начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Помощ – тотално невежество

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ – тотално невежество

Мнениеот mystaka » 28 Юни 2012, 12:48

Историята, която ще ви разкажа се случва в краен софийски квартал в панелен блок и на всеки етаж има по един 1;2;3-стаен апартамент-всички са собственици.
В началото на годината на Общо събрание(ОС) е избран един управител и един касиер.
Взето е решение (не присъствах) за двойно увеличение на ежемесечните вноски (на всеки обитател)– за натрупване на сума за предстоящи ремонти (старата вноска стигаше за месечната поддръжка).
Решението е в разрез с ЗУЕС – чл.48(3), но сумата не бе сериозна и започнах да си я плащам.
След земетресението падна част от мазилката на коридора и се появиха леки пукнатини.
Взето е решение (не присъствах) на ОС да се изкърпи и боядиса целия коридор (това не е правено никога – 25г. от пускането на блока).
За целта е определена еднократна сума еднаква за всички апартаменти.
И тук чашата на търпението ми преля – живея в 1-ст. апартамент – на половината площ на 3-ст. на управителя и да плащаме равни суми.
На ОС поставих въпроса за преразглеждане на решението за ежемесечните вноски – да се разделят на вноска за поддръжка (на всеки обитател) и вноска – ремонти ( на апартамент, съразмерно с притежаваните идеални части от общите части на сградата) и сумата за ремонта на коридора да е съобразена с този принцип,а не еднаква за всички апартаменти.
За мое голямо учудване голяма част от присъстващите не бяха запознати със ЗУЕС и реагираха неадекватно на моето предложение.Някои знаеха но си траяха (предимно от 3-ст. заедно с управителя понеже не им изнася да плащат повече от другите).
Нещо повече – управителя публично ме запита дали ще плащам сумите определени на ОС ,понеже имало и глоба до 100 лв. при неплащане, а и можело да се пусне иск срещу „собственик, ползвател или обитател, който не изпълнява решение на общото събрание или задълженията си по този закон”-чл.23(4) ЗУЕС.
Никой не се изказа в моя подкрепа и решение за промяна не бе взето.
Как мога да защитя себе си и тези, които трябва да плащат повече от необходимото според ЗУЕС ?
Да оставим засега въпроса за кворума, протоколите и тяхното оповестяване – ако се разровя много вероятно е и там да излезе беззаконие.
Какви възможности според мен има:
- с решение на ОС да се освободи управителя – много трудно ако нямаш поне 50 % съмишленици (в този случай над 63% показва калкулатора).
- Отмяна на решение на общото събрание по съдебен път–чл.40 ЗУЕС - но е пропуснат 30-дневния срок (за подаване на молба пред районния съд) от оповестяването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.(+7 дни за изготвянето му) - понеже не е извършено такова оповестяване. Освен това дори и навреме да бе подадена молбата – до окончателното произнасяне на съда минава минимум 1.5 г., което не спира изпълнението на решението на ОС т.е. плащаш ремонта и ако съда отмени решението на ОС няма процедура да ти се върнат надвзетите суми.
- За утеха може да поискаш административно наказание на управителя – глоба от 300 до 1000 лв. – чл.56(1) ЗУЕС, НО КОЙ ДА СЪСТАВИ констативния протокол при липса на контролен съвет и контрольор(изборът им не е задължителен – чл.11(1)т.15 ЗУЕС).
Ако аз го съставя + двама собственици смятате ли , че общинската или районната администрация ще го уважи ?
- И накрая понеже съм много зает и нямам време да задвижа тези въпроси (често пътувам в страната) а и не искам да съм в конфликт с останалите - с несъгласие си плащам и ми иде да извикам
– ГРАЖДАНИ НА СЕЛО РАЖДАНИ – ДОКОГА ЩЕ Я КАРАМЕ ТАКА !!!
mystaka
Нов потребител

Re: Помощ – тотално невежество

Мнениеот lakavitsa » 08 Юли 2012, 12:39

липсва контрол от органите на местното самоуправление относно събирането на вноскита за ремонт и обновление съгл. ЗУЕС да става според дяловото процентно отношение на всеки собственик спрямо общите части. И това е почти повсеместно, особено в провинцията. По е тъжно, че в кметските администрации и районните такива почти си нямат хабер или не искат да си блъскат главите с това. По им е лесно с еднакви суми, за да не си играе да изчислява касиерът..., а и обикновено когато става дума за някои че ще плащат с 1-2 лв. повече /месечно/ това става огромен проблем...И това е и от невежество. Добре че все пак има събиране на вноски, а на повечето места и това го няма. Да не говорим за обжалване на взето решение от ОС, което се счита за ...ерес...
lakavitsa
Потребител

Re: Помощ – тотално невежество

Мнениеот colomba » 15 Юли 2012, 20:27

Действайте си по Закона и зарежете управителя и гилдия да се доказват:)Не съм юрист, но аз действах така и почнаха да ме заобикалят за събрания:)

1. Поискайте с препоръчано писмо на основание чл.16 ал.7 ЗУЕС копие от РОС за ремонта за да имате черно на бяло сумата, начина на събиране, подписите и да нямат възможност да ги преправят после.
2. Изчислете си дължимото по ЗУЕС и го пратете на управителя с пощенски запис с вписано основание :" вноска за ремонт РОС/дата ...съгл.чл.48 ал.3 ЗУЕС от Име, адрес, апартамент"
Запазете си тези документи.
colomba
Младши потребител

Назад към Етажна собственост