начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

имам клиент от Русия и сериозно се интересува от апартамента

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам клиент от Русия и сериозно се интересува от апартамента

Мнениеот koleda1 » 21 Дек 2011, 03:49

Здравейте,

Имам следната ситуация, имам клиент от Русия и сериозно се интересува от апартамента ми. Пита ме какви документи са му необходими, за да дойде и да види апартамента(освен самолетният билет, например визи и т.н.?) и какво ще му е необходимо, за да купи апартамента (четох, че ще трябва да отвори фирма и може да пребивава 3месеца?)

А аз като продавач трябва да имам скица на имота, данъчна оценка и нот.акт. Нещо друго ще ми трябва ли?
Също така мога ли да продам имота ПОД цената на данъчната оценка?

Благодаря предварително и съжелявам, че ви затрупах с въпроси:)
koleda1
Нов потребител

Re: имам клиент от Русия и сериозно се интересува от апартам

Мнениеот dim0_1 » 21 Дек 2011, 17:29

Идването на купувача в България и основанието за пребиването му не са предпоставка за закупуването на апартамента. Би могъл да дойде като турист за няколко дни и да сключи сделката. За да купи апартамента не е необходимо да има регистрирана фирма. Това се отнася само за придобиване на земя. Може да закупи апартамент като физическо лице, но тъй като ще трябва да плаща данъци върху имота, а не е български гражданин, е задължен, ако няма ЕГН или ЛНЧ, след придобиването на имота да се регистрира в регистър БУЛСТАТ.
Що се отнася до документите те са горе-долу тези, които сте написали плюс няколко декларации, които се попълват при нотариуса, но документите се различават и зависят от конкретния случай. Общо взето трябва да доказват:
1. правото ви на собственост върху апартамента (нот. акт), че сте единствен собственик други лица нямат права върху него, които биха могли да противопоставят (удостоверение за вписванията, отбелязванията и заличаванията по имотната партида - т.нар. удостоверение за вещни тежести). да го индивидуализират точно (Скица на парцела и схема на апартамента)
2. Дееспособността ви и самоличността, евентуално представителната власт - ако действате с пълномощник - документ за самоличност и пълномощно.
3.Дееспособността и самоличността на купувача, евентуално представителната власт - ако действа с пълномощник - документ за самоличност и пълномощно.
4. Документи доказващи изпълнението на особените изисквания на закона - още няколко декларации, които можете да попълните на място, ако се явявате лично - за гражданство и гражданско състояние, за данъчни задължения.
Сделката трябва задължително да бъде под формата на нотариален акт. Ако не искате да плащате на адвокат, който да я оформи бихте могли да посетите нотариус, при когото мислите да я сключите и да го попитате какви документи точно ще ви изисква. Така или иначе обаче ще трябва да платите за съставянето на нот. акт - цената е една и съща и при нотариуса и при адвоката.
Що се отнася до цената, тя може да бъде под данъчната оценка, но ще дължите местен данък върху данъчната оценка. Имайте предвид и, че неотразяването на реалната цена в договора носи рискове, както и че е трудно без да се прегледат документите да се определи какво точно ви трябва.
dim0_1
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба