начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпроси за лихвоточките.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпроси за лихвоточките.

Мнениеот valerko » 09 Юли 2010, 10:43

Много моля някой да ми помогне! Със съпругата ми имаме лихвочисла, правоимащи сме, има ни по списъците, но оттук нататък не знаеме какво да правиме за да ни компенсират. Та въпросите са ми следните:
1. Доколкото изчетох тук-там трябва да направиме нотариален акт за покупко-продажба /или предварителен договор трябва, не знам/ че купуваме апартамент /или част от него/ на стойност колкото е общата стойност на лихвочислата на мене и съпругата ми. Така ли е? Покупко-продажбата ще се извърши от родителите на съпругата ми, пък ние ще сме купувачите.
2. Въобще трябва ли предварителен договор или може направо нотариален акт за покупко продажбата, при положение, че сделката ще се извършва от роднини и няма какво толкова да се уговаряме и да си пишеме права и задължения с предварителен договор.
3. Стойността на апартамента която трябва да упоменем цялата ли трябва да бъде или само колкото е равностойността по лихвочисла? Че нали се плаща на нотариуса за материалния интерес. Демек колкото по-малка толкова по добре. Или...?
4. И след като направиме този нотариален акт или договор какво следва по-нататък?
5. Препоръчайте ми за София нотариус, който е наясно с тези лихвочисла.

Ако някой е минал по тоя път, нека сподели в хронолочичен ред кое, кога и какво трябва да се направи, въобще какъв е реда.

Благодаря на всички, които помогнат!
valerko
Младши потребител

Re: Въпроси за лихвоточките.

Мнениеот m_mincheva » 09 Юли 2010, 14:27

Накратко ще Ви отговоря на въпросите.
Според мен в случая не е необходим предварителен договор.
Цената по сделката трябва да е минимум левовата равностойност на спестовните числа (лихвоточките), които притежавате.
В нотариалния акт за покупко-продажба трябва задължително да има пункт, в който да е упоменато, че ще се ползва компенсация по реда на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.
m_mincheva
Нов потребител

Мнениеот valerko » 09 Юли 2010, 15:45

m_mincheva написа:Накратко ще Ви отговоря на въпросите.
Според мен в случая не е необходим предварителен договор.
Цената по сделката трябва да е минимум левовата равностойност на спестовните числа (лихвоточките), които притежавате.
В нотариалния акт за покупко-продажба трябва задължително да има пункт, в който да е упоменато, че ще се ползва компенсация по реда на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Да, да това че трябва да се упомене, че ще се ползва компенсация го знам. Благодаря...очаквам и други коментари и съвети по темата.
valerko
Младши потребител

Мнениеот ani_st » 11 Юли 2010, 21:16

Интересувам се какво следва да се направи, ако в нотариалния акт за продажба - не фигурира съответния текст, че ще се ползва компенсация по реда на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Изобщо фатално ли е, че няма такава точка в нот.акт?
ani_st
Нов потребител

Мнениеот valerko » 11 Юли 2010, 22:28

ani_st написа:Интересувам се какво следва да се направи, ако в нотариалния акт за продажба - не фигурира съответния текст, че ще се ползва компенсация по реда на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Изобщо фатално ли е, че няма такава точка в нот.акт?

Ми според мене е фатално, просто няма да ти изплатят компенсацията. Изрично ми казаха на Московска този текст да фигурира. Какво може да се направи...ми знам ли, нов нотариален акт и нова набутвация за такси.
valerko
Младши потребител

Мнениеот m_mincheva » 12 Юли 2010, 09:04

Ако липсва този пункт в нотариалния акт, трябва да направите поправка на акта, т.е. отиват продавачът и купувачът при нотариуса и се прави нотариален акт за поправка на нотариален акт и в него се дописва този пункт... И друго .... таксите за поправка на нотариален акт са далеч по-малки от таксите за останалите нотариални актове.... И после ще си ходите с двата акта - нотариалният акт за покупко-продажба и нотариалният акт за поправка - стават неразделни....
m_mincheva
Нов потребител

Мнениеот zzuuzzkkaa » 13 Юли 2010, 12:35

[quote="valerko"]Много моля някой да ми помогне! Със съпругата ми имаме лихвочисла, правоимащи сме, има ни по списъците, но оттук нататък не знаеме какво да правиме за да ни компенсират. Та въпросите са ми следните:
1. Доколкото изчетох тук-там трябва да направиме нотариален акт за покупко-продажба /или предварителен договор трябва, не знам/ че купуваме апартамент /или част от него/ на стойност колкото е общата стойност на лихвочислата на мене и съпругата ми. Така ли е? Покупко-продажбата ще се извърши от родителите на съпругата ми, пък ние ще сме купувачите.
2. Въобще трябва ли предварителен договор или може направо нотариален акт за покупко продажбата, при положение, че сделката ще се извършва от роднини и няма какво толкова да се уговаряме и да си пишеме права и задължения с предварителен договор.
3. Стойността на апартамента която трябва да упоменем цялата ли трябва да бъде или само колкото е равностойността по лихвочисла? Че нали се плаща на нотариуса за материалния интерес. Демек колкото по-малка толкова по добре. Или...?
4. И след като направиме този нотариален акт или договор какво следва по-нататък?
5. Препоръчайте ми за София нотариус, който е наясно с тези лихвочисла.

Ако някой е минал по тоя път, нека сподели в хронолочичен ред кое, кога и какво трябва да се направи, въобще какъв е реда.

При мен нещата се развиха в следнта последователност:
1 Лихвоточките ми бяха прехвърлени по права линия след което се картотекирах като нуждаеща се от жилище.
2. Закупих жилище на мое име като цената в нотариалния акт надвишаваше с около 2 хиляди стойността на лихвоточките защото иначе изглеждаше нереално, но задължително трябва да не е по-малка!!! В нотариалния акт задължително се посочи че ще се възползвам от правото си на компенсация. Искайте поне 2 оригинални нотариални акта защото след това единият остава в общината!
3. След покупко-продажбата отидох в общината и мисля че подадох отново някаква декларация към която приложих и единия оригинал на нотариалния акт. От тогава ( 07,2009) до момента чакам изплащане на сумата като същевременно и изплащам тегления заем, който чака да бъде погасен точно с тези пари.
надявам се съм ти била от полза и успех със сделките, ако имаш въпроси пиши.
zzuuzzkkaa
Нов потребител

Мнениеот ani_st » 13 Юли 2010, 13:03

Има ли значение факта , че купувачите са двама, от които единият е правоимащ?Сумата надвишава многократно евентуалната компенсация с лихвоточки.
ani_st
Нов потребител

Мнениеот valerko » 13 Юли 2010, 16:33

При мен нещата се развиха в следнта последователност:
1 Лихвоточките ми бяха прехвърлени по права линия след което се картотекирах като нуждаеща се от жилище.
2. Закупих жилище на мое име като цената в нотариалния акт надвишаваше с около 2 хиляди стойността на лихвоточките защото иначе изглеждаше нереално, но задължително трябва да не е по-малка!!! В нотариалния акт задължително се посочи че ще се възползвам от правото си на компенсация. Искайте поне 2 оригинални нотариални акта защото след това единият остава в общината!
3. След покупко-продажбата отидох в общината и мисля че подадох отново някаква декларация към която приложих и единия оригинал на нотариалния акт. От тогава ( 07,2009) до момента чакам изплащане на сумата като същевременно и изплащам тегления заем, който чака да бъде погасен точно с тези пари.
надявам се съм ти била от полза и успех със сделките, ако имаш въпроси пиши

Много благодаря и продължавам с питането:
1. Задължително ли е картотекиране, аз имам някаква група, мисля 5-та ама не е подновявана от 10 г.? Тапия издават ли ти в общината, че си картотекиран еди коя си група?
2. Хубаво, че споделяш за 2-та екз., нямаше да се сетя.
3. Имаш предвид общината /ако си от Сф/ на Московска или общината по местоживеене? Много чакане, аз си мислех, че за няколко месеца ще стане работата.

ani_st написа:Има ли значение факта , че купувачите са двама, от които единият е правоимащ?Сумата надвишава многократно евентуалната компенсация с лихвоточки.

Според мене няма значение, че са двама, ама да не те заблудя. А сумата като надвишава многократно, просто е набутване с нотариуса, че таксите доколкото знам са му определени за материален интерес.
valerko
Младши потребител

Мнениеот ani_st » 13 Юли 2010, 17:54

Става въпрос за продажба на свободния пазар, затова сумата е голяма. А вярно ли е, че след това имота не може да се продава, по точно трябва да се върне евентуалната компенсация за лихвоточките?
ani_st
Нов потребител

Мнениеот zzuuzzkkaa » 14 Юли 2010, 09:52

valerko написа:
Много благодаря и продължавам с питането:
1. Задължително ли е картотекиране, аз имам някаква група, мисля 5-та ама не е подновявана от 10 г.? Тапия издават ли ти в общината, че си картотекиран еди коя си група?
2. Хубаво, че споделяш за 2-та екз., нямаше да се сетя.
3. Имаш предвид общината /ако си от Сф/ на Московска или общината по местоживеене? Много чакане, аз си мислех, че за няколко месеца ще стане работата.

Картотеткирането е задължително, според мен ти все още би трябвало да си картотекиран, но за по сигурно трябва да провериш и ако се наложи да си подновиш картотеката. След като ме картотекираха трябваше да изчакам да мине комисия, която да ми разгледа документите и да ме включи в списъка с правоимащите, след което вече можех да се възползвам от тези лихвоточки. След като мина тази комисия ми изпратиха писмо от общината в което пишеше,че съм картотекирана като правоимаща и мога да се възползвам от лихвоточките при закупуване на жилище. Ако не си в този списък няма да ти бъдат изплатени компенсациите, затова първо си оправете всички документи и след това купувайте!
Аз не съм от София, но мисля че документи трябва да се подадът в общината в чиито клон на ДСК е открит ЖСВ. Не съм много сигурна затова ти препоръчвам и това да провериш. В интернет има доста материал за ЖСВ също така от полза ще ти е и Законът за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове. А що се отнася до чакането - нямаме друга възможност за жалост!
zzuuzzkkaa
Нов потребител

Мнениеот valerko » 14 Юли 2010, 11:10

И аз и съпругата ми сме в списъците...аз в 5-ти, тя в последния 7 или 8-ми не си спомням. Аз имам хартийка на която пише "правоимащ".
valerko
Младши потребител

Мнениеот tweeety_m » 26 Юли 2010, 15:38

Здравейте
До колкото знам срока за лихвоточките изтече , но все пак...
Аз вече минах през цялата процедура та мога да ви кажа подробно какво напрвих аз.
1/Трябва непременно в нотариалния ви акт на апартамента да е впичън прословутия текст че този апартамен ще се ползва от лихвоточки. Ние не го знаехме та се наложи да преправяме целия нотариален акт на апартамента заради 1 изречение.
2/Необходимо е да се картотекирате там където живеете(където е апартамента)
3/От съответната община в която сте регистриран ще ви издадат документи които да попълните и след определен срок ще ви кажат дали сте одобрен да влезнете в списъка на хората имащи право да се възползват от лихвоточките.
4/Ако апартамента е с кредит ви е необходимо и договора за кредит
5/Трябва да си изкарате актуално състояние на вас и на съпругата ви с това какви имоти притежавате.
6/Трябва да предоставите и книжката с лихвоточките в общината заедно с другите документи. Мисля че 1лихво точка беше 6 или 8ст. не съм сигрна вече.

Аз сега чакам резултатите октомври дали ще влезна в 9списък или не, но чакам вече близо 2 г. :) ако имате др. въпроси ще се опитам да отговоря , все пак не см специалист а просто имам същия проблем :)
tweeety_m
Младши потребител

Мнениеот exhatoh » 28 Юли 2010, 17:01

Да споделя и аз опита - правил съм документи на познати !!!
1.Лихвоточките са налице ! Срока за картотекиране изтече, за усвояване е 2013 година по спомен.
2.Картотикиране - попълване на декларации, доколкото знам не се изискват документи, просто се носи отговорност за невярно съдържание - има си един въросник, за доходи, имущество и т.н.. Когато са съпрузи и за двамата се попълват данните.
3.Чака се одобрение на Общинска сесия.
4.След одобрението вече се минава към сделка чрез която да се усвоят парите - покупка на жилищен имот, къща с двор, идеални части, предварителен договор за покупка на ново строителство - доста са разширени вариянтите от известно време.
5. В моите случаи го направихме без разходи за прехвърляне, само с предварителен договор със строителна фирма + един куп документи /разрешение за строеж, виза за проектиране, актуално състояние, предвар. договор с въпросното изречение "Сделката се извършва при условията на ЗУПГМЖСВ, и КУПУВАЧА ще ползва правата по ЗУПГМЖСВ", даже прилагахме архитектура за яснота след изменение на имотите по чл.154.
6.Подават се в община Плевен и се почва гореописаното дълго чакане.
-стойността трябва задължително да не е по - малка от цената на лихвоточките - броят им умножен по 8 ст. - както е описано по горе !
- Ако е нотариален акт - може и с поправка таксата е нищожна в сравнение с ново прехвърляне.
- Ако притежателя е без право могат да се прехвърлят само на роднина по права линия - дете примерно /те обикновенно са без закупен имот или дори да е закупен стойността му се гледа по данъчна оценка и не надвишава тавана, поне в Плевен засега/
Това се сещам !!! Успех на започналите!
exhatoh
Младши потребител

Мнениеот geo63 » 04 Авг 2010, 14:57

А дали трябва имотът, който купуваш да е в района на общината, където си картотекиран или това няма никакво значение?
geo63
Младши потребител

Мнениеот exhatoh » 23 Авг 2010, 17:44

Няма никакво значение, въпроса е да си картотекиран и одобрен и имота да е за жилищни нужди !
exhatoh
Младши потребител

Мнениеот valerko » 30 Ное 2010, 20:34

Докарах я до нотариалния акт за покупко-продажба...има ги продавачите, има ги купувачите. Не мога да разбера защо нотариуса ми иска някакво удостоверение от Мусала 1 май беше от Агенцията по картография. На някой искали ли са му и защо? При сделката нали трябва да присъстват всички които са упоменати в НА...съпруг и съпруга респ.с документ за сключен граждански брак? В моя случай това което ще купувам се води на 2-ма души, аз ще купувам само на единия /част от жилище/. Трябва ли да присъства и другия съсобственик?
valerko
Младши потребител

Мнениеот Melly » 30 Ное 2010, 20:54

valerko написа:Докарах я до нотариалния акт за покупко-продажба...има ги продавачите, има ги купувачите. Не мога да разбера защо нотариуса ми иска някакво удостоверение от Мусала 1 май беше от Агенцията по картография. На някой искали ли са му и защо? При сделката нали трябва да присъстват всички които са упоменати в НА...съпруг и съпруга респ.с документ за сключен граждански брак? В моя случай това което ще купувам се води на 2-ма души, аз ще купувам само на единия /част от жилище/. Трябва ли да присъства и другия съсобственик?

ДА.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот valerko » 30 Ное 2010, 21:22

Melly написа:
valerko написа:Докарах я до нотариалния акт за покупко-продажба...има ги продавачите, има ги купувачите. Не мога да разбера защо нотариуса ми иска някакво удостоверение от Мусала 1 май беше от Агенцията по картография. На някой искали ли са му и защо? При сделката нали трябва да присъстват всички които са упоменати в НА...съпруг и съпруга респ.с документ за сключен граждански брак? В моя случай това което ще купувам се води на 2-ма души, аз ще купувам само на единия /част от жилище/. Трябва ли да присъства и другия съсобственик?

ДА.

Предполагам на последните въпроси отговора е ДА...а нещо за картографията.
valerko
Младши потребител

Мнениеот lerina » 01 Дек 2010, 17:47

Лихвоточките още ли могат да се използват? Синът ми има такива от свекърва ми, може ли да купи нещо с тях? Може ли да е селска къща / казваме й галено вила :lol: /, която пак е собственост на свекърва ми?
lerina
Младши потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба