начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Прехвърляне на собственост от родител

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на собственост от родител

Мнениеот hranow » 16 Окт 2018, 12:08

Здравейте,

Предстои прехвърляне на жилище в процес на строеж (има АКТ 14) от строител към баща ми. Жилището е предвидено за мен, но има предварителен договор между баща ми и строителя, който не е нотариално заверен. Капарото, както и по-голямата част от сумата ще дойде от баща ми.

Може ли имота да се прехвърли директно към мен от строителя на този етап? Целта е да се избегне последващо прехвърляне от баща ми към мен след това.
hranow
Нов потребител

Re: Прехвърляне на собственост от родител

Мнениеот teogeo » 19 Окт 2018, 15:14

hranow написа:Здравейте,

Предстои прехвърляне на жилище в процес на строеж (има АКТ 14) от строител към баща ми. Жилището е предвидено за мен, но има предварителен договор между баща ми и строителя, който не е нотариално заверен. Капарото, както и по-голямата част от сумата ще дойде от баща ми.

Може ли имота да се прехвърли директно към мен от строителя на този етап? Целта е да се избегне последващо прехвърляне от баща ми към мен след това.

да. Ако са съгласни и двете страни по предварителния договор.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот hranow » 19 Окт 2018, 16:15

Благодаря за отговора.

Трябва ли да има писмено съгласие или това се решава при срещата с нотариуса директно?
hranow
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 19 Окт 2018, 22:40

hranow написа:Благодаря за отговора.

Трябва ли да има писмено съгласие или това се решава при срещата с нотариуса директно?

Аз ако бях на мястото на строителя, бих поискал сключването на договор, защото после предварителният договор между него и баща Ви остава да виси. Както си се разберете, иначе.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот tochotocho » 27 Ное 2018, 19:30

Защо този договор го наричат ПРЕДВАРИТЕЛЕН. Дават се срокове , напр. 6 месеца. Време през, което може нещата да се променят. И се отива към ОКОНЧАТЕЛНИЯ договор. След неговото сключване, нотариално , то предварителния е без стойност /юридическа / , само история. Има такива случки- ама ние по предварителния се разбрахме така и после в окончателния се промени. ! Важен е ОКОНЧАТЕЛНИЯ договор.
tochotocho
Потребител

Назад към Покупко-продажба