- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Действие на придобивната давност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Действие на придобивната давност
И хайде, понеже пишете за "естествени неща" и не искате "буквално" да тълкувате закона, правя извод, че си разсъждавате и с правите някакви мисловни конструкции просто така. Хайде да поразсъждаваме заедно:
1. При "оригинерно" придобиване, казвате имот се придобива свободен от тежести. Да не ви питам (че ще се обидите ) кои са оригинерните способи. Сещам се за три: създаване на вещта от собственика (производител някакъв), плодовете и приращенията (теленцето на моята крава е "оригинерно" мое и наносите, увеличаващи квадратурата на частния ми плаж на полинезийския остров, където плажът не е публична държ. с-т са си "оригинерно мои", както и палмите, поникнали там ). Четвъртият способ е любимата ви придобивна давност. Конфискации и отчуждавания, гледам, че поузряхте за идеята, че не са баш-оригинерни .
2. При придобиване по давност как се придобива ? Своиш, дерибействаш в имота и отблъскваш всякакви мераци на собственик, ползватели, наематели, суперфициари и т.н. да упражняват правата си. Т.е. тези хорица (с ограничените вещни права) губят своите права поради неупражняването им, също както и собственикът (гол или полугол) ги губи по същата причина. Т.е. по давност придобиваш правото на ползване, на строеж, на плодовете и добивите от имота и т.н., в крайна сметка всичките съставни части на правото на собственост, защото те не се упражняват от бездействащите им носители. Т.е. придобиваш имота "без тежести", защото и "тежестите" стават твои като част от пълния обем на правото на собственост.
3. Ипотеката не е част от правото на собственост. Тя си има срок на действие - 10 г. от вписването и зависи от съдбата на главното вземане, което обезпечава. Толкова. Кой е собственик на имота - не я интересува.
Е ? Не става ли така ?
1. При "оригинерно" придобиване, казвате имот се придобива свободен от тежести. Да не ви питам (че ще се обидите ) кои са оригинерните способи. Сещам се за три: създаване на вещта от собственика (производител някакъв), плодовете и приращенията (теленцето на моята крава е "оригинерно" мое и наносите, увеличаващи квадратурата на частния ми плаж на полинезийския остров, където плажът не е публична държ. с-т са си "оригинерно мои", както и палмите, поникнали там ). Четвъртият способ е любимата ви придобивна давност. Конфискации и отчуждавания, гледам, че поузряхте за идеята, че не са баш-оригинерни .
2. При придобиване по давност как се придобива ? Своиш, дерибействаш в имота и отблъскваш всякакви мераци на собственик, ползватели, наематели, суперфициари и т.н. да упражняват правата си. Т.е. тези хорица (с ограничените вещни права) губят своите права поради неупражняването им, също както и собственикът (гол или полугол) ги губи по същата причина. Т.е. по давност придобиваш правото на ползване, на строеж, на плодовете и добивите от имота и т.н., в крайна сметка всичките съставни части на правото на собственост, защото те не се упражняват от бездействащите им носители. Т.е. придобиваш имота "без тежести", защото и "тежестите" стават твои като част от пълния обем на правото на собственост.
3. Ипотеката не е част от правото на собственост. Тя си има срок на действие - 10 г. от вписването и зависи от съдбата на главното вземане, което обезпечава. Толкова. Кой е собственик на имота - не я интересува.
Е ? Не става ли така ?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Конфискации и отчуждавания, гледам, че поузряхте за идеята, че не са баш-оригинерни
Кои сме тези, дето сме поузрели?
Само т. 2 от твоето мнение (за идеята на давността, която според теб е неупражняване) има отношение към темата. Трета я обсъждахме, с т. 1 не разбрах какво искаш да кажеш. Телето и продукцията на майстора са чисти от тежести, защото са чисто нови вещи, а наносите и дърветата не са отделни вещи, затова и въпросът за стар и нов собственик не се поставя.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Само т. 2 от твоето мнение (за идеята на давността, която според теб е неупражняване) има отношение към темата. Трета я обсъждахме, с т. 1 не разбрах какво искаш да кажеш. Телето и продукцията на майстора са чисти от тежести, защото са чисто нови вещи, а наносите и дърветата не са отделни вещи, затова и въпросът за стар и нов собственик не се поставя.
Има отношение по темата, доколкото през цялата тема твърдите, че при "оригинерно" придобиване се придобивало "без тежести". Предполагам схванахте абсурдността на собствените ВИ разсъждения - теле и наноси с тежести няма А при давностно придобиване - придобивате не без тежести, а придобивате и самите "тежести", но се сливате в едно качество (гол собственик + ползвател + суперфициар + наемател + сервитутаджия накакъв и каквото още си поискате). Както вземането се погасява, когато кредитор и длъжник станат едно и също лице (пр. единственият наследник има вземане към наследодателя, пък той се спомине), така и при придобиване по давност придобиваш този обем права, включени в правото на собственост, който е изгубен от неупражняващите ги титуляри. Нари по-горе ти писа, че можеш да придобиеш "полу-гола" собственост, ако отблъскваш собственика, но търпиш суперфициаря ? Стига преливане от пусто в празно.
-
Тоест не е вярно, казваш, онова, дето сме го чели - незнайно къде според теб, а и нали по принцип не четем, - че тежестите се погасяват при оригинерно придобиване (имотът се придобива чист): ако при някои от способите това го има, причината е друга и специфична за съответната тежест и съответния способ.
-
portokal написа:Тоест не е вярно, казваш, онова, дето сме го чели - незнайно къде според теб, а и нали по принцип не четем, - че тежестите се погасяват при оригинерно придобиване (имотът се придобива чист): ако при някои от способите това го има, причината е друга и специфична за съответната тежест и съответния способ.
Ми, не знам къде сте го учили - и Петко Венедиков сте си купили, `ма не сте го чели, а телето от крава, заложена по ЗОЗ с тежести ли го придобивам или ДА , а ако си ипотекирам полинезийския плаж - новите 200 кв.м. наноси извън ипотеката ли ще бъдат, а палмите, а кокосовите орехи от палмите Всички неща си ги пише в закона и книжките, ама друго си е така - "естествени" неща да си умозаключаваме. Поздрави ! Няма да влизам повече в тая тема.
-
...сте си купили, `ма не сте го чели
Нас лично ли имате предвид Вие, или цялата група от мен, Калахан, Революцията и т.н.? Как пък не се случи един да е прочел книгата!
А с възбраната и цитираното от Калахан решение какво става - ВС ли не е чел книжката, или възбраната се погасява поради неупражняване?
Да, бе, знам, че придобиването по давност не е разпореждане от длъжника, а новият собственик пък не е длъжник, но ако давността според нас била правен способ за заобикаляне на ипотеки, защо според това решение на ВС да не излиза, че е правен способ за заобикаляне от възбрани. Колкото до телето, наносите и конфискацията - изглежда, че само Вие смятате, не знам защо, че те са довод в полза на Вашето мнение.
-
portokal написа:...сте си купили, `ма не сте го чели
Нас лично ли имате предвид Вие, или цялата група от мен, Калахан, Революцията и т.н.? Как пък не се случи един да е прочел книгата!
Аз не съм чел книжката на Венедиков, но и не съм на противно на gudio-вото мнение, по-скоро ми се ще да е прав
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Докога, Божке-е-е-е-е...
Възбраната, както правилно отбелязваТЕ е едно, ипотеката друго, вписан договор за наем (и той "тежест", нали ?) трето. Придобивна давност е едно "оригинерно придобиване", произвеждане на нова вещ - друго, отделяне на плодове като самостоятелни вещи - трето. Защо се опитвате да изведете общ "принцип" за "оригинерните" придобивания, като не става. Още по-малко да сравнявате ипотека с възбрана - те нямат нищо общо, освен, че се вписват и разликата между тях не е само в "предпочтителното" удовлетворяване.
Айде, дайте пример с оригинерно придобиване извън давност, при което "тежестите" изчезват ?
-
Докога, Божке-е-е-е-е...
Също и "майце си" - пропуснахте го.
Още по-малко да сравнявате ипотека с възбрана - те нямат нищо общо, освен, че се вписват и разликата между тях не е само в "предпочтителното" удовлетворяване.
По-горе писах за една от разликите, че по същество, като ефект, почти не е разлика, а Вие се опитахте да представите нещата, все едно не правя разлика между разликите.
Ама защо така възбраната да може да се заобикаля чрез оставяне на имота във владеене на друг, не е ли заобикаляне и това?
Айде, дайте пример с оригинерно придобиване извън давност, при което "тежестите" изчезват ?
Как да дам, като ние с Вас не сме се разбрали кои са такива. Говорихме например за чл. 78 от ЗС, но не достигнахме до едно мнение.
-
portokal написа:Ама защо така възбраната да може да се заобикаля чрез оставяне на имота във владеене на друг, не е ли заобикаляне и това?
За възбраната стЕ, може би, правИ (които твърдите това), доколкото е насочена към вещното право на длъжника, забранява му да се разпорежда с него и прави относително недействителни разпорежданията с него. С изчезване на правото, ще се загуби ефектът на възбраната, докато ипотеката ще "пострада" само ако изчезне имотът - тя се "трансформира" - чл.154 ЗЗД.
Ако длъжник е изоставил имота, но не го е "оставил във владеене на друг" - сигурно се губи действието на възбраната. Но би било очевидна симулация някакъв антидатиран "договор" със съдържание "предоставям ти имота, за да го придобиеш по давност" или "предварителен договор с предаване на владението" - тук веднага ще се постави въпросът за достоверната дата и т.н. Знаете как се прави обстоятелствена проверка - трябва да се завери молба-декларация от общината и от областната управа, вкл. със справка, че са плащани данъците по време на "владението" и др. Има начин с рушвет да се заобиколят тия неща и с лъжесвидетели да се установява пред нотариуса придобиването, но ако е истина - трябва още при проверката по чл.483 от ГПК това да стане ясно. И опис затова се прави на място, за да се отразят и обстоятелствата по чл.484, ал.1, точка 5 от ГПК.
-
gudio написа: При "оригинерно" придобиване, казвате имот се придобива свободен от тежести. Да не ви питам (че ще се обидите ) кои са оригинерните способи. Сещам се за три: създаване на вещта от собственика (производител някакъв), плодовете и приращенията (теленцето на моята крава е "оригинерно" мое и наносите, увеличаващи квадратурата на частния ми плаж на полинезийския остров, където плажът не е публична държ. с-т са си "оригинерно мои", както и палмите, поникнали там ). Четвъртият способ е любимата ви придобивна давност. Конфискации и отчуждавания, гледам, че поузряхте за идеята, че не са баш-оригинерни .
Инцидентно се натъкнах на следния "оригинерен придобивен способ" според бай Витали Таджер:
ЗЗД написа:Чл. 17. Ако страните прикрият сключеното между тях съглашение с едно привидно съглашение, прилагат се правилата относно прикритото, ако са налице изискванията за неговата действителност.
Правата, които трети лица са придобили добросъвестно от приобретателя по привидното съглашение, се запазват, освен ако се отнася до права върху недвижими имоти, придобити след вписването на иска за установяване на привидността.
Това правило се прилага и спрямо кредиторите на приобретателя по привидното съглашение, които са наложили запор или възбрана върху предмета, до който то се отнася.
Според проф.Таджер ("Обща част ГП, дял ІІ", § 75) това било хипотеза на оригинерно придобиване на въпросните права по силата на закона.
Възраждам темата във връзка с поредния казус в стил "как да измамим ипотекарния ни кредитор"
Знаете, че една от "рецептите" за получаване на банков кредит преди да се напомпа имотният балон и банките да почнат да раздават "Па-па"-кредити, беше родители да продадат на детето си жилището, в което всички живеят, с банков кредит - уж "жилищно кредитиране". Предприемчиви читатели вероятно на форума ни и на рецептите в него ("Метод на Inspectora", "Способът на Pause", както и... да го наречем "Врътката с давността", която коментирахме тук) са измислили и схемата "Способът с разкриване на симулацията". В какво се състои той: при описаното "жилищно кредитиране", парите, отпуснати от банката, естествено не отиват у родителите, а те ги теглят или направо превеждат на сина-"кредитополучател" за да си купи напр. "Порше-Кайен" или профука на някаква хазартна игра. Това лесно се установява със съответните счетоводни експертизи, проследяващи движението на сумите в производство по... иск за разкриване на симулация и обявяване за нищожна на продажбата, сключена между въпросните низходящи (подплатена, естествено с признаване на иска от ответника - купувач и кредитополучател и най-важното - ипотекарен длъжник). Пита се - какво става с ипотеката, учредена в полза на банката, след като симулативната сделка е обявена за нищожна.
-
Брей, че разгорещена дискусия. Много се били активни последните няколко часа.
Да се опитам да отговаря на Гъдьовата задачка-закачка.
Ами.. щото ипотеката следва ИМОТА - тя ще си стои вписана като тежест върху него. Банката ще си "гони" кредитополучателя-хаймана (щото договорът за кредит си е валиден) и ще се удовлетвори от цената на имота при принудителното изпълнение. Симулативната сделка между родители-син хич не би я интересувала.
Я да задам и аз една задачка към онези поддръжници на тезата , че ипотеката била вещно право (само за яснота да вмъкна, че аз съм на обратната позиция).
Ако приемем че е така, то може ли да се придобие ипотека по давност?
Аз лично твърдо съм за отговор НЕ по една единствена и много простичка причина - ипотекарният кредитор НЕ УПРАЖНЯВА ФАКТИЧЕСКА ВЛАСТ върху имота, по дефиниция.
Да се опитам да отговаря на Гъдьовата задачка-закачка.
Пита се - какво става с ипотеката, учредена в полза на банката, след като симулативната сделка е обявена за нищожна.
Ами.. щото ипотеката следва ИМОТА - тя ще си стои вписана като тежест върху него. Банката ще си "гони" кредитополучателя-хаймана (щото договорът за кредит си е валиден) и ще се удовлетвори от цената на имота при принудителното изпълнение. Симулативната сделка между родители-син хич не би я интересувала.
Я да задам и аз една задачка към онези поддръжници на тезата , че ипотеката била вещно право (само за яснота да вмъкна, че аз съм на обратната позиция).
Аз лично твърдо съм за отговор НЕ по една единствена и много простичка причина - ипотекарният кредитор НЕ УПРАЖНЯВА ФАКТИЧЕСКА ВЛАСТ върху имота, по дефиниция.
Последна промяна Melly на 19 Окт 2011, 23:34, променена общо 1 път
-
Melly - Старши потребител
Не ми прилича на "много" оригинерен способът, да ти кажа, Балуев. Нищо, че Таджер бил казал така.
Оригинерен, така сме учили, е този способ на придобиване, при който е без значение кой е предишният собственик.
Ако родителите симулативни продавачи изобщо не са били собственици, какво придобиват третите лица от сина - нищо. Както при несимулативна сделка с несобственик.
Таджер е имал предвид придобиване от несобственик, но НЕ без значение кой - нищо, че го е нарекъл оригинерен способ.
В полза на третите лица има по-скоро нещо като фикция за действителност на сделката, един вид относителна действителност на нищожната иначе сделка.
На другия въпрос - какво става с ипотеката - не щЪ да ти отговарям, понеже отговорът ще е нещо като "Закон за селата и градовете".
Оригинерен, така сме учили, е този способ на придобиване, при който е без значение кой е предишният собственик.
Ако родителите симулативни продавачи изобщо не са били собственици, какво придобиват третите лица от сина - нищо. Както при несимулативна сделка с несобственик.
Таджер е имал предвид придобиване от несобственик, но НЕ без значение кой - нищо, че го е нарекъл оригинерен способ.
В полза на третите лица има по-скоро нещо като фикция за действителност на сделката, един вид относителна действителност на нищожната иначе сделка.
На другия въпрос - какво става с ипотеката - не щЪ да ти отговарям, понеже отговорът ще е нещо като "Закон за селата и градовете".
-
portokal написа: Не ми прилича на "много" оригинерен способът, да ти кажа, Балуев. Нищо, че Таджер бил казал така.
И на мен не ми прилича, затова го сложих в кавички. Ама точно Хипотеката е туй, което (професионално) ме вълнува. Тя, както коментирахме по-горе трЕбва да е била учредена от собственик към момента на вписването й и си има специална разпоредба за това, пък тук - синът явно никогаЖ не е бил такъв. Важи ли чл.17, ал.2 или специалните разпоредби за ипотеката го изключват
-
Според мен категорично важи, няма никаква причина да не важи за нея.
Бай дъ уей, защо е тази толкова хитра схема, банките не даваха ли ипотечни кредити не за купуване на жилище, а просто за нещо си, но обезпечени с ипотека? Е, вероятно не биха ги отпуснали на възрастните родители при същите условия, както на младия син в трудоспособна възраст, но пък няма пречка родителите с ипотека върху собствения си имот да обезпечат кредита на сина.
И освен това се учредява само чрез вписване.
Бай дъ уей, защо е тази толкова хитра схема, банките не даваха ли ипотечни кредити не за купуване на жилище, а просто за нещо си, но обезпечени с ипотека? Е, вероятно не биха ги отпуснали на възрастните родители при същите условия, както на младия син в трудоспособна възраст, но пък няма пречка родителите с ипотека върху собствения си имот да обезпечат кредита на сина.
-
Просто случаят е истински и нещата стоят така Кредитът е "теглен" някъде 2003-2004 г.Както посочих по-горе, тогава не се беше развинтило така кредитирането и нямаше още "ипотечен кредит без причина, без изследване на дохода и па-па-па". Впрочем, че сделката е била симулативна, с цел да се включи в изискванията на "банковия продукт" "жилищно кредитиране" вероятно е било ясно и на някои служители на банката Може пък да е бил изначално замислен опит да не се върне кредитът и затова е избрана тази схема. Въпросът по същество е - работеща ли е такава схема, представете си, че не става между роднини, а между сговорили се уж непознати лица - правят си контра-летър с достоверна дата, продавачите театрално превеждат парите, получени от банката по сметка на купувача и т.н. ? После си завеждат дело, банката естествено не участва в него, ответникът "мним купувач" признава иска или поне не се защитава в процеса особено енергично...
-
portokal написа:Ако приемем че е така, то може ли да се придобие ипотека по давност?
Може би идеята е дали би се погасил по давност някакъв иск на действителните собственици против кредитор с ипотека, учредена от несобственик..
-
portokal написа:И освен това се учредява само чрез вписване.
Без подписа на съдията по вписванията няма ипотека
ВКС написа:Когато с договор за продажба на недвижим имот се прикрива съглашение за удовлетворяване на кредитор за вземането, т. е. по начин, различен от предвидения в закона, привидността обуславя абсолютна симулация на продажбената сделка, поради недействителността на прикритото с нея съглашение за обезпечаване на дълга на продавача. Наличието на обратно писмо, което е изгубено от продавача може да се установява и при небрежна вина от негова страна за невъзможността да го представи с допускане на гласни доказателства. Ако не може да се установи наличие на обратно писмо, такива доказателства са допустими, ако са налице писмени доказателства, установяващи изявления на противната страна на позоваващия се на симулацията, депозирани пред органа на предварителното производство, което прави вероятно твърдението на последния за привидност на съгласието му. Презумпцията за добросъвестност на последващия приобретател на имота от придобилия го по симулативна продажба относно знанието за симулативно придобиване е оборима, дори ако вписването на сделката е станало преди вписване на исковата молба за установяване на привидността.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
gudio написа: Инцидентно се натъкнах на следния "оригинерен придобивен способ" според бай Витали Таджер:ЗЗД написа:Чл. 17. Ако страните прикрият сключеното между тях съглашение с едно привидно съглашение, прилагат се правилата относно прикритото, ако са налице изискванията за неговата действителност.
Правата, които трети лица са придобили добросъвестно от приобретателя по привидното съглашение, се запазват, освен ако се отнася до права върху недвижими имоти, придобити след вписването на иска за установяване на привидността.
Това правило се прилага и спрямо кредиторите на приобретателя по привидното съглашение, които са наложили запор или възбрана върху предмета, до който то се отнася.
Според проф.Таджер ("Обща част ГП, дял ІІ", § 75) това било хипотеза на оригинерно придобиване на въпросните права по силата на закона.
Аз открих на още две места в литературата, че разпоредбата на чл. 17, ал. 2 ЗЗД е едно изключение от принципа, че не може да даде нещо този, който го няма. Това изключение е създадено с цел да се запази гражданския оборот и правната сигурност.
По този начин разпоредбата на чл. 17, ал. 2 ЗЗД се явява първичен, оригинерен способ за придобиване.
Разбира се трябва да са налице и определени предпоставки за да се приложи нормата на чл. 17 ЗЗД, като добросъвестност на третите лица.
- sunnyset
- Потребител
sunnyset написа:По този начин разпоредбата на чл. 17, ал. 2 ЗЗД се явява първичен, оригинерен способ за придобиване. Разбира се трябва да са налице и определени предпоставки за да се приложи нормата на чл. 17 ЗЗД, като добросъвестност на третите лица.
Да, ама може ли да бъде "първичен, оригинерен способ за придобиване"... на ипотека върху чужд имот
-
|
|