начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Покупка на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на имот

Мнениеот hepohbg » 16 Яну 2013, 19:24

Здравейте,

Предстои ми покупка на имот и собствениците на имота подготвят документите при нотариус, който обаче се оказва, че се намира в друга(съседна) община, а не в същата в която е имотът.Въпросът ми е ще има ли проблем да се осъществи сделката при положение, че имотът и нотариусът са в различни общини?
hepohbg
Младши потребител

Re: Покупка на имот

Мнениеот sunnyset » 16 Яну 2013, 19:50

Чл. 570 ГПК
Местна компетентност

Чл. 570. (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Нотариалните актове за прехвърляне на собственост или за учредяване на вещно право върху недвижим имот и за удостоверяване право на собственост върху имот се издават от нотариуса, в чийто район се намира имотът. Вписванията, отбелязванията и заличаванията за имот се извършват по разпореждане на съдията по вписванията от службата по вписванията, в чийто район се намира имотът. Подлежащите на вписване, отбелязване и заличаване актове се представят в два или повече еднообразни екземпляра.
(2) Другите нотариални действия, както и завещанията могат да се извършват от всеки нотариус без оглед на връзката между района на неговото действие и нотариалното удостоверяване.

Чл. 3 ЗННД
Район на действие

Чл. 3. Районът на действие на нотариуса съвпада с района на съответния районен съд
sunnyset
Потребител

Мнениеот hepohbg » 16 Яну 2013, 20:04

Благодаря за отговора, но да видим дали съм разбрал правилно.Нотариусът може да е в друга община, но да е регистриран в раойнния съд в моя град, защото до колкото съм запознат в другата община мисля :roll: , че нямат съд.
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот sunnyset » 16 Яну 2013, 20:14

Най - бързият начин за проверка - в интернет сайта на РС би трябвало да има раздел "Съдебен район" или нещо подобно, като в него правите справка кои общини влизат в района на този съд.
sunnyset
Потребител

Мнениеот hepohbg » 16 Яну 2013, 20:26

Супер съвет.При проверката се оказа, че общината в която се намира нотариусът е към районния съд в моя град.Явно няма да има проблем.Благодаря отново за съдействието.Лека вечер.
hepohbg
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба