начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Търся адвокат

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търся адвокат

Мнениеот soundbrake » 06 Мар 2011, 06:22

Търся адвокат
за завеждане на съдебен иск към сторителна фирма (ООД) заради закъснение на срока на строеж на апартамент по предварителен договор за покупко продажба,
а именно включена клауза за наустойка в размер на 3/365 от законовата лихва
за всеки просрочен ден.

Ето повече информация:
През 2008-ма сключих предварителен договор за покупко продажба на ателие
в кв.Манастирски Ливади гр.София.
Със строителна фирма която вече имаше няколко завършени от нея сгради в района цената на ателието беше 52000лв. от които аз платих на зелено (етап изкоп) 50000 от тях, в предварителния договор беше уговорен срок за приемане на акт 15 2009 и окончателно завършване през 2010 година
след приемането на акт 16 аз дължа на стоителя оставащите 2000 лева.

В предварителния договор има клауза за наустоика,а именно:
"В случаи че продавача пресрочи с повече от един месец срока за предаване на обектите с разрешение за ползване, той дължи на
купувача неустойка в размер на 1/360 от законната годишна лихва за всеки просрочен ден върху изплатените до този момент суми до
предаването на разрешение за ползване на обектите"

Предавителния договор беше подпиасн от мен без предварителна консултация с адвокат,не е нотариално заверен
и е такъв какъвто го предложи стоителя без да са правени промени по него.

През 2009г. стоителя ми продаде през избран от него нотариус,
право на строеж на недвижим имот
за сумата от 9000 лв.
В нотариалния акт пише:
"Продавача се задъжава да завърши обекта с разрешения за ползване, съгласно подписания между страните предварителен
договор и одобрен работен прокет."

Строежа на сградата не е спиран за дълго,стоителя видимо не е фалирал
към момента обекта е външно готов има всички инсталаци,общите части са завършени но ток и вода не са пуснати.Асансиора се прави в момента,няма акт 15 или ако има аз не съм бил извикан или уведомен по никакъв начин.

Това което искам :
Да получа компенсация от строителя за закъснението на срока грубо смятана от мен до момента към 3-4000 лв
стоителя не се държи към мен с необходимото уважение и не мисля,че е възможно договаряне без намесата на съд.

Въпроси които имам:
-Мога ли законно да предендирам за неустоика върху 50-000лв въпреки,че през 2009г. ми е продаено право на строеж за 8000 лв
като аз разбира се,ще продължа да дължа на строителя 2000 лв когато сградата бъде въведена в експолатация.

-Нямам къде да живея и възнамерявам скоро да се нанеса в обекта,въпреки лошите условия и всички несгоди това може ли да ми попречи по някакъв начин
да търся прявото си в съда?Никаде в договора не пише,че нямам право да се нанасям преди приемането на разрешение за ползване,
а строежа е забавен вече с една година.

Това което предлагам:
Е процент от парите които ще получа,от стоителя при благоприятно развитие на делото
около 1000 лв.
Финансовите ми възможности са скромни и мога да поема само държавните такси и разходи по делото
но не мога да платя предварително и за адвокатски услуги.

Тъй като,ситуацията ми е неприятна колкото и да се старая да не реагирам емоционално, вече 3 години чакам този апартамент изхабих доста нерви
наясно съм с грешките които съм допуснал доверявайки се на сляпо и купувайки на зелено, без консултация с юрист.
Бих искал да ви помоля да ми спестите критики
и по темата да се пише градивно,
имам ясна представа за това което целя и това което мога да платя,за целта
наблюдавайки форума забелязах,че често има проблеми с изпращането на лични съобщения и
затова ще оставя пощата.
Благодаря,на всички които ще се включат в темата.
soundbrake@abv.bg
soundbrake
Нов потребител

Re: Търся адвокат

Мнениеот sava » 06 Мар 2011, 12:17

А докато върви делото адвоката ти ли ще ги храниш или предлагаш да мине на социална кухня?
За хора без възможности има Национално бюро за правна помощ

п.п.Една много хубава книжка на А.Дюма завършваше с невероятен оптимизъм почти равен на твоя "Чакай и се надявай"
sava
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 06 Мар 2011, 12:21

soundbrake написа:Това което предлагам:
Е процент от парите които ще получа,от стоителя при благоприятно развитие на делото около 1000 лв.
Финансовите ми възможности са скромни и мога да поема само държавните такси и разходи по делото но не мога да платя предварително и за адвокатски услуги.

Препратили са Ви към НБПП-София.Но съм сигурен и то на 99,9 % че съда няма да Ви допусне правна помощ.
А щом не искате да ангажирате договорен адвокат проблеми си остава Ваш и само Ваш.Изхода на делото-неясен....
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Melly » 06 Мар 2011, 12:27

Позадъхах се докато ви изчета сагата.
Прескачам критиките и бързам веднага да ви отрезвя.
Неустойка може да претендирате върху 9 хил. лв.

NB :!: :idea: - отивайте спешно при адвокат. Дано не сте изпуснали влака.

Това е от мен. Без прочит на документите, естествено. Не ме разбирайте погрешно. Нямам и такова намерение.

Късмет!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот usra_ovcova » 06 Мар 2011, 15:01

Обадете ми се на телефон 0888720304.

Имам, знам, познавам един адвокат - много добър прифесионалист и състрадателен като човек.

Ще Ви заведа при адвоката, който няма да Ви иска пари, а даже ще ви плати, задето ще има възможност, /ако му възложите да работи/, да се запознае и да се изявява по Вашия случай.
Има един малко негативен момент - ще Ви плати поетапно, но не дълго и протяжно - при първата среща и подписване на пълномощно, преди началото на съдебното заседание по делото, и при излизане на съдебното решение, като ако е удовлетворен от работата, която е изработил може и на вечеря да Ви заведе.

Вие помислете горе-долу колко ще искате /ще Ви струва/ участието в договора за правна защита и съдействие и най-вече колко пари искате за доверието да дадете мандат на адвоката да работи почти една година по делото.
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот soundbrake » 07 Мар 2011, 21:02

Благодаря на всички които се включиха градивно в темата
през саита на http://www.epi.bg/calc_lihva_zakonna.php излиза
неустойка: 50-000 лв. за 11 месеца около 4700 лв.
Mоля да не ме разбирате погрешно,не търся състрадание
а опитен адвокат с които да изпратим нотариална покана и да заведем иск. Комисионната може да бъде над 1000 лева но това е предмет на договаряне след като се видим и прегледаме документите.
Финансовото ми състояние такова,че нямам възможност да плащам за услугата предварително мисля,че процента от обезщетението който предлагам е справедлив.
Очаквам да ми пишете за среща или повече информация на soundbrake@abv.bg
soundbrake
Нов потребител

Мнениеот chandra » 07 Мар 2011, 21:25

Дано да намерите балама, само се чудя как скромните ви възможности са да извадите и да дадете 50 000 лв. на зелено, но за адвокат пари нямате! И само да Ви осведомя, лично аз бих изчислила хонорара по минимална тарифа върху интерес 52 000 лв. + лихвата, т.е. хонорара би бил 650 лв. + 2% върху горницата над 10 000 лв. и то авансово, за една инстанция, че аман от такива от които ще имам да вземам...Това като компромис! Иначе минималния по 3!
Ако не си бяхте спестили от адвокат, нямаше сега да питате глупости! Щото казуса нито Ви е сложен, нито труден, а просто е свързан със средства!
На мен никой не ми дава на версия в магазина, напротив всеки изисква да си плащам сметките...
chandra
Потребител

Мнениеот soundbrake » 08 Мар 2011, 00:51

Просто не мога да се сдържа като чета иииииии ви се чудя :Х

Така 1:
"А докато върви делото адвоката ти ли ще ги храниш или предлагаш да мине на социална кухня?"

Еми понякога за да вземете нещо трябва да се потрудите...а не само да смучете всеки месец някакви нечовешки суми защото хората са затънали до уши и нямат избор,а вие да си бъркате в носът :/
Всеки месец ако му взимате по 100лв....1 година колко е ?!-1200 г-на колко пари каза,че ЩЕ МОЖЕ да даде-над 1000 ...даааа ама ви мързи искате само да взимате без да е ясно дали ще си мръднете пръста за спечелването на делото.

2: Колкото до usra_ovcova няма да коментирам ...хора без работа само се правят на интересни.
Само се вижте колко време сте отделили да пишете неоригинални романи...Просто като нямате какво да кажете по-добре НЕДЕЙТЕ :shock: ....

3: Човекът си е сметнал колко му е лихвата и договор има пред него там си е написано черно на бяло :o

4:"Чудя как скромните ви възможности са да извадите и да дадете 50 000 лв. на зелено, но за адвокат пари нямате!"

ЕЕЕЕЕМИИИ може би ги е дал преди време=Преди време е имал възможности=СЕГА няма :О

Никой не иска от вас нещо на "вересия" напротив.Щом после ще взимате пари каква е тази "вересия"?Ама неее вие в момента в който видите,че няма да имате възможност да изнудвате и смучете ви става неприятничко :/

Човека не пита "глупости" никой не е длъжен да знае вашата работа която видно не ви се върши... Вие също си пестите от труд...че няма кой да пише глупости по форумите цял ден.

И за финал: Все още се надявам,че и работливи адвокати се намират пък и за всеки влак си има пътници.
Адвокати вече много има на вас като не ви харесва офертата НЕ ПИШЕТЕ.
Момчето си е написало,че ТЪРСИ адвокат,а не ГЛУПАВИ НАПАДКИ без стойност за проблема му(и не само).

Сумата е справедлива ...след свършена работа,получавате парите не разбирам какъв е проблема.А да...проблема е,че няма да можете си измислите някакви допълнителни суми по време на делото защото знаете,че човека така или иначе се е хванал на хорото и няма да има особено голям избор освен да ви даде да го изцедите:/
Парите малко ли са ви ...ми ако искате да ви спечели 4000лв и да ви даде 4500 а?!

Пак казвам:адвокат ще се намери за човека но на вас като НЕ ВИ ХАРЕСВА НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ,че само тука сте отворени,а едно дело сигурно не можете да спечелите с честен труд!
По филмите адвокатите правят добри неща а тука в България направо се опитват да ти вкарат иглата и да ти източат кръвта.

НЕ се отнася за всички разбира се :) на това се надяваме и ние обикновените хора за които в тази държава търсенето на правата НИ се оказва ЛУКС!
soundbrake
Нов потребител

Мнениеот chandra » 08 Мар 2011, 02:01

Днес ми е кеф та - soundbrake, ти явно бачкаш за шеф, пък той когато реши ти плаща?! От поста ти нещо такова излиза! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ей, големи сте сладури! Българинът много си пада да мишкува, и не... не извиваме ръце - просто който е бил глупав да се набута (не се е консултирал с адвокат на време, ударил е кьоравото като е спестил 1000 лв. от адвокат) трябва да си плати дяволъка!
За американските филми - ами много филми гледате, а понеже аз работя с колеги в САЩ ще ви кажа, че там таксуват за вдигане на телефона, за отваряне на кореспонденция, проучване на дело, мнение, становище и т.н. Всяка секунда се отчита! И накрая сметката не е никак малка - особено при 250-300 долара на час за адвокат средна ръка.

Лично аз обичам да си печеля делата, всяка година водя и няколко про боно - демек, без пари - ОБАЧЕ на хора, които наистина имат нужда! Такива, които в живота си никога не са виждали не 50 000 лв., а 5 000 лв. на куп! За съжаление, има хора които се нуждаят от безплатна правна помощ, но питащия не е сред тях!

По въпросът за труда - оценява го адвоката, а не някой който няма представа каква е работата на адвоката и си мисли, че за сладки приказки вземаме много пари. Тези сладки приказки са в резултат на много инвестиране в себе си, включително в обучения и четене по нощите, много след дипломирането! Така, че колко струва моя труд (респективно на колегата) е въпрос на преценка на адвоката, единственото изискване е да не е под минималният размер! Схващаш ли?

Рядко пиша и чета в този форум, по ред причини - една от тях е, че не обичам да се занимава с дребни душици...
chandra
Потребител

Мнениеот Melly » 08 Мар 2011, 02:48

Един от моите клиенти след трудно спечелено дело ми каза: Вече зная какво ми коства да сключвам договорите си на своя глава. От тук нататък не преприемам и стъпка напред преди да се консулирам с адвоката си.
Така и работата му върви, а и спи спокойно. :idea:

Но в милата ни Татковина в 90 % от случаите всеки се мисли за капацитет и самоденойстта разцъвтява. Няма лошо :D , нали и ние трябва да работим все пак нещо. Само че, имаме привилегията да си подбираме клиентите. На тарикатите очичките им светкат. Тогава - у лево! Следващият моля. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот littlehorn » 08 Мар 2011, 16:23

Еми като не обичате да се занимавате НЕ СЕ ОБЯСНЯВАЙТЕ БЕ!
Като не ти харесва офертата НЕ ПИШИ!
Ако ще отговаряте по темата или го правете или по-бързо затваряйте страницата!

Момчето не работи за шеф ...дава АБСОЛЮТНО справедлива сума.
Просто не ви подава кофа предварително за да можете да му източите кръвта в последствие...

Сумата е абсолютно добре ама вас толкова ви мързи,че направо ви се чудя...
Ама то си личи,че нямате работа като по цял ден пишете НЕ ИСКАНО МНЕНИЕ.
Интересни ще сте ако си вършите работата качествено а не само като се обяснявате и си защитавате правото за смучене на пари и то незаслужени!

Офертата е за тези които я харесат ако не я харесвате търсете си друга,но ако ще се правите на остроумни или помогнете на момчето или по-добре си купете поничка и се щракайте на компютъра без да пречите!
Чудя се как не ви е срам (ПАК КАЗВАМ НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ)
Българина си остава трагедия само анонимно,даване на невършещ работа акъл дава а иначе НИЩО не може да свърши...

Рядко пишеш и си личи,че и рядко четеш.Младежа си е написал ПЕРФЕКТНО РАЗБИРАЕМО-ЧЕ го е купил преди време,кризата още не я е имало,строежите са се завършвали на време.Това,че сега не знам си колко години по-късно вече нещата не седят по този начин ТОЙ НЕ Е ВРАЧКА,че да знае че така ще се случи и да се консултира с адвокат :О :О :О :О :О
СУПЕР ЗЛЕ сигурно така и през пръсти си водите делата както четете

СПЕСТИЛ 1000 ЛЕВА вижте се само колко сте нагли бе!За ВАС(не всички)
смукачи такива 1000 лева са НИЩО.
Ако не знаете за нас обикновените хора(които нямаме възможност да смучем от всякъде) заплатата ни е около 700лв...КАК И ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ДА СПЕСТИМ ЗА ВАШИТЕ ШМЕКЕРИЙ?!?!?

Всички знаем,че апартамент не се купува ей така... или е имал от родителите си място и го е продал за да си купи ДОМ или е имал апартамент ПАК наследство и го е продал за да си купи нещо по-ново или по-близо.Говоря така защото не мен ми се е случвало а бъда в такава ситуация и никак не се чувстваш богат :/
Отделно,че трябва да изтеглиш заем примерно 5 000 лв защото не ти достигат и т.н. АМА за вас 5 000 лв са нищо днес като прецакате 10 човека за по 100лв ей ти 1000 -5 дни по 10 човека ей ти 5000. ДО ТУК МНОГО ХУБАВО ОБАЧЕ За другите хора 5 000 се събират 5 години уважаеми комари.

Така,че престанете да показвате колко не ви се нрави идеята,че кранчето от което изтичат парите има лимит...защото точно това ви е проблема(не на всички ДАЙ БОЖЕ не на всички) че като видите,че няма да можете да измислите още някакви парички да вземете ей така като ви се даде възможност и се превръща в проблем.

МОЛЯ САМО ХОРА ПО ТЕМАТА ДА ПИШАТ НА МОМЧЕТО,ТАКИВА КОИТО ЗНАЯТ,ЧЕ ТАКИВА СИТУАЦИИ СЕ СЛУЧВАТ...ИЛИ ПОНЕ ТАКИВА КОИТО ГИ ИНТЕРЕСУВА...
ТАКИВА КОИТО СИ НЯМАТ РАБОТА И САМО СИ ЧЕШАТ ЕЗИЦИТЕ ПО-ДОБРЕ ДА ПРОПУСНАТ МОЛЯ.
littlehorn
Младши потребител

Мнениеот tourniquet » 08 Мар 2011, 16:26

Не мога да проумея прочетеното....

Хора soundbrake или както аз ще го наричам-младежът не предлага нищо лошо (според мен)
Той не иска да му свършите работата за без пари :/ просто няма да ви ги дава по малко,а наведнъж...приемете го,че за свършена работа получавате парите си,както според мен би трябвало да става.
Не ви разбирам изглеждате като вълци (както пише по-горе не всички) пред парче месо.

Наистина не виждам проблема,вие ще имате и др дела няма само с това да се занимавате.Аз ако бях адвокат щях да помогна на човека ...въпреки,че според мен това не е помощ защото той ще си плати..няма да е безплатно.

+Това не сравнявайте адвокатите тук и адвокатите в чужбина защото...те нито са Бай Ганьовци ... пък и нито стандартите и заплатите там са такива както в БГ.
Ако там можеш да си позволиш адвокат тук не можеш да си позволиш и хляб.
И наистина не бъдете простаци ако ще помагате,помагайте въпреки че пак казвам...това не е помощ :/
Ако не ...поне не се заяждайте така грозно.Хората си имат достатъчно проблеми за да ги натоварвате с вашите грозни изказвания...
tourniquet
Нов потребител

Мнениеот littlehorn » 08 Мар 2011, 16:28

Аре стига с тея "четения по нощите и трудна работа"
Всички хора имат трудна работа,просто не всичките имат поле за точене на парички хаххаха.
Вие си мислите,че като сте завършили еди кво си сте повече от останалите и вашият труд видиш ли мн сложен УЖАС БГ какво да кажа...Всички мислят,че дори и взимането на парички е трудна работа хахах.
Не сте завършили само вие и не сте чели по нощите само вие хайде моля,моля на всички им е трудно просто не всяка професия позволява допълнителни доходи хаха.
Няма да спра да повтарям НЕ ВСИЧКИ но повечето :/
Българина само критикува нищо не върши АМАН!
littlehorn
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Мар 2011, 17:19

:shock: Що крещиш? :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 08 Мар 2011, 17:38

Щото иска да критикува, а нищо да не върши :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 08 Мар 2011, 17:47

ykovachev написа:Щото иска да критикува, а нищо да не върши :mrgreen:

Ахаааа, поредният специалист по всичко. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот littlehorn » 08 Мар 2011, 22:20

Ето още "умни и смислени" коментари по темата ..Браво!
Мисля,че е трагичен факта че хората пишат и се интересуват от едно,а някакви хора без работа с повечко свободно време му задръстват темата с абсолютно безстойностни обяснения но все пак всякакви хора по тоя свят има :D :D :D
littlehorn
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Мар 2011, 22:23

Допустимо е да се уговаря резултативен хонорар - в процент от делото.

Това е допустимо, но не е допустимо да не се плати изобщо.

Така се прехвърля отговорността върху адвоката.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 09 Мар 2011, 01:48

littlehorn написа:Ето още "умни и смислени" коментари по темата ..Браво!
Мисля,че е трагичен факта че хората пишат и се интересуват от едно,а някакви хора без работа с повечко свободно време му задръстват темата с абсолютно безстойностни обяснения но все пак всякакви хора по тоя свят има :D :D :D

Виж сега, аз да опитам да обясня, че явно неразбрано е останало.
Ако намери питащия колега, който да приеме офертата му- ок., успех им пожелавам.
Аз, и никой разумен, че гладът е лош съветник, не би се хванал- първо, щото ако интереса е този, който посочиха по-горе, определения от питащия размер е под минимума. Знаеш ли какво означава това, преведено на чист български език?- че подбива минималните цени ( нелоялна конкуренция и проче чуждици), определени с наредба от върховния орган на свободната адвокатура. Ако и когато колега, научил този детайл, реши да шушне където трябва- ангажиралият се с това дело ще бъде подложен на дисциплинарно производство в резулт на което ще му отнемат правата за срок от 3 месеца.
Е, ся, аз пък да попитам- кой разумен ще поеме този риск? И за какво?

Хонорарът се определя по договаряне, като има минимум, но липсва предел на максимума. Ако не сте чувал за свободата на договарянето е друга история. Всеки от нас може, и работи, месеци по някое дело без пари, но е въпрос на лична( особено деликатна тема за всеки свободолюбив човек) преценка, а не щото някой така е решил да натрапи.
Хайде да не навлизаме в личните си пространства. Моля.

Офертата е публикувана, автора на темата е оставил координати за връзка, а останалите да спрете да зяпате в чужди паници, така щото никой от нас не гледа вашите.
Всеки знае и определя цената на собствения си труд.

И още нещо, което на защитата убягва удобно:- кофти офериране
Това което предлагам:
Е процент от парите които ще получа,от стоителя при благоприятно развитие на делото - около 1000 лв.

Първо- ако бъде уважен иска на питащия, разноските ще му бъдат присъдени- две думи няма( т.е. парите за адвокат не ги е загубил, а ще ги вземе от ответника).
И второ, ама съществено- стига с тея краставици " парите, които ще получа" не е равнозначно на "парите, които ще ми присъдят". Безвремието между присъди и получа може да се окаже точка от безкрайността.
Ай, стига по този въпрос.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 09 Мар 2011, 02:25

Към различните никове, регистрирани на една и съща дата, с емоционално и нравоучително участие единствено в тази тема, с еднакъв изказ и "набиващи" едни и същи изводи:
Шизофренните Ви прояви не подсилват тезата. Можете да си регистрирате още 5, все тая. Сигурно си вярвате, че адвокатите са двутактови - работят го в два такта :wink: - навеждане /вземане на парите от земята/ и изправяне /прибиране в джоба/. Лошо няма. Вярвайте си, терзайте се, чудете се защо Вие не можете така, завиждайте, страдайте, хулете, клонирайте се във форумното си възмущение, абе, правете каквото си искате. На коя от всичките Ви alter ego да се обясни, че адвокатите не фотосинтезират /биологията още не ги е призвала до там/, че не са "Лудогорско пиле" /което добре ги очиства всички други пилета, на които не им харесва, че си ляга с кокошките/ и, че простият факт, че някой не е адвокат, не означава, че може да осчетоводява адвокатските услуги. Моля, със същото възмущение и неприязън, обърнете се към фризьора си, защото на топкообразното Ви лице, рядката и тънка коса не докарва бленуваната визията на Джулия Робърдс, към касиерката, която безсрамнно Ви прибира парите за руската салата, без да сте имали възможност да я изядете предварително, за да установите, че не така я прави баба Ви и всъщност въобще не Ви харесва, към Арменския поп, към Бойко Борисов, към Мечо Пух, към Карлсон, който живее на покрива, Пчелчката Мая и всички останали приказни герои, които не посещавт този форум. Те със сигурност ще прояват интерес.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба