начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

делба къща(втори етаж и таван, първи етаж и мазе)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба къща(втори етаж и таван, първи етаж и мазе)

Мнениеот sasko12345 » 27 Юни 2011, 14:22

Баба ми и дядо ми имаха къща. Дядо ми почина. Сега къщата е на баба ми и на двете и деца баща ми и чичо ми.

Искаме да извършиме доброволна делба първия етаж и мазета да е за чичо ми а втория етаж и таван за баща ми. Как може да стане това и може ли да се напише някакъв документ който може да е валиден дори и след смъртта на баба ми.
sasko12345
Потребител

Re: делба къща(втори етаж и таван, първи етаж и мазе)

Мнениеот Гост. » 27 Юни 2011, 14:56

Може всичко, но адресат на питането ви трябва да е бабата. Имате ли нейното съгласие- много неща са възможни.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sasko12345 » 27 Юни 2011, 15:17

Еми какво трябва да се направи баба ми не е много адекватна има склероза и неможе да ходи но може да се подпише ако я закараме. Баща ми има пълномощно от нея да я предствлява пред всякакви институции. Примерно ако отидат баща ми и чичо ми неможе ли да се направи някакъв договор между тях който да важи след смъртта й или нещо такова. Важнно е да се знае коя част от къщата на кого ще е защото искам да направя някои ремонти и неискам след това да се окажат на чичо ми.
sasko12345
Потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Юни 2011, 18:15

Ако имате съгласие помежду си / наследниците/ всички трябва да сключите този договор и с всички документи при адвокат, след това - нотариус. Ако бабата е болна, ще упълномощи някого от другите да я представлява.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sasko12345 » 27 Юни 2011, 21:31

Значи не е трудно толкова. Ще потърся адвокат.
sasko12345
Потребител

Мнениеот sasko12345 » 28 Юни 2011, 13:48

А и да питам също като имаш пълномощно от даден човек можеш ли да си прехвърлиш и част от неговия дял ако на пълномощното е описано специално. Ако отида при нотариус с баща ми и пълномощното което има от баба ми неможе ли да си прехвърли част от нейния дял така че да е сигурна работата.

Казуса не е толкова сложен но роднините ми не са свикнали нещо да се дели на документи освен това са изключително неграмотни освен баща ми , немогат дори да четат и това прави нещата доста по объркани. Има намесен и осиновен братовчед незнам той какви права има като наследник но мисля че равностойни с мойте.
Аз се опитах да им обясня че от хигиенна гледна точка е по добре всеки етаж да си има собственик но ми е изкл. трудно а не искам да се караме. Баба ми има деменция и ходи до тоалетната навсякъде. И дори е важен за сега за мене само документа защото ако го няма след време ще се объркат нещата тройно.
sasko12345
Потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Юни 2011, 14:13

Щом са неграмотни част от наследниците, най - добре е колега адвокат да Ви консултира и да Ви представлява. А бабата ако наистина не може да разбира и ръководи действията си, както твърдите, тогава няма да може да изрази валидна воля относно извършената делба. Тя умствено съзнателно ли действа, или има някакъв сериозен проблем?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот sasko12345 » 28 Юни 2011, 14:26

Може да се говори с баба ми но бърка тоалетната с коридора или балкона явно има деменция или склероза, има и артрит и е трудно подвижна. Така че не мога да съм сигурен колко съзнателно действа на 87 години е.
Чичо ми неможе да чете и пише може да се подпише надявам се, не съм сигурен името дали си пише.

Ако има някой адвокат с офис близко до кръстовището на Гурко и Васил Левски нека си напише адреса и телефона да дойда на консултация и да ми кажете евентуално цена горе долу колко ще струва консултацията.
sasko12345
Потребител

Мнениеот sasko12345 » 29 Юни 2011, 10:23

След разговор решихме че на този момент делба няма да направиме поради това че ако чичо ми се сдобие с документ за собственост ще иска да продава дела си, въпреки че незнам в неговото положение как ще го направи и ще трябва аз да му го купя.

И все пак аз ще направя ремонта на покрива който съм решил сега и малко ще повдигна стените на таванския етаж. Мога ли да изкарам документ в който се казва че средствата за този ремонт са били на баща ми . И ако възникнат някакви спорове мога ли с него да докажа че баща ми е изградил това нещо. Засега си оства на думи делбата първия етаж е за чичо ми а втория и тавана за баща ми къщата има и мазета.
sasko12345
Потребител

Мнениеот rashko » 09 Юли 2011, 13:15

Нямам юридическо образование, но в момента участвам в съдебна делба като страна и притежавам известен опит. Моята препоръка е да потърсите разбирателство с чичо ти и да го документирате(подписи, лични данни, дати и други)КОЛКОТО ПО ПОДРОБНО ТОЛКО ПО ДОБРЕ. Делбата може да извършите и доброволно чрез нотариус и да запазите добрите взаимоотношения или по съдебен ред. Помисли! Заслужава ли си материална придобивка на тази цената? Искаш да направиш ремонт. Искай писмено съгласие на чичо ти и пази догвра за ремонт и фактурите. Възможно е да ти потрябват. Това мога да споделя. Може би и аз преди време имах нужда от тези съвети но нямаше кой да ми ги даде. Надявам се да съм ти бил полезен.
rashko
Потребител

Мнениеот lerina » 10 Юли 2011, 07:45

[quote="sasko12345"]След разговор решихме че на този момент делба няма да направиме поради това че ако чичо ми се сдобие с документ за собственост ще иска да продава дела си, въпреки че незнам в неговото положение как ще го направи и ще трябва аз да му го купя.

Той е задължен да ти го предложи при продажба, но това не означава, че ти трябва да го купиш. Освен ако не желаш. Може пък да го купи разбран и грамотен човек и да нямаш проблеми с ремонта на общите части. А за ремонта си направи договор с фирма. Един пирон да купиш, искай фактура и пази всичко. Може да си искаш разходите по съдебен ред. Има и още един вариант за ремонт - подаваш молба в общината, идва комисия, прави оглед и протокол и дава указания и срок на собствениците да бъде направен ремонта. Аз ще опитам варианта през общината, че имаме къща, която "реве" за ремонт - покрива тече, няма колони и и има напукани стени.Строена е джаста-праста 70-те години,но леля ми заяви, че и без ремонт къщата ще я надживее. Ако не се направи скоро ремонт, май леля ми ще надживее къщата, за нас не съм сигурна. Тя не я ползва, а ние сме там всяка събота и неделя. :lol: Кофти работа е имот в съсобственост.
lerina
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба