начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

размяна на тавани

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

размяна на тавани

Мнениеот betinabeta » 06 Окт 2012, 10:39

Купувам си апартамент.След подписване на предварителния договор разбирам,че собственикът има заедно със сестра си два апартамента,всеки с таван и мазе, и иска да продаде единия апартамент с тавана и мазето на другия.Това не е записано в предварителния договор,а пише апартамент с прилежащите му таван и маза.Искам да попитам законно ли е това и да се съглася ли с размяната.
betinabeta
Нов потребител

Re: размяна на тавани

Мнениеот wladi » 06 Окт 2012, 23:12

Вие кои тавани+мази искате да закупите, тези които ви предлагат, или тези които са били към апартамента?
Може да закупите само тези които към датата на продажбата са описани в стария НА, като прилежащи към апартамента. Щом има съгласие между брата и сестрата за размяната, това ще следва да се оформи предварително с нотариална сделка.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот betinabeta » 07 Окт 2012, 08:27

Благодаря за отговора.Искам да закупя тези,които са към апартамента и са в стария нотариален акт като прилежащи.Но собствениците искат да ми дадат другите.Имам предварителен договор за тези,които искам-прилежащите:апартамент №9 и маза и таван №9,а те ми предлагат маза и таван №10.Предложението го направиха след сключването на предварителния договор.Аз не съм съгласна и мисля,че това ще доведе до проблеми при изповядване на окончателната сделка пред нотариуса.
betinabeta
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 10 Окт 2012, 16:16

Ако продавачът по предварителния договор не се съгласи тази замяна предварително да се оформи (между него и сестра му) по надлежния ред, можете да предявите иск (във връзка с чл. 19 ал 3 ЗЗД) за сключване на окончателния договор - с желаните от вас прилежащи таван и мазе.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот betinabeta » 11 Окт 2012, 06:52

А ако аз не съм съгласна на замяната,могат ли да ги разменят-9 с 10,помежду си преди окончателната сделка,след като в предварителния договор пише,че не може да се променя собствеността и той е влязъл в сила?
betinabeta
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 11 Окт 2012, 07:47

Предварителният договор не е закон за да влиза в сила.
Продавачът Ви до момента на подписване на нотариалния акт си е пълноправен собственик на имота и може да се разпорежда с него, включително и да направи замяна на мазето и тавана. Какви ще са Вашите права и какво може , зависи и от това, колко е читав договора. Въз основа не него може да искате обезщетение, разваляне на договора, ако не Ви прехвърли уговорените прилежащи мазе и таван, но не и да искате предаването от сестрата.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот chadel » 11 Окт 2012, 10:23

Според мен не може да се направи замяна само на тавана и мазето, без апартамента, тъй като таванското помещение и мазата не са обособени обекти и не могат да се прехвърлят самостоятелно от апартамента.
chadel
Потребител

Мнениеот Melly » 11 Окт 2012, 10:40

chadel написа:Според мен не може да се направи замяна само на тавана и мазето, без апартамента, тъй като таванското помещение и мазата не са обособени обекти и не могат да се прехвърлят самостоятелно от апартамента.

Може. И такава сделка би била действителна при изпълнение на следното условие за размяната на несамостоятелните обекти (мазе/таван) - собствениците да притежават жилища в същата сграда.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот chadel » 18 Окт 2012, 22:52

Извинявам се, бихте ли ми посочили нормативното основание за това правило, че могат да се прехвърлят несамостоятелни обекти на съсобственик в сградата и как ще стане това? Не съм се занимавал досега с тази материя :oops:
chadel
Потребител

Назад към Покупко-продажба