начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос за поделяне на дарено имущество след смърт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за поделяне на дарено имущество след смърт

Мнениеот mikemastercorp » 20 Авг 2009, 18:07

Здравейте! Много се радвам, че открих вашия сайт и буквално "попивам" всяка информация тук. Имах много въпроси, на които открих отговорите тук, за което благодаря на всички вещи, които имат търпението и желанието да помогнат.

Остана само един въпрос, на който за момента не съм открил отговора и бих се радвал, ако някой сподели мнение.

Въпроса е следния: Баща ми приживе заедно с двамата си братя купиха апартамент, който беше дарен на името на баба ми и дядо ми. Миналата година почина дядо ми, след което по друго стечение на обстоятелствата се спомина и баща ми. Няколко месеца по-късно, след като баба ми научи за кончината на покойния си син, се спомина и тя. Сега наследници останаха моите двама чичовци, майка ми и ние с брат ми. Наскоро решиха да се продаде апартамента и всеки да вземе своята част от приходите.

Въпроса ми е, след като се разделят приходите помежду братята и майка ми, каква част се полага на децата от тези финанси. Питам, защото не сме в отлични отношения с брат ми, а той съответно с майка ми, и според него, всеки от нас има право на 1/3 от общата сума след подялбата м/у чичовците и майка ми.

Изчетох доста мнения по въпроса и беше логично за мен подялбата да бъде по следния начин:

Майка ми като законен наследник на имущество придобито след брака да наследи 50% от собствеността на покойния ми баща, след което да дели останалите пари с останалите наследници (нас). Това според мен трябва да бъде 2/3 за майка ми и останалите пари да се делят м/у братята.

Според мението на агента по сделката, понеже това имущество е дарение, се полага на всеки 1/3 от частта, тоест по 33% на всеки.

Проверих всички упоменати в предни постинги закони, но за жалост не ми стана много ясно, дали наистина трябва брат ми да получи 1/3 или майка ми има правото да задържи по-голямата част. Причината да питам това е, че покойния ни баща имаше малък заем, който майка ми е решила да погаси с парите от подялбата. Разбира се, според брат ми, делят се само приходите, а разходите да ги оправя който и както намери за добре. Аз не съм съгласен с този вариант, но все пак си има закони в тази страна и се опасявам, да не се стига до семейни дела за подялби и т.н.

Ще съм благодарен, ако някой каже как в нашия случай трябва да се подели имота съгласно закона и кой крив, кой прав. Също така как стои момента с наследяването на разходите, след като се приема наследството (поне приходите му). Дали трябва и те да се делят на 3 (на всеки наследник) или само майка ми трябва да го погасява (тоест ние двамата, защото аз не одобрявам вариант, в който се делят приходи, а задълженията не). Просто искам да съм спокоен, че брат ми няма да предприеме някакви глупости и да съди майка ми, която не е със стабилно здраве и т.н.

Благодаря предварително и се извинявам, ако някой вече е писал за подобен проблем. Просто няколкото дена активно четене на закона и този прекрасен форум не ми дадоха отговора на този въпрос.
mikemastercorp
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба