начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Делба на апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на апартамент

Мнениеот desiiv » 20 Авг 2016, 22:04

По неволя съм изправена пред следния казус: Имам дете, родено през 2009г. и от тогава живея на семейни начала с баща му в жилище, което е наследствено и той притежава 1/6 от него. Сестра му, която също притежава 1/6 част живее при съпруга си, а майка му, която е собственичка на 4/6 от апартамента живее в Италия. Жилището беще в окаяно състояние. След раждането на детето направихме основен ремонт в две от стаите и частично в кухнята /с усното съгласие на майка му и с наши средства/. За вложените средства нямам документ, въпреки изричното ми желание. Причината е в бащата на детето, защото "тя майка ми няма нищо против - защо да трупаме бележки". Това беше една от причините аз да не сменя адресната си регистрация. Дойде момента обаче, в който майка му "има нещо против". През месец март тази година бащата на детето замина за Англия на срочен договор. Майка му беше тука и даже плака като го изпраща. Седмица след заминаването му, без каквато и да била причина "МАЙКАТА" отишла и откупила дела на дъщеря си /с което става собственик на 5/6 от имота/ и завела дело, с което иска да откупи и дела на сина си поради невъзможност да живеят заедно. Бащата на детето не подозира нищо. И в един момент започвам да получавам документи, призовки, изненади....Бих искала да се обърна към някого за съвет, но адвокатката с която се разбрахме да направим консултация ще се върне чак другата седмица в края, а дотогава ще съм полудяла. Бих искала да знам какви са шансовете на "МАЙКАТА" да откупи дела и какви са нашите шансове да останем на улицата, при условие че нямаме друго жилище. Благодаря предварително!
desiiv
Нов потребител

Re: Делба на апартамент

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Авг 2016, 23:11

Става въпрос за смесена собственост, едва ли ще може да изкупите нещо. Ако е вписана и исковата молба, а то явно е - щом получавате призовки, шансовете намаляват. Може да се направи право на ползуване на идеална част -но вече има вписана искова молба. Другото средство е да се правят слепи възражения, не знам честно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lawchoice » 21 Авг 2016, 00:56

Това е типичен казус, който би намерил своето разрешение чрез прилагане на извънсъдебни способи - медиация /в който процес обаче следва да участват само надлежно легитимирани лица - каквато вие не сте/. Като ви чета, това едва ли би ви удовлетворило, но както и да е ...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот desiiv » 21 Авг 2016, 10:41

Благодаря за бързия отговор. Петитума от исковата молба гласи: Моля да ни призовете на съд и след като установите гореизложеното, да допуснете и извършите делба на гореописания недвижим имот както следва:
5/6 идеални части дял за ищцата
1/6 идеални части дял на ответника
Не съм юрист и не разбирам какво точно иска тая жена. Вече се чудя дали да не подам иск за освидетелстване срещу нея.
desiiv
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 21 Авг 2016, 16:33

Здравей desiiv. От всички обяснения разбрах само
desiiv написа:... от тогава живея на семейни начала с баща му в жилище, което е наследствено и той притежава 1/6 от него.

Не става ясно как е документирана собствеността - като част от общност на наследници или с отделен нотариален акт?
Факта, че вашата "свекърва" (да я наречем така, за яснота) иска делба, също ме навежда на мисълта за първия вариант. Тоест - синът има дял от наследството, а не от конкретния недвижим имот (жилище).
jhoro
Активен потребител

Мнениеот Melly » 21 Авг 2016, 17:29

jhoro написа:Здравей desiiv. От всички обяснения разбрах само
desiiv написа:... от тогава живея на семейни начала с баща му в жилище, което е наследствено и той притежава 1/6 от него.

Не става ясно как е документирана собствеността - като част от общност на наследници или с отделен нотариален акт?
Факта, че вашата "свекърва" (да я наречем така, за яснота) иска делба, също ме навежда на мисълта за първия вариант. Тоест - синът има дял от наследството, а не от конкретния недвижим имот (жилище).

И таз`хубава. какво има за неразбиране в този казус... :roll:
Картината е ясна от началото на изложението.
Питащата обитава понастоящем наследствено жилище, в което фактическият й съжител и баща на общото им дете притежава ид.части от собствеността върху него заедно с майка си и сестра си, което сочи на бивша СИО между майка му и баща му, прекратена поради смърт на бащата.
Искът е за делба на жилище в смесена по характер съсобственост предвид новоузнатия юридически факт за транслативната сделка (все още неясно какъв вид е) между майката и сестрата за нейната 1/6 ид.част от имота.
Не се включих в началото, тъй като бих разочаровала с коментара си и без това разстроената питаща.
Важното е обаче да бъде спазен срокът за отговор по исковата молба и с него да бъдат упражнени всички права и възражения!!!, включително това по чл.90 ЗЗД, НО, от страна на лицето сочено като ответник по ИМ, или упълномощено от същия лице!
Времето не работи в полза на бащата на детето. Делбите са сложна материя и изисква време и потенциал да бъде правилно и изчерпателно структурирана защитата по делото.
В заключение не бих могла да очертая розова картина. Борба, борба и т.н., освен ако не проговори разумът у ищцата и да остави внучето си да порасне в имот, оставен от дядо му в наследство на баща му, макар и в незначителна 1/6 ид.част от целия имот.
Това бих казала още с първия си прочит на темата...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 21 Авг 2016, 18:10

Бабата си иска нейното, бащата може да получи своето - 1/6. За извършените ремонти не са важни бележките, а кога сте ги правили, ако не са минали 5 години си искайте парите, ще доказвате със свидетели и вещо лице. Бащата да ви изпрати пълномощно с което да можете да упълномощавате и адвокати. Може да бавите делото като искате да се раздели апартамента, ако бавенето ви върши работа.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот desiiv » 22 Авг 2016, 23:51

Благодаря за отговорите. А има ли вариант, ако бабата все пак спре делото, бащата да прехвърли неговия дял на сина си, който е малолетен?
desiiv
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба