начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос-вещно право?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос-вещно право?

Мнениеот drakola » 03 Апр 2011, 12:00

Здравейте,имам въпрос относно продажба на имот.
Притежавам 1/3 ид.част от недвижим имот(наследство-етаж от къща)и искам да продам своята част.Накратко,куповача предлага покупко-продажбата да стане с вещно право на ползване,от което след това да се откажа писмено.Предполагам това е за да се избегне чл.33,ал.2 ЗС.Моля кажете това възможно ли е и какви рискове крие?
Благодаря предварително!
drakola
Нов потребител

Re: Въпрос-вещно право?

Мнениеот donna » 03 Апр 2011, 12:30

:D Аз пък предполагам ,че вашият купувам може би има задължения , и ако се случи да се насочи изпълнение към имота кой ще купи 1/3 ид. част пък и вътре с ползвател...
Вас това притеснява ли ви или си искате парите по сделката?

Щото на чл.33 ал.2 ЗС нищо не му пречи вашето право на ползаве и завеждане на иска ...е може и това да е причината зная ли въпрос на много неизвестни.

Вас това притеснява ли ви , ако става въпрос за чл.33 ал.2 ЗС нима няма да предоставите доказателства на нотариуса ...нима смятате да прикриете привидността ...и като го купи тоя имот КУПУВАЧЪТ , вие кога ще го напуснете , ми тоя 2м срок е от узнаване има си и практика?
Извън темата купувача да не би случайно да е сънаследник с вас за тоя имотили съсобственик придобил собствеността на др. основание?

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=40728
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 03 Апр 2011, 15:31

Не сте си включили личните съобщения , затова пишете тук в темата .
donna
Старши потребител

Мнениеот drakola » 03 Апр 2011, 17:42

Купувачът не е един от съсобствениците.
Тъй като останалите съсобственици не желаят да ми дадът нито съгласие нито отказ да изкупят моята част,по какъв начин аз да докажа пред нотариус това че съм им предложила?В момента изплащам,като наследник големи задължения свързани с имота,направени от единя съсобственик,който живее там.
Идеята ми е по-скоро да се отърва от това :)
И аз не разбирам,защо КУПУВАЧА(мисля Ваш колега,намерих го по обява) ми предлага зделката да стане по този начин-с право на ползване,от което после да се откажа?За някъква измама ли става въпрос?
drakola
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 03 Апр 2011, 19:57

:roll: :lol: Не, няма измама, но когато отидете при адвокат( разбира се не купувача) ще ви обяснят.
Аз не бих ви посъветвала да продавате по този начин( не само заради ВПП, но да се твърди, че е невъзможно да предложите, удостоверите по адекватен начин предложението на съсобствениците, и отказа от приемането му е някак... като да ви го е казал купувача? :roll: ).
Няма лошо- неговите интереси са защитени- вашите? :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 03 Апр 2011, 20:25

drakola написа:Купувачът не е един от съсобствениците.
Тъй като останалите съсобственици не желаят да ми дадът нито съгласие нито отказ да изкупят моята част,по какъв начин аз да докажа пред нотариус това че съм им предложила?В момента изплащам,като наследник големи задължения свързани с имота,направени от единя съсобственик,който живее там.
Идеята ми е по-скоро да се отърва от това :)
И аз не разбирам,защо КУПУВАЧА(мисля Ваш колега,намерих го по обява) ми предлага зделката да стане по този начин-с право на ползване,от което после да се откажа?За някъква измама ли става въпрос?

Е като има колега той не светна ли с една нотариална покана да поканите съсобствениците при нотара на определена дата да изкупят до определена дата от вас имота по цена по която ще я купи вашият купувач. Ако купят добре ,ако ли не ето ви доказателството -констативния протокол на нотара .
donna
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба