начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Преустройство на дневна в кухня.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преустройство на дневна в кухня.

Мнениеот t_iooo » 20 Юни 2012, 16:34

Здравейте,
Планирам извършването на преустройство на преходна дневна в преходна кухня.
Дневната не граничи директно с кухня, но тръбите за вода и канал могат да преминат през коридор и по делителна вътрешна стена на апаратамента (несъм сигурен дали стената е носеща, тъй като домоуправителя каза че липсват плановете). Ще е необходимо да направя минимален отвор в стената за тръбите. Вкопаването на отходния канал ще е минимално, а в крайна сметка може дори да го избегна.

Искам да попитам какъв е редът и трябват ли ми някакви допълнителни разрешения за ремонта.
Това е което прочетох в закона за устройство на територията
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;

Незнам обаче как да го тълкувам.

Засягам ли конструкциите на сградата с този ремонт?
Направата на отвори може да се разгледа и като отвор за врати или нещо от тзои сорт, а дали може да се пробива?
Какво се има в предвид под "Предназначението на помещението" ? Магазин, жилищно помещение, офис или кухня, хол.
t_iooo
Нов потребител

Re: Преустройство на дневна в кухня.

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юни 2012, 20:53

Тълкувания ... колкото си щеш.
Да кажа - попитай в общината , и там не е ясно дали знаят.
Промяната на предназначението означава промяна в идентификатора по една таблица в една наредба към ЗКИР. Което Вас не Ви касае, в случая няма промяна в предназначението.
Освен това на доста места текстът "променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях" се възприема кумулативно.
В някои случаи е редно да има прокти, поне по Арх, ел, ВиК, и конструктивно становище. Такива проекти може дори да бъдат одобрени, без по тях да се издава Разрешение за строеж, тоест по реда на чл.151. Тези одобрени проекти се описват в паспорта на сградата (какъвто нямате) ... и т.н.
Какъвто и отговор да получите тук, при евентуална жалба и последваща проверка може лесно да се достигне до забрана ползването --- която сигурно ще падне , но ... в съда. А до тогава - без ток и вода. И много разправии.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот t_iooo » 21 Юни 2012, 12:06

Благодаря за отговора.
Тази сутрин ходих в общината и говорих с главния архитект.
Той ми каза, че дори да ми направят проект, няма да ми одобри разрешението за строеж, тъй като искам да вкарам ВИК инсталация в помещение под което живеят хора.
Каза също, че това го имало в закона за ВИК, въпреки че аз засега ненамирам подобно нещо.
t_iooo
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Юни 2012, 16:03

t_iooo написа:... няма да ми одобри разрешението за строеж, тъй като искам да вкарам ВИК инсталация в помещение под което живеят хора.
Каза също, че това го имало в закона за ВИК, въпреки че аз засега ненамирам подобно нещо.

Глупости на търкалета :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот t_iooo » 21 Юни 2012, 17:07

И на мен ми се видя много странно, но нямаше как да споря като ми липсва компетентност по въпроса. Ще проверя и на друго място да видя какво ще ми кажат.
Благодаря за инфото.
t_iooo
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Юни 2012, 15:30

Тъй като ме питате с лично съобщение, пък опцията Ви за получаване на такива не е активирана, ще Ви отговоря тук:
" Ако е подадана жалба, възможно ли е да не допусна хората които правят проверка в дома си, и какво ще се случи тогава?"

Възможно е, но не е препоръчително.
Според мен правилното действие от Ваша страна би било, да ги допуснете, в присъствието на адвокат, да си напишат констативния акт и да възразите, че извършените преустройства и ремонти са в обхвата на чл.151 - ЗУТ (последното - по преценка на адвоката). И т.н., до приключване на производството.
Имайте предвид, че всички разходи по правна защита, включително последващи експертизи и т.н., са доста по-малко от разходите по проектиране и разрешаване на строителство.

Освен горното, не е излишно да се консултирате с конструктор и ВиК инженер конкретно от къде да преминат тръбите през носещи елементи, дали да не "вървят" след това по стените, като удебелите съответната стена с 5-6 см (с итонг или гипс картон примерно) ... Такава консултация би Ви струвала 50-100 лв.общо. А и ангажирането на такива специалисти в началото биха Ви били от полза , ако нещо се закучи с жалби и проверки.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот t_iooo » 26 Юни 2012, 11:12

emilgrigorov написа:Според мен правилното действие от Ваша страна би било, да ги допуснете, в присъствието на адвокат, да си напишат констативния акт и да възразите, че извършените преустройства и ремонти са в обхвата на чл.151 - ЗУТ (последното - по преценка на адвоката). И т.н., до приключване на производството.

Направих кратка консултация с адвокат и той ми подтвърди казаното от emilgrigorov. Даже за написването на възражение не е необходимо адвокатско присъствие.
Много благодаря.
t_iooo
Нов потребител

Назад към Етажна собственост