начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Новоизлюпен домоуправител - малко въпроси.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Новоизлюпен домоуправител - малко въпроси.

Мнениеот kirofabv » 11 Май 2012, 22:33

Привет.
Тези дни ме избраха за домоуправител. Амбицирал съм се да предложа и се захвана с няколко неща за облагородяване и обновяване на входа та искам всичко да е ок, което пък поражда малко въпроси:
1. Трябва ли да ходя да се регистрирам в общината или да нося някакви документи за да декларирам, че вече сме юридическо лице. От години не е имало домоуправител във входа.

2. Какви книжа и документи трябва да проверя и в какво състояние трябва да са? Трябва ли да инициирам ревизия на касата? Какво ще ме посъветвате?

3. Подехме процедура по организиране смяна на вертикалните щрангове и всичко е прието с пълно мнозинство без 1-2 апартамента от 27, които не са плащали никакви пари нито за стълбище, нито за асансьор с години и с тях 100% ще има проблем. Та доколкото знам трябва всичко да е по процедура за да мога да използвам административни лостове за да се накарат тези хора да позволят полагането на вертикални щрангове през техния апартамент, а и да платят за това. Съответно ще е добре от сега да се запозная какви са процедурите защото събирането на капаро стартира. Така де - как да процедирам?

4. Какво друго трябва да знам?

Много ви благодаря предварително.
Поздрави!
kirofabv
Младши потребител

Re: Новоизлюпен домоуправител - малко въпроси.

Мнениеот TheOldMan » 12 Май 2012, 00:29

Поне за София има някаква кампания за регистриране на етажните собствености. Попълва се една бланка с данни за сградата - РЗП, брой етажи, тип строителство (панел, монолитна..) още някакви глупости... и се предава в общината. Има доста писано в нета : http://www.blgmun.com/bg/content/150/%D ... 0%BD%D0%B0
Отделно се представя протокол от ОС с решението за избор на управител. Издават ви едно ламинирано листче в удостоверение на това, че вие сте управител - абсолютно безполезно харчене на пари според мен, но ако няма какво друго да правите - подайте документите да запълвате работното време на общинарите ...
А ... не съм сигурен, че сте ЮЛ по смисъла на закона. За да станете трябва да се направят някакви стъпки, които не ги знам какви са, а и не съм сигурен че ще са повече от полза, а не във вреда. Щото монополистите могат да се усетят и да почнат да търсят неплатените сметки за ток, вода и парно от ЮЛ и да прехвърлят бремето за разпределянето на дължимото върху вашата глава. Ползи... не вижда, освен някакви имагинерни възможности за кандидатстване за заеми за саниране на сградата.

2. Ами... силно препоръчително е да знаете с какво разполагате, и къде са отивали парите при предишното ръководство, ако е имало такова. Другия вариант е да "теглите чертата", да приемете това което има в касата и да почнете да си водите счетоводството от днешна дата нататък. Който го интересува къде са отишли парите в предния период -да пита предното ръководство...
3. Доста сложно е това с принудителното събиране на пари от нежелаещи да плащат съкооператори. Ще ви трябва адвокат, време и пари. Аз лично просто не се занимавам с тях - пиша в книгата че дължат еди-колко си, а кога ще ги платят... не знам. За съжаление нямах възможност да наблюдавам постоянно работата на бояджиите при ремонта на входа, и пропуснах да им кажа да не боядисват около вратите на длъжниците... :) Щеше да е едно малко публично назидание - целия вход нов и боядисан, а входните врати на длъжниците и стената около тях да са мръсни, очукани и надраскани.
За тръбите - писах преди време в друга тема. Предупредих, че първия който откаже да плати за подмяната остава със старите тръби - майсторите режат отдолу и оставят старите тръби в неговия имот. Да се оправят сами като им текнат след някоя и друга година. Оказа се че като майсторите почнаха работа, от нашата страна всички успяха да извадят парите отнякъде. Отсрещната половина не можаха да се организират, и сега нямат циркулация на топлата вода поради спукана тръба и ... общо-взето нямат топла вода. Да се оправят, да си търсят майстори, аз няма да обикалям втори път да търся.
С асансьора е малко по-тегаво, но един разговор на 4 очи с техника поддържащ асансьора - да отлага отстраняването на повредата с 2-3 дена - макар и да причинява неудобства и на изрядните платци има доста благотворен ефект :)

4. Друго... абе приключение си е. Преди 2 часа изхвърлих от входа един пиян клошар, който се опитваше да влезе с количката с отпадъци в асансьора. Отивал на гости... Опитаха се да открадната решетката на асансьора. Като се счупи, първо ми звънят на мен, макар че в кабината има залепен телефон на техниците. Аз трябва да сменя крушката, да разбера откъде точно тече някаква тръба и да организирам ремонта, да оправя заключването на входната врата, да разбера кой е разбил отново всички мазета, да сезирам неизвестно кой за това, че пияницата от последния етаж пак реже нещо в хола си, че студентите от 4-я етаж отново са правили купон до 2 часа посред нощ, че еди-кой си простирал чаршафите по дължина, а не по широчина и висяли пред прозорците на живущия отдолу и му закривали слънцето... абе голям сеир е :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kirofabv » 12 Май 2012, 10:17

Благодаря ти TheOldMan за изчерпателния и полезен отговор.
Доста съм разочарован, че нямам начин да принудя нежелаещите за щранговете защото са по средата на блока и още по-лошо - под мен, което обезсмисля смяната на щранговете нагоре. Четох в закона, че са длъжни да платят за обновяването на общите инсталации.

Въпреки тромавата процедура за принуждаване за която обяснявате може ли малко по-подробно каква е точно. Четох, че има и процедура с която може да се поиска и заплащането на незаплатените месечни такси за асансьор и чистачка и т.н. заедно с глоби и лихви.
Та е добре да съм наясно каква е процедурата точно и какво трябва да направя за да мога да я задействам.

Ако някой друг има също какво да добави - благодаря предварително. ;)
kirofabv
Младши потребител

Мнениеот fantasti4na » 10 Юни 2012, 17:10

Здравейте! :)

Може ли и от мен 1-2 въпроса?

1. Става въпрос за домашните любимци във входа - кучетата се вписват в домовата книга или има отделна Книга за домашните любимци?
А как стои въпроса с котките? Доколкото знам, за тях не се изисква чип и регистрация в общината - трябва ли да се вписват от домоуправителя и къде?

2. някакво Заявление за етажна собственост трябва да се попълва - що е то? В общината ли го подавам? Свързано ли е с Новия кадастър

3. Това е нещо ново - какво трябва да направи домоуправителя?

НАРЕДБА № РД-02-20-8
от 11.05.2012 г.
за създаване и поддържане на публичен регистър на сдруженията на собствениците в сгради в режим на етажна собственост
(Обн. ДВ. бр. 40 от 29 май 2012 г.) :idea:

Поздрави! :)
fantasti4na
Младши потребител

Назад към Етажна собственост