регионалната РИОКОЗ - чл. 36 от ЗЗ.
Успех!новак написа:
> След явяване на търг закупих земя и сграда общинска
> собственост.Сградата беше работещ ресторант. Разбрах, че няма
> Акт 16 и от общината не ми дават строително разрешение, проект
> / нямали/ само скица и договор за продажба на недвижим имот.
> Искам да преустроя сградата в магазин и кафе- аперитив. Какво
> трябва да направя?
Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1994 г.) (1) Обектите се въвеждат в експлоатация с писмено разрешение на органите на държавния санитарен контрол, ако при изграждането им са спазени установените санитарни норми, правила и изисквания.
И тъй като това което искате да правите е обект с обществено предназначение, съгласно Закона за здравето, следва в 7-дневен срок от започването на дейността да уведомите регионалната РИОКОЗ - чл. 36 от ЗЗ.
Успех!новак написа:
> След явяване на търг закупих земя и сграда общинска
> собственост.Сградата беше работещ ресторант. Разбрах, че няма
> Акт 16 и от общината не ми дават строително разрешение, проект
> / нямали/ само скица и договор за продажба на недвижим имот.
> Искам да преустроя сградата в магазин и кафе- аперитив. Какво
> трябва да направя?
- neznaesht
Инот написа:Кога е построена сградата?
- Гост
Инот написа:Кога е построена сградата?
- Гост
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|