начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Проблем при продажбата на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем при продажбата на имот

Мнениеот lady_79 » 25 Юли 2017, 20:06

Здравейте,
Имам сериозен проблем при продажбата на имот /или поне според мен е сериозен/
Продавам селска къща - голяма с много голям двор, но за съжаление в не особено привлекателно вече село- Поради тази причина цената там на имотите доста спадна. От агенция се свързаха с мен /нямам договор с агенцията, видяли са снимките в интернет/, че искат да видят къщата. Дойдоха с англичани, които веднага я харесаха и пожелаха да я купят. Час по-късно ни дадоха капаро 1000лв
Дотук ок
Проблемът е в следното - от агенцията са се излакомили много здраво и са казали на англичаните двойна сума - в случая - вместо 20, 40 хиляди. Англичанинът обаче държи сделката да се състои на реалните пари, които плаща - т.е. 40хил. съответно агента иска да му дам на ръка, без документ - само подписана ръчно бележка, че е взел от мен 20хил и това е - според него чиста работа. Аз не съм съгласна - искам фактура или да сключим договор за тези пари - той категорично отказва... и не знам какво да правя..
lady_79
Нов потребител

Re: Проблем при продажбата на имот

Мнениеот telman » 25 Юли 2017, 20:24

Не се разбира нещо - Вие продавате имот, а сделката ще се изповяда на 40 х.

Какви разписки ще давате и за какво.
telman
Младши потребител

Мнениеот lady_79 » 25 Юли 2017, 21:17

Аз продавам имот да - за 20хил.
Агенция е видяла и е предложила имота на англичани за 40 хил без мое знание
Дойдоха, харесаха, капарираха веднага и ни дадоха капаро 1000лв
Дават ни изключително голям “зор“ да си изнесем нещата за 10 дни и да прехвърлим къщата много спешно, клиента много бързал...
Сега разбирам обаче, че сделката пред нотариуса ще бъде за 40хил, а не за 20хил, както аз съм обявила, тъй като англичанина иска да се впише сумата, която реално ще плати. Съответно тези 40хил ще влязат в моята сметка, а брокера си иска половината пари. Питам го, дай ми документ по който да ти ги преведа - фактура - не иска, да сключим договор, тъй като нямаме - пак не иска. Иска да ги изтегля веднага, като влязат в сметката ми и да му ги дам на ръка - нещо, което на мен поне не ми се струва нормално...
lady_79
Нов потребител

Мнениеот telman » 25 Юли 2017, 21:34

Еми как така - подарявате си 20 х.
Ваша работа.
Много алчна работа наистина - комисионна 200 %. Не знам.

Даже трябва да има основание за плащането на тези пари - защото са много и не може в брой да са дадени.
telman
Младши потребител

Мнениеот lady_79 » 26 Юли 2017, 08:37

Ами точно това е проблема - той смята, че щом съм поискала 20хил, а е продадена за 40 тези 20 са си негови.
Казвам му ок, но на какво основание да ти ги дам - за банков превод - ми трябва фактура, за в брой - договор - дай да сключим и направо при изповядването на сделката пред нотариуса ще заверим и договора - но той отказва.. Иска ги кеш и без документ, вика ми - не всичко в живота е законно, ти защо пък толкова държиш на документите - ако искаш посъветвай се с моя адвокат, той ще ти обясни, че няма никакъв проблем.. А аз ходих при адвокат, говорих и с нотариуса, говорих дори с инспектор от НАП - всички са на мнение, че тези 40хил са си мои - това, че той е продал къщата за повече от обявената от мен сума - значело, че е добър брокер и си е свършил добре работата и му дължа комисион върху 40, а не върху 20 хил, но не и да му дължа 20 хил и то пък без документ. Не знам как ще се оправя с него - сделката е утре..
lady_79
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Юли 2017, 11:23

Ако утре сделката се развали кой ще връща тези 40 хил., съответно част от тях?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lady_79 » 26 Юли 2017, 12:11

ivanov_p написа:Ако утре сделката се развали кой ще връща тези 40 хил., съответно част от тях?

Това не го разбрах..
Доколкото знам, купувача първо превежда парите и като влязат в сметката ми, отиваме при нотариус и показваме платежното.
Още 1 въпрос - ако в рамките на 1 година съм продала друг наследствен имот, дължа ли данък върху парите, които получа от този?
lady_79
Нов потребител

Мнениеот telman » 26 Юли 2017, 16:40

Изобщо не дължите пари на посредника, но Ваша работа.

Като че ли дължите данък, защото имаше такава наредба.
telman
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 26 Юли 2017, 17:45

На брокера не дължите никакви пари, дори и комисионна.

Ако сделката се състои, всичко платено като цена на имота от страна на купувача си е ваша собственост и няма основание, въз основа на което да дължите част от тази цена на трето лице - брокера.

Мисля си обаче, че брокерите ще дадат на англичаните информация, че вие сте се отказала от продажбата и те няма да купят имота ви, респ. няма да се стигне до ходене на нотариус.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба