Здравейте! Има ли някой идея дали би имало проблем ( и ако да какъв) за мен в бъдеще ако закупя и съответно живея в жилище със статут на таван. Жилището е доста голям апартамент, с обособени санитарни възли, има всички елементи на апартамент, но строителя го е регистрирал ( как е успял не знам, но е факт, че е минало акт 16 в този вид) като таван. Банката казва, че не я интересува, готови са да го приемат като гаранция за ипотека. Сградата е нова. Казват, че мога да го пре-регистрирам след време в апартамент или ателие.
Има ли проблем за мен?
Благодаря предварително на всички отзовали се!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на имот със статут на таван.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Покупка на имот със статут на таван.
Таванът, независимо колко е голям и какво съдържа, не е самостоятелен обект и не може да бъде предмет на сделка, освен в определени хипотези, които не касаят Вашя случай. Таванът е една принадлежаща част към дадено жилище в същата сграда. Може да се проведе процедура по промяна на предназначението от таван в самостоятелен обект - жилище или ателие, която е в няколко стъпки: изготвяне на архитектурен проект и съответно издаване на разрешение за строеж от районната адаминистрация по местонахождение на имота; извършването на строителни работи, ако такива има; въвеждане в експлоатация и разбира се създаването на самостоятелни партиди за ток, вода и парно. Тогава може да вече да се извърши каква да е сделка. Личното ми мнение е, че сделка може да се направи и на по-предходен етап - когато вече има разрешение за строеж и одобрен архитектурен проект. А това, че банката не я интересува показва само едно - невежество; и най-вероятно става дума за Райфайзен или ДСК...
Успех!
Успех!
- amirashine
- Младши потребител
Да допълня само колегата:за да е обект на каквато и да е сделка, трябжа да има кад. идентификатор. Такива имат само самостоятелните обекти. Проверете дали има или е към жилище. Понякога се объркват апартамент на тавански етаж и таван.
- sunrise
- Активен потребител
Трябва да има и идеални части от общите части на сградата за да е самостоятелен обект сега или в бъдеще.
- kirile
- Потребител
Ex lege всеки обект има идеали части от общите части на сградата, тъй че това не е проблем. А по повод идентификатора - няма как да го има, докато таванът е принадлежаща част към някое жилище. Когато се обособи, ще му бъде определен самостоятелен идентификатор.
- amirashine
- Младши потребител
Има още проблеми - тези "таван-жилища" се проектират така не от невежество на строителя,а защото като РЗП жилищата в сградата са изчерпали Кинт и Плътност на УПИ. Иначе таван към жилище като склад вместо избено помещение или килир в апартамента би могъл да бъде и 5 кв.м. без вода и парно. Ново "натоварване" с жилищна площ може да е невъзможно и евентуален проект за преустройство да получи отказ от одобряване от страна на Общината. И друго - за всяко жилище - гараж или паркомясто! Първо - схема за оформяне на паркомясто в рамките на УПИ на празно място.
- edikt
- Нов потребител
amirashine написа:Ex lege всеки обект има идеали части от общите части на сградата, тъй че това не е проблем. А по повод идентификатора - няма как да го има, докато таванът е принадлежаща част към някое жилище. Когато се обособи, ще му бъде определен самостоятелен идентификатор.
Ако е е част от жилището няма отделно идеални части.
В практиката си съм имала случай, когато "таван" наричат жилище в тавански етаж. То си е самостоятелен обект и си има идентификатор.
- sunrise
- Активен потребител
Ако е е част от жилището няма отделно идеални части.
В практиката си съм имала случай, когато "таван" наричат жилище в тавански етаж. То си е самостоятелен обект и си има идентификатор.[/quote]
Да, разбира се, явно не съм се изразила ясно. Имах предвид, че дори и при обособяването на тавана в самостоятелен обект да не могат да се конкретизират идеалните части от общите части, това не би било проблем, тъй като ЗС указва ясно как се формират те.
В практиката си съм имала случай, когато "таван" наричат жилище в тавански етаж. То си е самостоятелен обект и си има идентификатор.[/quote]
Да, разбира се, явно не съм се изразила ясно. Имах предвид, че дори и при обособяването на тавана в самостоятелен обект да не могат да се конкретизират идеалните части от общите части, това не би било проблем, тъй като ЗС указва ясно как се формират те.
- amirashine
- Младши потребител
Няма такова нещо като "статут на таван". Има статут на самостоятелен обект в сграда - с всичките му там граници, площи, идеални части, идентификатори и пр. Съществува самостоятелен обект в сграда "склад" - идентификаторът му по Наредба № 3 е 670. Предназначението му може да бъде сменено при спазване на определени условия. Процедурата е по ЗУТ.
- magodeoz
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|