начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Прехвърляне имот на ЕООД на самият собственик на ЕООД-то

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне имот на ЕООД на самият собственик на ЕООД-то

Мнениеот dkjfdkejd » 10 Юни 2015, 13:14

Здравейте, искам да попитам дали можете да ми кажете какъв е етапният ред на прехвърляне на имот от собственост на ЕООД на името на частно лице, което е собственик на ЕООД-то. Искам да уточня, че лицето е чуждестранно лице и за закупуването на имота е предоставил заем на самото ЕООД, който до момента не е върнат.... Нямам идея дали тези подробности имат значение, но мисля, че е добре да са известни... Предварително благодаря на всеки, който има възможност да ми отговори! Също бих искала да попитам дали е възможно да ми препоръчате евентуално адвокатска кантора в гр. София, която би извършила тази процедура. Още веднъж - Благодаря!
dkjfdkejd
Нов потребител

Re: Прехвърляне имот на ЕООД на самият собственик на ЕООД-то

Мнениеот miko_pk » 10 Юни 2015, 13:38

Въпросът с паричния заем е чисто счетоводен, а поетапно са необходими 1бр. решение на едноличния собственик на капитала да си продаде сам имота, да натовари управителя да извърши правните и фактическите действия по прехвърлянето, да си извади данъчна оценка на имота и да идат при Нотариуса, който да изповяда сделката!
miko_pk
Потребител

Re: Прехвърляне имот на ЕООД на самият собственик на ЕООД-то

Мнениеот prnedev » 22 Юни 2015, 05:06

Покупко-продажбата на този имот е единият вариант. Ключовото в него е, че това е сделка със свързани лица. Т.е., трябва да се вземат предвид и някои фактори като "пазарна цена" на този имот, поне за данъчни цели.
Друг вариант е ликвидация на дружеството.
Най-добре е тези неща да се обсъдят с адвокат и счетоводител, особено ако за имота (и/или ремонтът му е) ползван данъчен кредит, и да се разиграят различните варианти.
prnedev
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба