начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Покупко продажба на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупко продажба на имот

Мнениеот rayagergovska » 11 Ное 2010, 15:12

Добър ден,търся да си закупя имот...спряла съм се на някои къщички.За да се предпазя от вече правени грешки искам да се консултирам с адвокат.Но може ли да ми кажете какво точно трябва да ми покаже посредническата агенция,за да добие адвоката представа за сделката.Може ли да има договор с агенцията за комисиона и кой трябва да го изготви ? И може ли да има клауза за връщане на тази комисиона ако например се появят проблеми по натам във времето.В смисъл се появи някой наследник или нещо такова например.
Накратко - Какво трябва да изискам като документи /макар и копия/ преди да дам капаро и да сключим предварителен договор?
Благодаря.
rayagergovska
Младши потребител

Re: Покупко продажба на имот

Мнениеот magodeoz » 11 Ное 2010, 19:23

Вашият адвокат не е малко дете - не го водете за ръчичка. Той (тя) ще добие представа за сделката и без да изпробвате екстрасензуалните умения на участниците в този форум.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот goldie » 11 Ное 2010, 21:15

... препоръчвам адвокатски поглед още съвсем в началото- върху договора за посредничество, че....

в допълнение бих препоръчал някакъв начин за заплащане труда на посредника, който не зависи пропорционално от цената. иначе в негов интерес е да предлага най-скъпите наличности или даже да тупа топката докато излезе нещо още по-скъпо.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот rayagergovska » 12 Ное 2010, 14:30

magodeoz написа:Вашият адвокат не е малко дете - не го водете за ръчичка. Той (тя) ще добие представа за сделката и без да изпробвате екстрасензуалните умения на участниците в този форум.

Не искам да го водя за ръка,а просто да отида с необходимите неща при него/нея за консултация....обезателно ще отида да се посъветвам.И не изпробвам ничии умения!
Колкото до заплащането на труда ,незнам дали ще мога да се спогодя за това да не е процент :)
На мен мисълта ми беше как точно да постъпя,договора направо адвоката ли да го направи,и евентуално да бъде с мен на сделката за продажбата.Защото не се чувствам сигурна сама да подписвам каквото и да било .Как смятате ?
rayagergovska
Младши потребител

Мнениеот namakak » 13 Ное 2010, 00:20

Дай 300 кинта и спи спокойно за 30 хиляди евра.Аз спя спокойно.Ти просто незнаеш,колко дела за измами от този род са преминали адвокатите.Те знаят как да го направят и нотариалния договор и проверките.
Спи спокойно бе чедо,не се стискай,нека преговорите с брокера ги проведе адвоката ти.Отидете и до адреса,може да установите и корекции за коментари в цената и още хубави за вас неща.
А и дарение да правите,само адвокат може да ви е ангела,та да ви спаси от вечии ненужни капризи и прочие,камо ли за покупко продажба от чужди хора.
Запомни го от мен.Много брокери незнаят какви документи са нужни ,като изисквания от нотариус.Единствено адвоката след нотариусовите изисквания е този ,който ще препоръча нотариалния акт и клаузите добри за вас.
Сделка без адвокат не се прави,иначе гърмите тотално,а това май се следи от години вече.
Не ме познаваш.Аз тебе също.Но щом като аз използвах,най-мнителният човек в държавата може би :roll: адвокат за такива услуги,за които си мислех че може и да успея без тях,не се и замислих,то ти препоръчвам винаги адвокат за каквато и да е сделка.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот namakak » 14 Ное 2010, 20:03

Хайде отначало.
Предварителният договор има клаузи.Продаващият заявява и дава капаро с уговорка.Чрез брокерска къща.Чрез посредник.На предварителния договор трябва да има печат на брокера и подписа,за да вземе комисионната или уговореното в момента на предаването на договорите.
В много случаи брокерите незнаят ,
особено ако прикриват доходите си,какви документи предварително се изискват от нотариус.Защото има нотариуси железни и гъвкави.В момента всички са от стомана ,защото има желязна ръка,за доброто на всички с такива сделки и за предотврятавена на измами.
Авокат ви рябва задължително като купувач,един мнителен момент,но няма да сте сама и да спите неспокойно!Тай ще прегледа имота и по ЗУТ,ЗН,ЗС,и още много убьгващи въобще за съзвавието ви на радостно емоционалин човек,мтълпил си да купува и да се радва ,за да се отчая от данъци,треволяк,днск или комшийски разправии.
Пределно съм ясен.Адвокат задължително за купувач!
Желая ви успех 8)
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот rayagergovska » 17 Ное 2010, 09:49

Благодаря за съветите документите ги видяхме и адвокат ги прегледа.Ок са нещата ,но мен ме интересува едно две неща.Случаят ми е следният как да разбера дали при развели се продавачът дали е единствен собственик.Мисълта ми е такава: Когато му се издава нот.акт той вече е разведен,но незнам дали при построяването на къщата е бил такъв.И ако не е бил при положение ,че са се развели жена му има ли някакви права върху имота ? Може ли само от нот.акт да се провери това и само той ли ни е отправната точка?
Ще бъда благодарна ако ми отговорите днес,утре :)
rayagergovska
Младши потребител

Мнениеот olga » 17 Ное 2010, 11:15

Адвокатът, който сте ангажирали, трябва да може да отговори на този въпрос. За да се ориентирате по-лесно: изискайте от продавача съдебното решение за развода, с отбелязване "влязло с сила", за да разберете от кога е разведен. Ако имотът (земя и/или сградите) е придобит по време на брака, респективно е в съпружеска имуществена общност, то след прекратяването на брака вече бившите съпрузи стават обикновени съсобственици.
olga
Младши потребител

Мнениеот rayagergovska » 17 Ное 2010, 14:30

Благодаря ви .
rayagergovska
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба